Dünyanın Bilim İnsanı Türkiye'de Buluşuyor
Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu başkanlıkları, Türk dünyasına ait önemli değerleri sempozyumlarla bilim dünyasının gündemine getirecek.
Şenay Ünal - Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'na bağlı Türk Dil Kurumu (TDK) ve Türk Tarih Kurumu (TTK) başkanlıkları, Türk dünyasına ait önemli değerleri sempozyumlarla bilim dünyasının gündemine getirecek.
TDK'nın ilkini 10-12 Temmuz'da Tıva Cumhuriyeti'nde gerçekleştirdiği "Milletlerarası Eski Türk Yazıtları: Dil, Kültür ve Tarih Sempozyumu"nun ikincisi yarın Adıyaman'da başlayacak.
TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilki TDK'nın kuruluş yıl dönümüne denk getirilen etkinliğin ikincisi için ise 26 Eylül Türk Dil Bayramı'nı da içine alan bir tarihi seçtiklerini söyledi.
Böylece bu yıl Dil Bayramı'nı, Adıyaman'da milletlerarası bir toplantıyla kutlama fırsatı bulacaklarını belirten Kaçalin, aynı zamanda Orhon Kitabeleri'nin çözümünün 120. yılını da kutlamış olacaklarını vurguladı.
28 Eylül'e kadar sürecek semyozyuma Almanya, Japonya, Rusya, Hollanda, ABD ve Türkiye'den çok sayıda bilim insanının katılacağını ifade eden Kaçalin, "Toplantıda yazıtlar, yeni çözümler, restorasyonlar ve mezar taşlarının bulunuşu üzerine görüşler sunulacak, araştırmalar paylaşılacak" dedi.
Orhon Kitabeleri'nin Türk dünyasına ait en eski belge olduğunu ve Orta Asya'ya ait hangi dil çalışılırsa çalışılsın bu kaynağa başvurulması gerektiğini anlatan Kaçalin, "Uygurca, Kazakça, Türkmence ve Türkçe gibi dillerin hepsinin araştırılabilmesi için tek ortak kaynak bu, başka kaynak yok şu ana kadar bulunabilen. Aynı zamanda Çin, Bizans ve İran tarihi açısından da önemi var kitabelerin" diye konuştu.
Mevcut yazıtların tamamanın çözüldüğünü ancak az sayıda yazıt bulunmaya da devam edildiğine işaret eden Kaçalin, okunuşunda sorunlar olan kısımlar için çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.
-TTK Başkanlığı denizlerin hakimi Piri Reis'i anacak
TTK, 2013 yılının Piris Reis Yılı ilan edilmesi vesilesiyle "Piris Reis ve Türk Denizcilik Tarihi Sempozyumu" düzenleyecek.
26 Eylül'de başlayacak ve üç gün sürecek semyozyum, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Kongre Salonları'nda gerçekleştirilecek.
TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, uluslararası düzeyde yapılacak sempozyumda, Piri Reis'in 1513 dünya haritası, Kristof Kolomb öncesi İslam haritaları, Türk haritacılığına Alman etkisi, Piri Reis'in eserlerinin kartografik ve jeodezik açıdan değerlendirilmesi, Türkiye ve dünyada Piri Reis, Piri Reis'in bilim adamı, araştırmacı ve sanatçı kişiliği ve Kitab-ı Bahriye gibi konuların ele alınacağını bildirdi.
Piri Reis'in dünya tarihi ve coğrafyası için çok önemli bir isim olduğunu dile getiren Hülagü, "Bu nedenle sempozyuma İtalya, Mısır, Fransa, Yunanistan, Romanya, ABD, Portekiz, Hollanda, Avustralya, Irak, KKTC, Malta, Rusya Hindistan, İngiltere ve Türkiye'den çok sayıda bilim insanı, araştırmacı ve uzman isim katılacak" diye konuştu. - Ankara