Dünya Sulak Alanlar Günü"
Doğa Koruma ve Milli Parklar Malatya 15. Bölge Müdürü Abdullah Koç, "Dünya Sulak Alanlar Günü" nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Malatya 15. Bölge Müdürü Abdullah Koç, "Dünya Sulak Alanlar Günü" nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Koç, mesajında dört önemli kuş göç yolundan ikisinin Türkiye üzerinden geçmesi ülkemizi sulak alanlar bakımından Avrupa ve Ortadoğu'nun en önemli ülkelerinden biri haline getirdiğini kaydetti.
Sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle dünyanın doğal zenginlik müzeleri olarak kabul edilen sulak alanların doğal işlevleri ve ekonomik değerleriyle yeryüzünün en önemli ekosistemleri olduğunu belirten Koç, sulak alanların yeraltı sularını besleyerek veya boşaltarak, taban suyunu dengeleyerek, sel sularını depolayarak, taşkınları kontrol ederek, kıyılarda deniz suyunun girişini önleyerek bölgenin su rejimini düzenlediğini aktardı.
Koç, şunları kaydetti:
"Sulak alanlar, bulundukları yörede nem oranını yükselterek, başta yağış ve sıcaklık olmak üzere yerel iklim elemanları üzerinde olumlu etki yaparlar. Yeraltı sularını besleyerek veya boşaltarak, taban suyunu dengeler. Sel sularını depolayarak, taşkınları kontrol ederek, kıyılarda deniz suyunun girişini önleyerek bölgenin su rejimini düzenlerler. Tortu ve ağır metalleri absorbe ederek ya da besin maddelerini (azot, fosfor gibi) kullanarak suyu temizler.
Dört önemli kuş göç yolundan ikisinin Türkiye üzerinden geçmesi ülkemizi sulak alanlar bakımından Avrupa ve Ortadoğu'nun en önemli ülkelerinden biri haline getirmektedir. Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi 1971 yılı Şubat ayında İran'ın Ramsar kentinde imzalanmıştır. Bu sözleşme, taraf olan ülkelerin her birini, dünyaca öneme sahip en az bir sulak alan ilan etmelerinin yanı sıra bu sulak alanları korumakla ve bunların akılcı kullanımlarını sağlamakla da yükümlü kılmaktadır."
Sözleşmenin imzalandığı 02 Şubat tarihinin sulak alanların korunmasının önemine kamuoyunun dikkatini çekmek üzere 1997'den buyana "Dünya Sulak Alanlar Günü" olarak kutlandığını hatırlatan Koç, şöyle devam etti:
"Türkiye, Ramsar Sözleşmesi'ne 17 Mayıs 1994'ten itibaren resmen taraf olmuştur. Ramsar Sözleşmesi kriterlerine göre, ülkemizde 14 Ramsar alanı, 45 ulusal öneme haiz sulak alan, 8 mahalli öneme haiz sulak alan bulunmaktadır. Diğer önemli sulak alanlarda tescil çalışmaları devam etmektedir. Bölge müdürlüğümüz sorumluluk alanında 4 ulusal öneme haiz tescilli sulak alan bulunmaktadır.
Bakanlığımız, sulak alanların ekolojik karakterinde olabilecek değişiklikleri tespit etmek ve zamanında gerekli tedbirleri almak, koruma kullanma dengesini sağlamak için sulak alan yönetim planları hazırlamaktadır."