Dünya, Sarıkamış'ı "Boz Ayıların" Gözünden İzleyecek
National Geographic Channel Türkiye, Türkiye'de çektiği ilk belgesel olan "Boz ayının izinde: Sarıkamış" adlı belgeselini, ilk ve tek Türk National Geographic Risk Alan Kaşifi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ile birlikte tamamladı Belgeselin çekimlerinde 10 kişilik profesyonel ekip ile 11 boz ayı görev aldı 5 boz ayıya verici, 4 boz ayıya kameralı verici takılırken 1 boz ayıya sadece kamera takıldı.
ÇAĞLAR SEFERTAŞ - National Geographic Channel Türkiye, Türkiye'de çektiği ilk belgesel olan "Boz ayının izinde: Sarıkamış" adlı belgeselini, Türk National Geographic Risk Alan Kaşifi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ile birlikte tamamladı.
"Bozayının izinde: Sarıkamış" belgeseli, Türkiye'de yaban hayatına ilişkin çekilen ilk National Geographic Channel belgeseli olma özelliğini taşıyor.
Çekimleri Kars'ın Sarıkamış ilçesinde tamamlanan belgesel, Türkiye'nin yanı sıra dünyada 140 ülkede, yaklaşık 140 milyon kişiye ulaşarak Sarıkamış'taki yaban hayatını boz ayıların gözünden aktaracak.
KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, National Geographic Risk Alan Kaşifi Şekercioğlu liderliğinde hayata geçirilen belgeselde 10 kişilik profesyonel bir ekip ve 11 boz ayı görev aldı. 5 boz ayıya verici, 4 boz ayıya kameralı verici takılırken 1 boz ayıya sadece kamera takıldı. Böylece boz ayılar bu belgeselde kameraman olarak da görev almış oldu. Çekimlerin ardından en genci 6 aylık, en yaşlısı 20 yaşında olan boz ayılar sağlıklı bir şekilde doğaya geri döndü ve hayatlarına devam etti.
Boz ayıların üstlerindeki "National Geographic CrittercamTM" isimli özel kameralar, onların gözünden doğal yaşamlarını izleme şansını oluşturdu. Projenin 4 farklı milletten insanlardan oluşan ekibinde National Geographic Channel Türkiye yapım ekibi, Boğaziçi, Kafkas, Zagreb, Utah ve Zürih üniversitelerinden bilim adamları da yer aldı.
"Crittercam" isimli özel HD kamera Türkiye'de ilk kez bu belgeselde kullanıldı
Ekip, belgesel için, "National Geographic CrittercamTM" ve "GPS" takip teknolojisini ilk kez birlikte kullanarak dünyada bir ilk gerçekleştirildi. National Geographic'in hayvanların üzerine yerleştirerek hayatlarını onların gözünden filme almak için kullandığı "Crittercam" isimli özel HD kamera da Türkiye'de ilk kez bu belgeselde kullanıldı.
National Geographic'in Okyanus Biyoloğu Greg Marshall tarafından 1986 yılında köpekbalığı incelemeleri için tasarlanan "Crittercam", yıllar içinde National Geographic, Marshall ve geniş bir ekibin katkıları ile daha da geliştirildi ve hala geleceğe yönelik yeni geliştirmeler üzerinde çalışılıyor.
Greg Marshall da "Boz ayının izinde: Sarıkamış" belgeseli için bizzat Türkiye'ye gelerek belgeselin "Crittercam" ile en iyi sonuçlara ulaşması için görev aldı.
Belgesel çekimlerinde Türkiye'de bilinen en büyük boz ayıya rastlanıldı
Türkiye'de yaşayan türünün adı "Urcus arctos" olan boz ayıların Sarıkamış bölgesinde 100 civarında olduğu öngörülüyor. Ortalama olarak dişilerin 80-150, erkeklerin ise 100-230 kilogram arasında, boylarının da 100-250 santimetre arasında değişebildiğinin bilindiği boz ayıların Türkiye'de bilinen en büyüğüne de belgesel çekimleri sırasında rastlanıldı. 364 kilograma sahip boz ayının günde ortalama 35 ile 40 kilogram arasında gıdaya ihtiyacı bulunuyor.
Boz ayılar, temel beslenme ihtiyaçlarını karşılaması beklenilen geyikler ve yaban domuzlarının insanlar tarafından avlanması nedeniyle besin ihtiyaçlarını Sarıkamış ilçe çöplüğünden karşılıyor.
Türkiye'de boz ayılar, İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinin bazı illeri, Trakya, Suriye sınırına yakın illerin bir kısmı hariç, Ankara, Kars, Artvin, Muğla, Çanakkale, Sivas, Kahramanmaraş, Erzurum, Konya, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Bolu, Konya ve Siirt'te görülebiliyor. - Kars