Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü"
"Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü" etkinlikleri kapsamında Ankara ve İstanbul'dan 100 öğrenci, Gölcük Tabiat Parkı'nda yürüyüş yaptı.
"Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü" etkinlikleri kapsamında Ankara ve İstanbul'dan 100 öğrenci, Gölcük Tabiat Parkı'nda yürüyüş yaptı.
Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareket Daire Başkanlığı, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ve Türkiye Diyetisyenler Derneği tarafından organize edilen yürüyüşe, İstanbul ve Ankara'da bulunan üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik bölümlerinde eğitim gören 100 öğrenci ve kurum temsilcileri katıldı.
Göl çevresinde yürüyüş yapan öğrenciler, daha sonra nefes egzersizi yaptı.
İl Sağlık Müdürlüğü Beslenme Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi sorumlusu Hatice Seval Değer, fiziksel aktivitelerin, bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan biri olduğunu belirtti.
Hareket etmenin bir halk sağlığı sorununu gidermenin yanında, aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik ederek gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturduğunu ifade eden Değer, "Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden biri olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan dört majör risk faktörü arasında yer almaktadır. Meme ve kolon kanserlerinin yüzde 21-27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır." diye konuştu.
Değer, sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık orta şiddette bir egzersizin yetişkinler açısından yeterli olduğunu dile getirerek, "1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdırlar. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için fiziksel aktiviteler düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir." ifadesini kullandı.
Türkiye Diyetisyenler Derneği Genel Sekreteri Duygu Ünal ise amaçlarının, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin arttırılmasına yönelik bir farkındalık yaratmak olduğunu belirterek, Bolu İl Sağlık Müdürlüğüne bu etkinlikte kendilerine destek olduğu için teşekkür etti.