Dünyanın En Kıymetli Mendili Tesadüfen Barut Kutusundan Çıktı
Bursa Kent Müzesinde sergilenen Çengiç Beyleri Sergisindeki bir barut kutusunda, Peygamber Efendimizin Topkapı Sarayındaki Hırka-ı şerifinin sarıldığı Destimal-i Şerif (mendil) bulundu.
Bursa Kent Müzesinde sergilenen Çengiç Beyleri Sergisindeki bir barut kutusunda, Peygamber Efendimizin Topkapı Sarayındaki Hırka-ı şerifinin sarıldığı Destimal-i Şerif (mendil) bulundu.
Topkapı Sarayında padişahların hırka-i şerifleri öpmek için sardıkları bez parçasının ismi olan Destimal-i Şerif Bursa Kent Müzesinde sergilenen Çengiç Beyleri Sergisinde Bosna Hersek Sancak Beylerinden Haydar Çengiç'in barut kutusunda tesadüfen bulundu.
Bosna Hersek Sancak Beylerinden Haydar Çengiç'e Osmanlı Sultanı 2'inci Abdülhamit han tarafından hediye edilen Destimal-i Şerif'e Bursa Kent Müzesi yetkilileri tarafından tesadüf eseri rastlandı. Çengiç Beyleri Sergisinde Bosna Hersek Sancak Beylerinden Haydar Çengiç'e ait barut kutusunda bir mendil bulan Bursa Kent Müzesi yetkileri ne olduğu anlayamadıkları emaneti incelenmek üzere Topkapı Sarayı'na gönderdi.
Topkapı Sarayı'nda yapılan incelemenin ardından bulunan mendilin Osmanlı Sultanı 2'nci Abdülhamit Han tarafından Bosna Hersek Sancak Beylerinden Haydar Çengiç'e hediye edilmiş Destimal-i Şerif olduğu anlaşıldı.
Şu an Bursa Kent Müzesinde sergilenen Destimal-i Şerif'i tanıtan Bursa Kent Müzesi Ahmet Erdönmez, "Bursa Kent Müzesinde sergi açmayı düşünüyorduk. Bir gün müzemizde bulunan Çengiç Beyleri Sergisinde barutluk temizliği yaparken bir gümüş barut tabakasının içinde bez parçası bulduk. Biz bunun ne olduğunu anlayamadık. Üzerinde ayetler yazılıydı. Bunun önemli bir eser olacağını düşünerek araştırmaya başladık. Ama kayıtlarda böyle bir esere rastlayamadık ve bunun Topkapı Sarayı kayıtlarından Destimal-i Şerif olduğunu öğrendik. Topkapı Sarayında Peygamber Efendimizin Hırkaı Şerifi var. Hırka-ı Şerif Ramazan aylarında padişahlar tarafından çıkarılarak en yakınlarına öptürülüyor. Zamanla zarar görmesin diye Hırka-ı Şerif padişah tarafından özel yaptırılan Peygamber Efendimizi öven yazıların bulunduğu mendillere sarılıyor. Padişah bu Destimal-i Şerif'i en yakınlarına hediye edermiş. Sultan 2'inci Abdülhamit Han Bosna Hersek Sancak Beylerinden Haydar Çengiç'e Destimal-i Şerif'i hediye etmiş. Bu kıymetli emanet Ramazan ayı boyunca Bursa Kent Müzesi sergilenecek" dedi.
ÇENGİÇ BEYLERİ KİMDİR?
Osmanlı İmparatorluğu tarafından Bosna Hersek'e gönderilen ve Balkanlar'da 5 asır Osmanlı Devleti'nin temsilcisi olan bir ailedir. Çengiç beylerine ait eşyalar Bursa'da Kent Müzesi'nde teşhir ediliyor. Bursa Kent Müzesi'nde açılan sergide 500 yıl boyunca Balkanlar'da Osmanlı'yı temsil eden ve Çengiç beyleri olarak bilinen İsmail Ağa Çengiç, Ali Paşa, Bekir Paşa, Cafer Paşa, Derviş Salih Paşa, Haydar Bey, İsmail Yümni Bey ve Rıza Bey'e ait şahsi eşyalar, belgeler ve fotoğraflar bulunuyor. Yaklaşık 250'ye yakın parçanın yer aldığı koleksiyon, Çengiç beylerinin son uzantısı İlova ailesinin temsilcisi Leyla İlova tarafından bağışlandı. - BURSA