Dünya Turizm Zirvesi Antalya'da (2)
TYD BAŞKANI ERSOY: HERŞEY PLANLADIĞIMIZ O PEMBE DÜNYA DEĞİLDİAntalya'da bu yıl ikincisi düzenlenen WTF Mediterranean Summit 2016'da, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, 2015'in ikinci yarısından sonra peş peşe gelmeye başlayan ciddi global krizleri hatırlattı.
TYD BAŞKANI ERSOY: HERŞEY PLANLADIĞIMIZ O PEMBE DÜNYA DEĞİLDİ
Antalya'da bu yıl ikincisi düzenlenen WTF Mediterranean Summit 2016'da, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, 2015'in ikinci yarısından sonra peş peşe gelmeye başlayan ciddi global krizleri hatırlattı. Ersoy, "2016'da belki bir ülkenin 100 yılda başına gelecek tüm olumsuzluklar tek başına aynı seviyede Türkiye'nin başına geldi. Çok ciddi sarsıldık. Silkelendik. Başta ne olduğunu anlayamadık, niçin olduğunu da anlamaya çalıştık. Ama o zaman dünyanın diğer yüzünü gördük. Herşey planladığımız o pembe dünya değildi. Bir de öbür yüzü vardı dünyanın, öbür yüzünü de en şiddetli şekilde yaşadık. Peş peşe art arda geldi krizler" dedi. TÜRKİYE BÜYÜKLERİN CİROSUNUN YÜZDE 40'INI OLUŞTURUYORDU
Şimdi bu krizlerin ileriye dönük riskleri de beraberinde getirdiğini belirten Murat Ersoy, "Türkiye o kadar büyük talep gören bir destinasyondu ki dünya pazarında dünyadaki en büyük tur operatörü oyuncularının yıllık cirosunun yüzde 40'ını oluşturuyordu. Rahat artırılabiliyor, talep görüyor, herşey dahil konseptiyle tatilciyi mutlu ediyor. Tur operatörleri de bunun rahatına alışmış ve rehavetine kapılmıştı. Büyük oyuncuların yıllık cirolarının yüzde 40'ını Türkiye oluşturur hale geldi. Yüzde 20'sini de özellikle Rus tur operatörleri için geçerli alternatif destinasyonu Mısır oluşturuyordu" dedi. YÜZDE 20'DEN FAZLA TEK BİR DESTİNASYONA YÖNLENDİRİLMEYECEK
2016'da iki büyük destinasyonun ikisinin birden kriz yaşadığını hatırlatan Ersoy, "Biz tur operatörlerine gidiyoruz, 'desteğe devam edin biz de sizi destekleyeceğiz, operasyonlarınızı küçültmeyin, ara vermeden devam edin, bize yardımcı olun' diyoruz. Onlar, 'Sizi geçtik bize kim yardım edecek? İşimizin ciromuzun yüzde 60'ı riske girdi' diyor. Bundan ne çıkıyor, kimse bu kadar iyi büyük destinasyonun aynı anda bu kadar büyük çapta kriz yaşayacağını hesap etmemişti. Bunu öngörmemişti ve hazırlıklı değildi. Bundan sora hiçbir büyük oyuncu kapasitesinin, cirosunun yüzde 20 fazlasını tek bir destinasyona yönlendirmeyecek" diye konuştu.
2018 HAZİRAN'DA 2015 RAKAMLARINA DÖNERİZ
Olumsuzlukların insan belleğinde ne kadar süreyle yer ettiğine bakıldığında, yaşanan bir olumsuzluğun ortalama 18 ay yer ettiğini dile getiren Murat Ersoy, şöyle dedi:
"1.5 sene sonra insan belleğinden düşüyor. Yani terör, 15 Temmuz gibi olumsuzlukların global markette seyahat eden kişilerin belleğinden silinmesi yaklaşık 1.5 sene. Bu ne demek Türkiye'de tekrar turizmin 2015 seviyelerine gelmesi için tarih 2018 Haziran ayı sonu itibariyle tekrar bu düzelmeyi hissetmeye başlayacağız, tabi bu arada bir başka olumsuzluk olmazsa. Turizm sektörüne uygulanan KDV yüzde 8. 2017 ve 2018 yıllarıyla sınırlı olmak üzere KDV oranının yüzde 4'e indirilmesi sektöre çok büyük nefes aldıracaktır ve yatırımcıyı tesisi açık tutmaya teşvik edecektir."
2015'DEN DAHA FAZLA RUS TURİST ŞANSI
Bankacılık sektörü Rus rublesi ve TL ticareti altyapısını hazır edebilirse Rusya'da daralan pazardan en büyük payı almamızı sağlayacağını vurgulayan Ersoy, "Avrupa pazarındaki düşüşe alternatif 2015'den daha fazla Rus pazarından pay almayı başarırsak ki, bu sene mümkün. Çünkü 2016'da gelemeyen turist Avrupa ve Kuzey Afrika'daki alternatif destinasyonlara gitti ve oradan mutlu dönmedi. Türkiye'de yaptığı konforlu tatili bulamadı. Senede iki kere tatil yapan Rus turist bir kere yapabildi veya hiç gidemedi. Eğer bu altyapıyı organize edersek bu sene 2015'ten daha fazla Rus turisti görme şansımız olacak" dedi. TURİZMDE PERAKENDE SİSTEMİ
Bugüne kadar rehavete alıştıran toptancılık sistemi üzerinden pazarlama yönteminin artık geçerli olmadığını da anlatan Murat Ersoy, İspanya'nın perakende sisteme geçiş yaptığını ve bugün turist sayısının yüzde 70'inin bu şekilde geldiğinden bahsetti. Charter yerine tarifeli uçuş ve tüm uçağın riskinin tur operatörlerinin üzerinden alınması şeklinde uygulanan bu sistemi dünyada turizmde en başarılı iki destinasyon Birleşik Arap Emirlikleri ve Las Vegas'ın uyguladığını anlatan Ersoy, "Bu sadece turizmde değil sanayici için de geçerli. Özellikle tekstil ve ayakkabıda, ama bugün dünyanın modern fabrikalarını, en modern havayollarını kurun ama pazarlayamadıktan sonra değeri sıfır" diye konuştu.