Dünya Tütünsüz Günü Etkinliği
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Özkan: ''Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını en aza indirmek için halkın eğitilmesi, bilgilendirilmesi amacıyla 2018 yılının sonuna kadar, yüzde 95 toplumda tütün ve tütün ürünlerine karşı tutum geliştirmeyi hedefliyoruz'' Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Jakab: ''Türkiye aslında şunu gösterdi kapsamlı tütün kontrolü politikları işe yarıyor bunu diğer ülkeler de örnek almalı'' Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Karaman: ''Nargile karşıtı hazırladığımız dünyada ilk ve tek olan kampanya ile nargilenin gerçek yüzünü anlatarak bu salgının önüne geçmek istiyoruz’’ Tütünle mücadele konusunda halkı bilgilendiren çalışmaları nedeniyle Anadolu Ajansı Sağlık muhabiri Selma Bıyıklı Adabaş'a Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından bir plaket verildi.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan, "Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını en aza indirmek için halkın eğitilmesi, bilgilendirilmesi amacıyla 2018 yılının sonuna kadar, yüzde 95 toplumda tütün ve tütün ürünlerine karşı tutum geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından, ATO Congressium'da "Dünya Tütünsüz Günü Etkinliği" toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Özkan, "Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı 2014-2018" konulu bir sunum yaptı
Özkan, Tütün Kontrol Çerçeve sözleşmesinin ruhuna uygun olarak yapılan programın, 'tütün ürünlerine olan talebin azalmasına yönelik önlemler, tütün ürünleri arzının azaltılmasına yönelik önlemler ve eylem planının izlenmesi ve değerlendirilmesi ve raporlandırılması"olmak üzere 3 ana başlıkta tanımlandığını kaydetti.
İlk başlıkta, halkı bilgilendirme ve bilinçlendirme programının yer aldığını ifade eden Özkan, sağlık, politik ve sosyal açıdan tüm zararları ispatlanmış olan tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını en aza indirmek için halkın eğitilmesi, bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla 2018 yılının sonuna kadar, yüzde 95 toplumda tütün ve tütün ürünlerine karşı tutum geliştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Sigarayı bırakmanın yaygınlaştırılması, bağımlılığın tedavisi, tekrar başlamayı önleme konusunda da başarı yüzdesini yükseltmeyi amaçladıklarını belirten Özkan, bu anlamda toplumda sigara bırakma oranını yüzde 50'nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
- Türkiye tütünle mücadele çalışmalarında örnek alınacak bir ülke
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Zsuzsanna Jakab da sigara kullanımının zararları hakkında bilgi verirken, bunun bir çok hastalık ile ölümün yanı sıra sağlık sektörü için çok önemli maliyetleri beraberinde getirdiğini söyledi.
Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde yapılan çalışmalara ve politikalara değinen Jakab, bölge içerisinde kabul gören politikaların desteklenmesine rağmen ülkeler tarafından yapılacak daha çok şey olduğunu ifade etti.
Tütün ve tütün ürünleriyle mücadele kapsamında vergilerin artırılmasının hiçbir yerde popüler bir çalışma olmadığını aktaran Jakab, "Sigara vergilerinin en az yüzde 75 olması öneriliyor. Henüz 27 ülkede bu sağlanmamış durumda. Türkiye yüksek vergiler konusunda Avrupa'da bu politikayı benimseyen ilk ülke oldu" şeklinde konuştu.
Jakab, sigara vergilerinin yüzde 50 artırılması durumunda, 49 milyon kişinin sigarayı bırakması,11 milyon insanın sigara etkilerinden ölmesinin önleneceğinin öngörüldüğünü belirtti.
Türkiye'de yapılan mücadele çalışmalarını da anımsatan Jakab, eskiden en yüksek sigara kullanım oranına sahip ülkelerden biri olan Türkiye'nin 2007'de önemli bir devrim gerçekleştirdiğini ve sigara yasağından, vergilerin artırılmasına önemli çalışmalara imza attığını söyledi.
Jakab, "Bu eylemlerin sonucu da kısa sürede görüldü ve istisnai sonuçlara ulaşıldı, Türkiye aslında şunu gösterdi kapsamlı tütün kontrolü politikaları işe yarıyor, bunu diğer ülkeler de örnek almalı.Türkiye bu politikalarda doğru seçimi yaptı biz bu örnekten ders almalıyız" şeklinde konuştu.
-Nargile salgınını önlemek için kampanya
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman ise bu yılki Dünya Sigarasız Günü temasının tütün vergilerinin artırılması olarak belirlendiğini, yüksek vergilendirme ile sigara fiyatlarının artırmanın tütün tüketimini azaltan en etkili stratejilerin başında geldiğini belirtti.
Tütün kontrol çalışmalarının önünü kesen nargile salgını konusunda da farkındalığı artırıcı bir kampanya başlattıklarını bildiren Karaman, "Dünyada ilk ve tek olan bu kampanya ile nargilenin gerçek yüzünü anlatarak bu salgının önüne geçmek istiyoruz" dedi.
Kampanyanın sadece Türkiye ile sınırlı kalmamasını, tütün ile mücadelenin bir parçası olarak dünyada da yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirten Karaman, bu çerçevede DSÖ ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile nargile salgınının hedefi olan ülkelere yönelik 3 ayrı dilde seslendirilen kampanya görsellerini bugünden itibaren dünyaya sunacaklarını bildirdi.
-AA muhabiri Selma Bıyıklı Adabaş'a ödül
Toplantıda Türkiye'de Tütün Kontrolünde gelinen noktayı anlatan grafik animasyon video gösterisinin yanı sıra nargile karşıtı kamu spotu tanıtıldı ve tütünle mücadele konulu tiyatro gösterisi yapıldı.
Konuşmaların ardından da Türkiye'nin tütünle mücadele kapsamında yaptığı çalışmalara verdiği katkılardan ötürü çeşitli kurum, kuruluş temsilcileri, gazeteciler, sanatçılar, doktorlar ve üst düzey yetkililere plaket ve ödül verildi.
Bu kapsamda tütünle mücadele konusunda halkı bilgilendiren çalışmaları nedeniyle Anadolu Ajansı sağlık muhabiri Selma Bıyıklı Adabaş'a Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından bir plaket verildi.
Söz konusu sürece desteklerinden dolayı da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, TAPDK Başkanı Suat Evcimen, TBMM Genel Sekreteri Saadettin Kalkan ve Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Zsuzsanna Jakab'a çini süs eşyası bulunan tablo verildi.
Jakab, dağıtılan ödüllere değinerek, aslında ülke olarak Türkiye'ye bir ödül verilmesi gerektiğini ifade ederek, tütünle mücadele kapsamında Türkiye'nin çok önemli başarılar sağladığını ve bölgede örnek gösterilen lider bir ülke konumuna geldiğini söyledi. - Ankara