Dünyanın görevdeki en yaşlı başbakanı Mahathir 94 yaşında
KUALA Malezya'da geçen yılki genel seçimlerde beklenmedik şekilde başbakan seçilerek, dünyanın görevdeki en yaşlı başbakanı olma unvanını kazanan Mahathir Muhammed, 94'üncü yaşına girdi.
KUALA Malezya'da geçen yılki genel seçimlerde beklenmedik şekilde başbakan seçilerek, dünyanın görevdeki en yaşlı başbakanı olma unvanını kazanan Mahathir Muhammed, 94'üncü yaşına girdi.
Başbakan Mahathir, aldığı doğum günü tebriklerine ilişkin Twitter'dan yayımladığı mesajda "Doğum günü dileğim, Malezya'yı yeniden toparlanma yoluna koyma görevimi bitirmektir." ifadelerini kullandı.
Mahathir, ülkesine şimdiye kadar hizmet etmiş olmanın kendisi için bir gurur ve ayrıcalık olduğunu vurguladı.
Eski Başbakan Necip Rezak, Halkın Adaleti Partisi Genel Başkanı Enver İbrahim ve çok sayıda milletvekili de Mahathir'in doğum gününü kutladı.
Mahathir Muhammed kimdir?
Mahathir, 10 Temmuz 1925'te Kedah eyaletinin Alor Setar şehrinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kedah'ta tamamladıktan sonra o yıllarda Malezya'nın da bir parçası olduğu İngiliz sömürgesi Singapur'da tıp eğitimi aldı.
Eğitiminin ardından doğduğu şehre dönen Mahathir burada doktorluğa başladı.
Siyasi kariyeri
Malezya'da 1981-2003 arasında 22 yıl başbakanlık yapan Mahathir, ülkesinin 20. yüzyıl sonundaki kalkınma atılımının mimarı oldu.
Malezya bu dönemde, hammadde ihraç eden üçüncü dünya ekonomisinden yüksek teknoloji ve modern altyapıya sahip üretken bir sanayi ülkesine dönüştü.
Mahathir, hayatı ve siyasi kariyeri boyunca, Malezya'nın bağımsızlığı ve Malay halkının egemenliğini savundu.
Öğrencilik yıllarında dünya görüşünü Malay dili, kültürü ve İslamiyet'in korunması üzerine inşa eden Mahathir, o yıllarda İngiltere'nin Malay yarımadasına yönelik "Malaya Birliği" adı altında sunduğu şartlı bağımsızlık planına karşı çıkan milliyetçi yapılanmalara katıldı.
Bu ilgileri onu erken yaşlarda siyasete yöneltti. Henüz bir üniversite öğrencisiyken, 1946'da yeni kurulmakta olan Birleşik Malay Milli Örgütü (UMNO) partisine katıldı.
Mahathir, Malezya'nın 1957'de bağımsızlığını ilan etmesinin ardından ülke siyasetine damgasını vuran UMNO'nun aktif üyelerinden biri haline geldi, 1964'de federal parlamentoya seçildi. Parlamentoda bir dönem görev Mahathir, parti lideri Başbakan Tunku Abdul Rahman ile ters düştüğü için partiden uzaklaştırıldı.
Mahathir, Başbakan Abdul Rahman'ın görevinden istifasının ardından siyasete geri döndü ve 1970'li yılların başından itibaren kabinede görev almaya başladı. 1976'da başbakan yardımcısı olan Mahathir, 1981'de Başbakan Hüseyin Onn'un istifasının ardından yemin ederek başbakanlık görevine başladı.
Dünyanın seçimle göreve gelip en uzun süre iktidarda kalan lideri olan Mahathir, 22 yılda 5 genel seçimden galip ayrıldı.
Malezya'da orta sınıf bir aileden yetişerek başbakanlığa yükselen ilk lider olan Mahathir, kendisinden önceki liderlerden farklı olarak daha halkçı bir yönetim şekli benimsedi.
Mahathir, Malezya'yı Asya finansal krizinden kurtardıktan sonra 2003'de 77 yaşındayken aktif siyaseti bırakma kararı aldı ve başbakanlığı, yardımcısı Abdullah Ahmad Badawi'ye devretti.
Siyasete dönüş
Mahathir, emekliliğinin ardından Malezya siyaset sahnesinde önemli bir figür olmayı sürdürürken, halefi başbakanlar Abdullah Bedevi ve ardından Necip Rezak yönetimlerinin yaptığı yanlışları eleştirdi.
Eski Malezya Başbakanı, 29 Şubat 2016'da "RM2.6bil" ve "1Malaysia Development Berhad" kalkınma fonlarıyla ilgili yolsuzluk ve kara para aklama skandallarında, Rezak hükümetinin yolsuzluklarına destek verdiği gerekçesiyle 70 yıldır üyesi olduğu UMNO partisinden istifa etti. Mahathir olayın ardından 9 Eylül 2016'da Birleşik Malezya Yerli Partisi adıyla kendi partisini kurdu.
Geçen yılki 9 Mayıs Genel Seçimleri'nden 4 ay önce muhalefetin ittifakı Pakatan Harapan'a (Umut İttifakı) girme kararı alan, daha sonra PH'nin başbakan adayı olarak seçimlere giren Mahathir, yüzde 48,31 oy alarak seçimlerin galibi oldu.
92 yaşında yeniden başbakan olan Mahathir, dünyanın seçimle iktidara gelen en yaşlı lideri olma unvanını elde etti.