Haberler

Dünya Sağlık Örgütü'nden Zika Virüsü İçin "Acil Durum Komitesi" (2)

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(ayrıntılar eklendi) Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Latin Amerika'da binlerce sorunlu doğuma sebep olan Zika virüsünün "patlaması" üzerine, acil durum komitesi oluşturdu.

(ayrıntılar eklendi)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Latin Amerika'da binlerce sorunlu doğuma sebep olan Zika virüsünün "patlaması" üzerine, acil durum komitesi oluşturdu.

Bugün Cenevre'de Zika tehdidi için toplanan Yürütme Kurulu'nda konuşan WHO Genel Sekreteri Margaret Chan, virüsün 22 ülkede görülmesini "kaygı verici" olarak açıkladı ve ABD'de geçen yıl saptanan virüs tehdidinin hızla yayıldığı uyarısı yaptı.

Chan, "Alarm seviyesi fazlasıyla yüksek. Virüsün varlığı normalden çok daha küçük kafa ile doğan bebek sayısındaki keskin artışla ve Guillain-Barre sendromunun görüldüğü olaylarla ilişkilendiriliyor" dedi.

Sivrisinek sokması ile yayılan Zika virüsü, yeni doğan bebeklerde beyin fonksiyonlarında gerileme, gelişimsel sorunlar, hatta ölümlere neden oluyor.

Hükümetler, virüsün görüldüğü ülkelere seyahat edilmemesi çağrısı yapıyor. Virüsün tedavisi ya da tedavi amaçlı aşı henüz bulunamadı.

"Salgın, aile ve toplumlar üzerinde yürek parçalayan bir yük"

Margeret Chan, açıklamasında Zika virüsü, doğumdaki anomaliler ve nörolojik semptomlar arasında henüz "nedensel ilişki kurulamadığı, ama bu doğrultuda kuvvetli şüphelerin olduğunu" ifade etti.

Chan'e göre, bu olası bağlantılar, risk durumunu "ılımlı bir tehditten alarm seviyesine dönüştürdü".

WHO Genel Sekreteri ayrıca, salgının "aile ve toplumlara yürekleri sızlatan bir yük getirdiğini" vurguladı.

Toplantıda ayrıca, Bölge ofisi Pan Amerika Sağlık Örgütü'nün (PAHO) virüsten etkilenmiş olan ülkelerle yakın temasta çalıştığı vurgulandı ve sağlık bakanlıkları üzerinden küresel düzeyde önlemler alınması için çabaların sürdüğü yinelendi. Açıklamada, hastalığın dolaşımını önlemek ve laboratuvar testleri üzerinden hızla hastalık tespiti yapmak amacında oldukları belirtildi.

Örgütün açıklamasında, "Sivrisineklerin denetlenmesi de, bu önlemlerin başında geliyor ve komite, doğru klinik tespit ve tedavilerin yapılması amacını yaşıyor" denildi.

Önümüzdeki haftalarda fetüs, çocuk ve yetişkinler üzerine virüsün potansiyel etkileri ve virüse ilişkin bilgilerin geliştirilmesi amacıyla uzmanların bir araya geleceği yinelendi ve virüsün yayılması ihtimali olan ülkelerde de gözetimin artırılacağı ifade edildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün sivrisineklerin kontrolüne yönelik yeni araçlardan, aşı geliştirilmesi için çabalara kadar süreci genişleterek, dünyayı sarsan Zika tehdidini öncelikli konuların başında değerlendirmesi bekleniyor. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close