Mısırlılar Berlin'de Rabia Katliamının Kurbanlarını Andı
Almanya'daki mısırlılar, Dünya Rabia Günü kapsamında, 2013'te Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına yapılan kanlı baskın sonucu hayatını kaybedenleri andı.
BERLİN/ "Dünya Rabia Günü" kapsamında, 2013 yılında Mısır'ın Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına yapılan kanlı baskın sonucu yaşamını yitirenler Almanya'nın çeşitli kentlerinde anıldı.
"Demokrasi için Alman-Mısır Derneği (DAUD)" tarafından başkent Berlin'de düzenlenen gösteride çok sayıda Mısırlı, araçlarıyla Berlin sokaklarında tur atarak 2 yıl önce gerçekleştirilen kanlı baskınlara dikkati çekti.
Wedding semtindeki Osloer Strasse caddesinde buluşan ve Badstrasse, Alexanderplatz, Kottbusser Tor, Friedrichstrasse üzerinden Mısır'ın Berlin Büyükelçiliği'ne giden grup, araçlarına "Rabia" işaretini, Mısır'ın seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafını ve "Rabia katliamının üzerinden 2 yıl geçti ve dünya sessizliğini koruyor" şeklinde yazılar bulunan afişler yapıştırdı, Mısır bayrağı açtı.
Dernek Başkanı Ali Alawady, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Berlin sokaklarında 2 yıl önce Rabia Meydanı'nda gerçekleştirilen katliama dikkat çekmek için gösteri gerçekleştirdiklerini belirterek, Rabia Meydanı'nda 2 bin kişinin hayatını kaybettiğini, olaylarda 10 bin kişinin tutuklandığını ifade etti.
Ceza evlerinde bulunanların darbe yönetiminden dolayı çok kötü durumda olduklarını ifade eden Alawady, dünyanın Mısır'da yaşananları yakından izlemesi gerektiğini ve darbe yönetimi altında yaşananların kabul edilemeyeceğini kaydetti.
İnsanların demokrasi ve insan haklarından yana tavır alması temennisinde bulunan Alawady, dünyanın, asker ve polis şiddetine karşı tek başına karşı duran eylemcilerle dayanışma içinde olmasını ve onlara hoşgörü ve anlayışla bakması gerektiğini kaydetti.
Konvoy boyunca protestoculara motosikletli polisler eşlik etti.
Frankfurt kentinde de Eichenstrasse caddesinde bir araya gelen grup, araçlarıyla Mainzerlandstrasse, Battonstrasse, Kaiserstrasse caddelerini dolaşarak Hauptwache meydanında toplandı.
Burada, Mısırda'ki darbenin kronolojisine ilişkin açılan sergi ilgi görürken, eylem sırasında civardaki vatandaşlara Mısır'da yaşananlarla ilgili bilgi içeren broşürler dağıtıldı.
Ayrıca, eylemde Arapça ve Türkçe ezgiler dinletildi.
Eyleme katılan Alman vatandaşı Brigitte Elnagar, AA muhabirine yaptığı açıklamada kendisinin Müslüman olmadığını ancak darbeye karşı Mısır vatandaşlarının yanında olduğunu söyledi.
Avrupa'da ve dünyada birçok ülkenin Mısır'da yaşananlara sessiz kaldığını vurgulayan Elnagar, "Türkiye'deki protestolar Almanya'da da olsaydı belki bugün böyle olmazdı" diye konuştu.
Mısır'daki 3 Temmuz darbesinin ardından yapılan gösterilerin merkezi başkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 Ağustos 2013'te Mısır emniyet güçlerinin müdahalesinde binden fazla gösterici hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı.