Haberler

Dünyanın En İyi 30 Üniversitesi Arasında 2 Çin Üniversitesi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin üniversiteleri yeni teknoloji çağını hazır olmak için var güçleri ile çalışıyorlar.

Geçtiğimiz Cuma günü yayınlanan Çift Dünya Sınıfı listesi, 20 yıldır, yüksek öğrenim kurumlarının ilk sıralarına girme girişiminde bulunma konusunda destek almaya çalışan üst düzey üniversiteler için ilk hükümet girişimidir. Liste, onları "dünyada birinci sınıf" yapmaya yönelik iddialı bir plana göre seçilen 42 üniversite ve 95 disiplinden oluşan bir gruba atıfta bulunuyor.

Listede sadece seçkin okullar değil Guangzhou Çin Tıp Üniversitesi gibi belirli disiplinde güçlü olan sıradan üniversiteler de bulunuyor. Yeni listede, standart altı kurumun diskalifiye edilmesi ve seçilen okullar arasında rekabetin artması için beş yıllık gözden geçirme prosedürü yer alıyor.1995 ve 1998 yıllarında uygulamaya konulan şu anda iyi bilinen "211" ve "985" projeleri, birinci sınıf üniversiteler inşa etmeyi amaçladı ve bir dereceye kadar başarılı oldu.

Times'ın Yüksek Öğretim Eki tarafından yayınlanan 2018 Dünya Üniversiteleri Sıralamalarına göre Pekin Üniversitesi (PKU) ve Tsinghua Üniversitesi (THU) olmak üzere iki Çin üniversitesi dünyanın en iyi 30 üniversitesi arasında yer alıyor. Bu yılın Haziran ayında açıklanan QS Dünya Üniversiteleri Sıralamasında ise dünyanın en iyi 100 üniversitesi içinde 12 Çin üniversitesi bulunmaktadır.985/211 projeleri Çin'in yüksek öğreniminin genel kalitesini geliştirdi, ancak liste hiç değişmediğinden seçilen üniversiteler yıllarca değişmeden kaldı.

Üniversiteler, 2016 yılından beri rekabetçi olmayan disiplinleri azaltmak için harekete geçti. Tsinghua Üniversitesi ve Pekin Üniversitesi dahil 175 üniversite geçen yıl 576 yüksek lisans ve doktora programını kapattı. Lanzhou Üniversitesi, on yılı aşkın bir destekten sonra yerel bir üniversite olan Northwest Normal Üniversitesi ile rekabet edemeyen eğitim fakültesini kapatmak zorunda kaldı. Matematik, kimya gibi doğa bilimleri ile siyaset ve tarihinde yer aldığı sosyal ve beşeri bilimler alanları ulusal savunma ile yakından ilgili konular olarak pek çok üniversitenin yoğunlaşmak istediği ana disiplinler durumunda. Birçok Çin üniversitesi eğitim ve araştırma programlarını yeni teknolojik yörüngeler ile küresel ekonomik ve politik değişmelere göre yeniden şekillendiriyor. Çin üniversiteleri dünya çapında eğitim ve araştırma kurumları olmak yönünde devletin de desteği ile hızla ilerlemeye devam ediyorlar.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close