Dünya Otomotiv Konferansı
Dünya Otomotiv Konferansı Başkanı Özlem Derici Şengül, otomotiv sektörünün yarattığı katma değerin çok büyük olduğunu belirterek, "Genel ihracat için hep 'Ürettiğimizi ucuza satıyoruz, dışarıdan daha pahalı alıyoruz' deniliyor.
Dünya Otomotiv Konferansı Başkanı Özlem Derici Şengül, otomotiv sektörünün yarattığı katma değerin çok büyük olduğunu belirterek, "Genel ihracat için hep 'Ürettiğimizi ucuza satıyoruz, dışarıdan daha pahalı alıyoruz' deniliyor. Bunu aştığımız sektörlerden biri olan otomotiv, katma değerli üretim yapabildiğimiz ve dış ticaret fazlası verdiğimiz bir sektör." dedi.
Şengül, Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu Dünya Otomotiv Konferansı'nda yaptığı açıklamada, Türkiye'de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) tek başına yüzde 3'ünü karşılayan otomotivin, teknoloji ve inovasyona yatkınlığı açısından öncü sektörlerden biri olduğunu ifade etti.
Türkiye otomotiv sanayisinin dünyaya entegrasyonu ve ayak uydurma kabiliyetinin yüksek olduğunu, bunun yansıması olarak da ciddi ihracat potansiyeli bulunduğunu bildiren Şengül, yıl başından bu yana otomobil ihracatının yüzde 60, toplam otomotiv ihracatının ise yüzde 23 arttığına dikkati çekti.
Dünya Otomotiv Konferansı'nda sektörün teknoloji ve inovasyonla değişen fiziki sermaye kısmının öne çıktığını aktaran Şengül, bu teknolojik dönüşümle üretim, lojistik ve altyapının yenilenmek durumunda olduğunu dile getirdi.
Şengül, Türkiye'nin bu işin oldukça üst seviyelerinde olduğunu vurgulayarak, "Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Bazı iş alanları yok olmaya mahkum hale geliyor. Bu dönüşümü yönetmek çok ciddi bir iş. Bunun için de hazırlıklı büyümek lazım." dedi.
Otomotiv sektörünün yarattığı katma değerin de çok büyük olduğunu belirten Şengül, "Genel ihracat için hep 'Ürettiğimizi ucuza satıyoruz, dışarıdan daha pahalı alıyoruz' deniliyor. Bunu aştığımız sektörlerden biri olan otomotiv, katma değerli üretim yapabildiğimiz ve dış ticaret fazlası verdiğimiz bir sektör. Yani döviz açığı değil fazlası yaratıyor. O açıdan da çok kıymetli." diye konuştu.
" Türkiye'de hükümet teknoloji ve inovasyona açık"
Şengül, Türkiye'de hükümetin de teknoloji ve inovasyona açık olduğunu, böylece özel sektörün önünü açacak hamleler yapılabildiğini aktardı.
Dünya Otomotiv Konferansı'nda bu yıl ciddi bir yoğunluk olduğunu anlatan Şengül, katılımcıların hem profili hem de sayısında yaşanan artışın Türk otomotiv sanayisinin önde olduğunu hem de sektörle alakalı bir organizasyonun bilgi paylaşımına ne kadar imkan verdiğini gösterdiğini ifade etti.
Konferansın hem sektör hem de ülkeler arası tanışma ve iş birliğine fırsat verdiğini aktaran Şengül, geçen yıllardan farklı olarak konferansa bu yıl sergi alanının dahil edildiğini, bu sayede katılımcıların şirketlerle ilgili daha detaylı bilgi alma imkanına sahip olduğunu kaydetti.
Şengül, konferans kapsamında yuvarlak masa oturumlarında uzman katılımcıların farklı konular etrafında fikir alış verişinde bulunacağını söyledi.
Deloitte Türkiye ve ICRON arasında iş birliği
Dünya Otomotiv Konferansı'nda, Deloitte Türkiye ve ICRON arasında tedarik zinciri planlama ve optimizasyon yazılımları konusunda gerçekleşen stratejik iş birliğine ilişkin basın toplantısı da düzenlendi.
Deloitte Türkiye Strateji ve Operasyonlar Danışmanlık Hizmetlerinden Sorumlu Ortağı Özgür Yalta, gelecek 5-10 yıllık dönemin şirketlerin üretimden servise, tedarik zincirinden ürün geliştirmeye kadar bütün operasyonlarını baştan tasarlayacağını ifade etti.
Yalta, bu dönemde Deloitte Türkiye ve ICRON olarak bu "akıllı ve verimli" operasyon yapısını hem tasarlamak hem de tasarlananı hayata geçirmek için mevcut ve yeni geliştirilecek çözümlerle önemli fayda sağlayacaklarına inandıklarını dile getirdi.
ICRON İcra Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı Gürer Ünal ise geliştirdikleri yazılım çözümünün her ölçek ve sektördeki endüstrinin planlama problemini gerek mevcut gerekse gelecekte oluşacak yeni şartlara en uygun şekilde çözebilen küresel bir platform olduğunu söyledi.
Ünal, "Yazılımımız planlama yöneticileri ve kurumlar için optimize edilmiş kararların alımını basitleştiriyor. Deloitte ile başlattığımız bu işbirliği sayesinde şimdi aynı kurumlara tedarik zincirinin optimizasyonunun ötesinde kapsamlı bir iş danışmanlığı verebileceğiz." dedi.