Haberler

Dünya Otizm Gününde Yeni Tedavi Yöntemleri Tartışıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Otizm Farkındalık Sempozyumunda katılımcılar Otizme karşı yeni tedavi yöntemlerini tartıştı.

T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü (İSEM), Üsküdar Belediyesi, Marmara Üniversitesi, Otizm Platformu ve Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı'nın ( TODEV ) destekleri ile Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde  "02 Nisan Dünya  Otizm Farkındalık Günü" Programı düzenlendi.

Dünya Otizm Farkındalık Sempozyumunda katılımcılar Otizme karşı yeni tedavi yöntemlerini tartıştı. Otizmli bireylerin fiziksel ve psikososyal anlamda yaşamış oldukları güçlükleri akademisyenler tarafında gündeme getirildi.

Otizm konusunda Dünya'da ve Türkiye'de geliştirilen tedavilerin ele alındığı programa profesyoneller, engelli aileleri ve İstanbullular büyük ilgi gösterdi.

Otizm Konusunda Toplum Olarak Hepimize Büyük Sorumluluk Düşüyor.

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren TODEV Başkanı Prof. Dr. Mustafa USTA, otistik engelli bireylerin sosyal yaşamda karşılaşmış oldukları güçlüklere değindi. Usta, TODEV olarak otizmin daha iyi anlaşılabilmesi ve daha kalıcı çözümler geliştirilmesi amacıyla çok yönlü çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürü Uzm. Dr. Ömer AKÇAĞIL da yapmış olduğu konuşmada, otizmle mücadele de erken yaşta teşhisin önemine dikkat çekerek, toplum bu konuda bilinçlenmelidir, herkese bu konuda büyük sorumluluk düşüyor, dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İstanbul İl Müdürü Önal İnaltekin de konuşmasında devlet olarak bütün engel gruplarının talep ve ihtiyaçlarını yakından takip ettiklerini ifade ederek, 43 bin engelliye maaş bağlandığını bildirdi.

Otizm ve Genetik, Otizm ve Tedavi, Otizm ve Eğitim, Otizm ve Spor ile Otizmi Aşabilmek konularının ele alındığı ve 5 oturum şeklinde gerçekleştirilen sempozyuma, Prof. Dr. Ali Metin Esen, Prof. Dr. Adnan Yüksel, Prof. Dr. Dilşad Türkdoğan, Uzman Dr. Elif Yosunkaya, Prof. Dr. Hamit Okur, Prof. Dr. Yankı Yazgan, Prof. Dr. Nahit Motovalı, Prof. Dr. Mustafa Baloğlu, Doç. Dr. Binyamin Birkan, Öğretim Görevlisi Dr. Özcan Karaarslan, Prof. Dr. Yumuşhan Günay, Prof. Dr. Suat Karaküçük Öğretim Görevlisi Ecem Hanbay, Prof. Dr. İsmail Cinel, Prof. Dr. Sinan Yol, Doç. Dr. Kemal Kuşçu katıldı.

Devlet Anne ve Babalık Eğitimi Verebilir.

Otizmle ilgili en büyük sorunun otizmli yakını olan ailelerin alternatif tedaviler üzerine yoğunlaştığını kaydeden Prof. Dr. Dilşad Türkdoğan, bilimsel deneme, test ve kanıttan uzak tedavi yöntemleri konusunda aileleri dikkatli olmaya çağırdı. Otizm konusunda ülkemizde profesyonel eğitimci eksiğini de dile getiren Türkdoğan; "Anne babalık, sadece çocuk sahibi olmak, onu yedirip içirip giydirmek değildir. Çocuk oyundur, sevgidir, öğrenmedir, hayattır. Anne ve babalar çocuk konusunda bilinçlendirilmeli ve bunun üzerine evlilik öncesinde özel eğitimler almalıdır. Devlet bu konuda kurslar açabilir, belediyeler nikah masasında sürece katılabilir" dedi.

Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde Otizm alanında yapmış oldukları bilimsel çalışmalar nedeniyle akademisyenlere plaket takdim edildi. Sempozyumda İBB Engelliler Müdürlüğü (İSEM) merkezlerinde eğitim alan otistik öğrencilerin Görsel Sanatlar Sergisi'nin açılışı yapıldı. Otistik öğrencilerin canlı performans gösterileri ve müzik dinletileri sergiye ayrı bir renk kattı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close