Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Dünya Kırgızları Bir Araya Geldi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın 20 ülkesinden 300'den fazla Kırgız, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenen 2. Mekendeşter - 2014: Kırgızistan Geleceğine Katkı forumunda bir araya geldi.

Dünyanın 20 ülkesinden 300'den fazla Kırgız, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenen 2. "Mekendeşter (Yurttaş) - 2014: Kırgızistan geleceğine katkı" forumunda bir araya geldi.

Eski Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva'nın iki yıl önce kurduğu, "Roza Otunbayeva'nın inisiyatifi" Uluslararası Vakfı, dünyanın birçok ülkesine iş ve eğitim için giden ve orada yaşamaya devam eden göçmen Kırgız vatandaşlarını ikinci kez Mekendeşter Forumu çatısı altında bir araya getirdi. Birinci Mekendeşter Forumu 2-3 Ağustos 2012'de yapılmıştı.

Uluslararası Göç Örgütü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, İsveçre hükümeti ve Bişkek Belediye Başkanlığı'nın katkılarıyla Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 25-26 Temmuz'da gerçekleşen foruma, Başbakan Cömert Otorbayev, bakanlar, milletvekilleri ve davetlilerin yanı sıra Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Mehmet Köse ve TİKA'nın Bişkek Program Koordinatörü Hakan Ergün katıldı.

Forumda, "Göç: tehditler ve imkanlar", "Kırgızistan'ın dünya pazarında rekabetini artırmak", "Diaspoların ile devletin önceliklerini nasıl bir araya getirebiliriz", "Diaspora ve Kalkınma", "Türkiye ve Kırgızistan: diaspoların iki ülkenin ekonomik ve kültürel işbirliğinde katalizör rol üstlenmesi", "Yurt dışındaki yetenekli Kırgızlar" ve "Bişkek - fırsatlar şehri" başlıklı oturumlar düzenlendi.

Forumun açılışını yapan Otunbayeva, forumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, yurttaşların yurt dışında karşılaştıkları sorunları ve zorlukları anlattı.

Otunbayeva, iyi bir hayat için vatandaşların ülkeyi terk etmeye devam ettiğini belirterek, devleti ve hükümeti, gidenlerin hak ve hukuklarının korunması ve onlara yol gösterilmesi konusunda yardımcı olmaya çağırdı. Son yıllarda yurt dışındaki Kırgızların köylerin, şehirlerin ve ailelerinin kalkınmasına katkı sağlamasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Otunbayeva, yurttaşlardan daha aktif olmalarını, birlik ve beraberlik içinde olmalarını istedi.

Yurt dışına işçi ve beyin göçünü durdurmak için sürekli çaba içinde olduklarını belirten Otorbayev, genellikle yurt dışına gidenlerin, ekonomik kalkınmanın düşük gözlendiği ülkenin güney kentlerinden olduğunu söyledi.

Katılımcılar tarafından Kırgızistan'ın Gümrük Birliği üyeliği ile ilgili endişelerinin dile getirildiği forumda Otorbayev, "Kırgızistan'da rekabet çok az. Bu nedenle gelişemiyoruz. Gümrük Birliği'ne üye olursak çiftçilerimiz ürünlerini satabilecek. Diğer sektörler da canlanacak. Yatırım ortamı iyileşecek. Yatırımcılar gelecek. Yatırımcı gelmezse göç devam edecek. Hükümet bu konuda hiçbir şey yapamaz. Halkımızın yüzde 60'ı birliğe karşı değil. Karşı olanlar da fiyat artışından endişeli. Şok fiyat artışı olmayacak. Bugün Moskova, Astana ve Bişkek'te temel gıda fiyatlarına bakıldığında büyük bir fark göremeyeceksiniz" dedi.

"Türkiye ve Kırgızistan: diaspoların iki ülkenin ekonomik ve kültürel işbirliğinde katalizör rol üstlenmesi" başlıklı oturumda konuşan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Köse, Türk diaspora tarihçesini ve bugününü anlattı.

Köse, Kırgızistan'ın yurt dışındaki bir milyon vatandaşının paralarını, imkanlarını çok iyi değerlendirerek yönlendirmesi gerektiğini belirterek diasporanın dil, kültür ve milli değerlerini kaybetmemesi için kendileri ile bağlarını çeşitli kurum ve kuruluşların aracılığıyla canlı tutması gerektiğini söyledi. Köse, Türkiye hükümetinin, Başbakanlığa bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığını kurarak yurt dışında yaşayan vatandaşları hedef alan politikaları ve yurttaşların karşısındaki sorumluluklarını başarılıyla yerine getirdiğine dikkati çekti.

Türk işçilerin Avrupa ülkelerine 1960'lı yıllarda önce bireysel, daha sonra aileleri ile gitmeye başladığını belirten Köse, Türk devletinin kurduğu banka ve diğer kuruluşları sayesinde işçi paralarının, yatırım ve memleketin kalkındırılmasında kullandırıldığına işaret etti.

Türk Büyükelçisi Kılıç da Kırgız yurttaşların sorunlarına çıkış arayan forumun öneminden söz etti. Kılıç, göç alan ülkeler için bunun sorun olmaya başladığını belirterek, "Kırgız diasporasının bu anlamda Türkiye'de dil ve kültürel yakınlığı açısından daha şanslı olduğunu" kaydetti.

Forumun yapıldığı Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nin Cengiz Aytmatov Kampüsü'nde çeşitli sergi, konser ve tanıtım programları yapılırken, yarın tatil merkezi Issık Göl'de regatta olarak adlandırılan tekne yarışı düzenlenecek. Forum, katılımcılara sertifikaların takdim edilmesinin ardından sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel
title