Haberler

Dünyanın En Kaliteli Havyarı Mersin Balığından Üretiliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, dünyanın en kaliteli havyarının Mersin balığından üretildiğini ifade ederek, "Dünyada havyar üretimi 70 tonun üzerinde.70 tonluk üretime rağmen"...

Akdeniz Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, dünyanın en kaliteli havyarının Mersin balığından üretildiğini ifade ederek, "Dünyada havyar üretimi 70 tonun üzerinde. 70 tonluk üretime rağmen endüstriyel boyutta bu işe yaklaşan yetiştirici ülke İsrail olmaya devam ediyor. Türkiye için koşullar bu kadar elverişli iken gerekli işleme tesisleri yok" dedi.

Yamanyılmaz, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin yayın organı AKİB Aktüel dergisine yaptığı değerlendirmede, Akdeniz bölgesinin su kaynakları, ılıman iklim koşulları ve gerekli alt yapı zenginliğine sahip olduğundan Mersin Balığı ve havyar üretiminde özel bir konumda olduğunu kaydetti. Doğa koşullarından Akdeniz bölgesinin diğer bölgelere nazaran daha avantajlı durumda olduğunu vurgulayan Yamanyılmaz, "Hem Toros dağlarının soğuk suları hem de Çukurova ovasının ılıman sularındaki farklılıklar, Mersin Balığı'nın erken olgunlaşmasını sağlayıp siyah havyar üretimini hızlandırıyor. Dünyanın en kaliteli havyarı Mersin Balığı'ndan üretiliyor. Bölge içerisinde yetiştiricilik ve üretim konusunda yeni müteşebbislerle faaliyete geçilebilmesi için gerekli su kaynaklarının tahsis edilmesi gerekiyor. Bununla beraber alt yapı yatırımlarının yüksek maliyetli olmasından Ziraat Bankası, yetiştiricilik kredilerinin uzun vadeli olması için çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.

Dünyadaki havyar üretiminin 70 tonun üzerinde olduğunu belirten Yamanyılmaz, "70 tonluk üretime rağmen endüstriyel boyutta, bu işe yaklaşan yetiştirici ülke İsrail olmaya devam ediyor. Türkiye için koşullar bu kadar elverişli iken gerekli işleme tesisleri yok. Bu tesisleri oluşturup, Mersin Balığı ihracatında da Türkiye'nin adını duyurmak istiyoruz. Türkiye Orta Doğu ve Avrupa pazarlarında rakiplerine göre coğrafi konum bakımından her türlü ulaşım safhasında bir adım önde. Bu avantajlı durumu değerlendirerek, yüksek katma değer yaratabilen bu sektörün ihracata katkı sağlayacağı aşikardır" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE MERSİN BALIĞI'NIN 6 TÜRÜ BULANMAKTADIR"

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Fakültesi Su Ürünleri Dekanı Prof. Dr. Bedii Cicik ise Mersin balığının eti ve özellikle havyarından dolayı ekonomik öneme sahip olduğunu kaydederek, balıkların bu özellikleri nedeniyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Mersin Balığı'nın kuzey yarım kürede tuzluluğu düşük ve denizlerin fazla derin olmayan kısımları ile bu denizlerle bağlantılı akarsularda yaşadığının bilgisini veren Cicik, "Mersin balığının dünyada 26 türü olmakla birlikte Türkiye'de de 6 türü bulunuyor. Mersin balığının yaşama süresi çok uzun. Ortalama yaşam süreleri 30 ila 40 yıl olan Mersin Balığı'nın yaşam süresi 100 yıla kadar çıkabiliyor. Uzun ömürlerinin yanı sıra balıkların diğer bir özelliği de her yıl döl vermiyorlar. Erkekler 7 ile 9 yaş yani 110 ile 150 santimetre boyunda, dişiler ise 8 ila 14 yaş yani 120 ile 180 santimetre boyunda eşeysel olgunluğa ulaşıp, 3 yılda bir döl veriyorlar" dedi.

En kaliteli ve en değerli havyarın tatlı su Mersin Balığı'ndan elde edilen siyah havyar olduğuna vurgu yapan Cicik, "Protein, yağ, vitamin ve mineral tuzlar bakımından oldukça zengin, besleyici değeri yüksek bir besin maddesidir. Havyar zor olması havyarın pahalı bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkarıyor. Bu ancak bu yetiştiricilik yoluyla telafi edilebilir. Adana'da kurulan işletme örneğinde olduğu gibi uygun koşullara sahip çiftliklerin kurulmasıyla üretim Akdeniz bölgesinde yaygınlaştırılabilir" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close