Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Tartışma yaratan Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

"Dünyada Göç, Avrupa'da Göç, Türkiye'de Göç''

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üniversitemizde "Dünyada Göç, Avrupa'da Göç, Türkiye'de Göç, Gaziantep'te Göç" konulu panel düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen "Göç Sempozyumu" kapsamında, "Dünyada Göç, Avrupa'da Göç, Türkiye'de Göç, Gaziantep'te Göç" konulu panel düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Koruk'un başkanlığında gerçekleştirilen panele; State Üniversitesinden Prof. Dr. Jens Kreinath, İstanbul Şehir Üniversitesinden Doç. Dr. Ferhat Kentel, Oxford Üniversitesinden Prof. Dr. Adeel Malik ve Fatih Üniversitesinden Prof. Dr. Doğu Ergil konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Misyon Şefi Dr. Meera Sethi, ülkelerde yaşanan bir takım krizlerin göçü tetiklediğini belirtti. Çağdaş dünyada göçün göz ardı edilemeyeceğine dikkat çeken Sethi, göçün düzgün bir şekilde yönetildiği sürece bir ihtiyaç olduğunu kaydetti. Göçün yasal bir suç değil yönetimsel bir suç olduğunu ifade eden Sethi, ortaklığın göçü yönetmek için en önemli araçlardan birisi olduğunu söyledi.

Göçmenlerin memleketlerinden ayrılmalarına rağmen kültürlerini yitirmediklerini belirten State Üniversitesinden Prof. Dr. Jens Kreinath, göçmenlerin geleneklerini sürdürmeleri için çeşitli faaliyetlerin düzenlendiğini söyledi. Kişilerin yeni ülkelere gittiklerinde yeni sosyal kültürlerinin oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kreinath, göçmenlerin yeni çevreye adapte olduklarını ifade etti. Prof. Dr. Kreinath, zorunlu bir göçün önüne geçilemeyeceğini ama zorunlu entegrasyonun önüne geçilebileceğini kaydetti.

Herkesin hayatının bir bölümünde bir yerden bir yere göçtüğünü söyleyen İstanbul Şehir Üniversitesinden Doç. Dr. Ferhat Kentel, insanların kendi içinde kültürel göçlerde yaşayabileceğini belirtti. Geleneksel kültürden daha modern yaşam tarzlarına uyum anlamında da göçlerin yaşandığına dikkat çeken Doç. Dr. Kentel, göçmenliğin hem bir uyum hem de direniş olduğunu ifade etti.

Göçün bir problemden çok fırsat gibi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Oxford Üniversitesinden Prof. Dr. Adeel Malik, göçün hem göç olan ülkelere hem de göç yollarındaki ülkelere birer avantaj olduğunu ifade etti. Göçün iki yönlü bir süreç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Malik, göçün kapsamlı bir entegrasyon gerektirdiğini belirtti. Prof. Dr. Malik, göçün küreselleşmenin bir unsuru olarak düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Göçün bir insanlık olgusu olduğunu söyleyen Fatih Üniversitesinden Prof. Dr. Doğu Ergil, göçün iyi yönetmek gerektiğini belirtti. Göçün hep devlet politikası olarak düşünüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Ergil, insanlık olayı olarak algılanmadığını kaydetti. "Yönetim anlayışımızın merkezinde insan değil devlet vardır" diye konuşan Prof. Dr. Ergil, devletin göçü yönetmekten çok güvenlik adına göçertmek gibi bir tercihi olduğunu ifade etti.

Panelin sonunda Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından, State Üniversitesinden Prof. Dr. Jens Kreinath, İstanbul Şehir Üniversitesinden Doç. Dr. Ferhat Kentel, Oxford Üniversitesinden Prof. Dr. Adeel Malik ve Fatih Üniversitesinden Prof. Dr. Doğu Ergil'e günün anısına hediye takdim edildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title