Dünya Gümrük Günü
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Şu anda bakanlık çalışmalarımızın çoğunluğu elektronik sistemleri esas alan ve sınır geçişlerini hızlandıran ancak güvenli ve etkin ticareti hedefleyen projeler esas alınarak yürütülmektedir" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Şu anda bakanlık çalışmalarımızın çoğunluğu elektronik sistemleri esas alan ve sınır geçişlerini hızlandıran ancak güvenli ve etkin ticareti hedefleyen projeler esas alınarak yürütülmektedir" dedi.
Tüfenkci, Fırat Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünce bir otelde Dünya Gümrük Günü dolayısıyla düzenlenen programın açılışında yaptığı konuşmada, bu günü, Anadolu'da en eski gümrük mühürlerinin bulunduğu Aslantepe Höyüğü'nü içerisinde barındıran Malatya'da kutlamanın anlamlı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin de kuruluşundan bu yana içerisinde bulunduğu Dünya Gümrük Örgütünün gümrük idarelerinin etkinliğini arttırmak amacına hizmet ettiğini kaydeden Tüfenkci, örgütün 180 üyesiyle uluslararası ticaretin yüzde 98'ini temsil ettiğini ve oluşturduğu standartlarla dünya çapında ticaretin sağlıklı bir şekilde geliştirilmesini temin etmeye çalıştığını belirtti.
Bu yılın, Dünya Gümrük Örgütü tarafından özellikle Dünya Gümrük Günü etkinlikleri ve uluslararası gümrük camiası için dijital gümrük temasının işleneceği ve teşvik edileceği bir yıl olarak seçildiğini dile getiren Tüfenkci, "Dijital gümrükler kavramı birbirleriyle bağlantılı, anlaşılabilir ve ölçeklenebilir bir gümrük sistemi oluşturmayı amaçlamakta, gümrük işlem ve faaliyetlerinin etkin ve koordineli şekilde yürütülmesinde önemli rol oynayan elektronik gümrük işlemleri ve otomasyon işlemlerine vurgu yapmaktadır. Özellikle risk yönetimi ve kontrol süreçlerindeki etkinliğini artırma, gümrük idareleri, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma ve geliştirme yoluna gitmektedir. Bu yılki tema çerçevesinde hem gümrük idareleri, hem de gümrük işlemlerine katkıda bulunan özel sektör kuruluşları, dijital gümrüklerin temelini oluşturan bilgi ve iletişim teknoloji uygulamalarını sergileme ve paylaşma fırsatı bulacaktır" diye konuştu.
Bakan Tüfenkci, gümrük idarelerinin bugün toplum sağlığının korunması ve ürün arz zincirinin sağlanması başta olmak üzere birçok faaliyetin etkin yürütülmesine çalıştığını kaydederek, "Diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde geliştireceğimiz bilgi iletişim teknolojisi yoğun çalışmalarımızla ticaret kolaylaşacak, hizmet kapasitemiz artacak, etkin sınır güvenliğiyle gelir tahsilatında da önemli bir katkı sağlamış olacağız. Son yüzyılda gittikçe artan ticaret hızı, hacmi, beraberinde hızla değişen teknoloji birçok kurum ve gümrükleri de pek yakından etkilemektedir" dedi.
Tüfenkci, Türkiye'nin şu anda Dünya Gümrük Örgütü ve Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü başta olmak üzere uluslararası örgütlerin çalışmalarını yakından takip ettiğini, enstrümanların geliştirilmesine katkı sağladığını ve muhtelif ortak çalışmalara da destek verdiğini söyledi.
Bakanlık olarak başlattıkları ikili ve çok taraflı uluslarası projelerin kararlılıkla sürdürüldüğüne işaret eden Tüfenkci, şöyle konuştu:
"Şu anda Bakanlık çalışmalarımızın çoğunluğu elektronik sistemleri esas alan ve sınır geçişlerini hızlandıran ancak güvenli ve etkin ticareti hedefleyen projeler esas alınarak yürütülmektedir. Çok sayıda yazılım kullanılarak gümrük ve ticaret, modern teknolojiyle hizmet vermektedir. İlk kez 1998 yılı başlarında Atatürk Havalimanı'nda başlayan Bilge Sistemimiz gümrük işlemlerinin bilgisayar ortamında yapılmasına imkan sağlamıştır.
Bakanlığımıza geldikten sonra Bilge Sisteminin eskidiğini gördüğümüzden şimdi bu sistemi yeniden yazmak üzere arkadaşlarımıza talimat verdik. İnşallah 2016 yılı içerisinde bu programı bitirerek yeni bir bilgi sistemiyle birlikte bütün gümrük idarelerimiz bu sisteme geçmiş olacak. Şu anda 133 gümrük idaremizde otomasyon sağlanmıştır. ve gümrük işlemlerinin tamamına yakını elektronik olarak gerçekleştirilmektedir."
Bakanlığın önemli çalışmalarından biri olan ortak transit sistemi uygulamasına 1 Aralık 2012'de geçtiklerini hatırlatan Tüfenkci, şunları kaydetti:
"Gümrüklerimiz, ortak transit sistemine katılımımız sonucunda bu sisteme taraf olan ülkeler arasında eşyanın gümrük vergileri teminatına bağlanarak taşındığı, elektronik mesajlar kullanılarak beyan ve takip edildiği yeni bilgisayarlı Transit Sistemi isimli uygulamayı kullanmaktadır.
Önemli bir rekabet avantajı sağlayan bu sistem sayesinde güvenli gümrük işlemi gerçekleştirilebilmekte, daha hızlı bir bürokrasiyle sınır kapılarında yaşanan yoğunluk azaltılmakta ve sınır geçişleri hızlandırılmaktadır. Sisteme Mokedonya 1 Temmuz 2014'te katıldı. 1 Şubat 2016'da da Sırbistan katılacak. Gümrük ve Balkanlar'daki komşularımızın katılımıyla ülkemiz ve AB ülkeleri arasında yapılan taşımalar açısından coğrafi boşluk da ortadan kaldırılmış olacak."
"Gürcistan ile ikinci projeyi uygulamaya koyduk"
Tüfenkci, 27-28 Kasım 2015te İran ile e-TIR Projesi'ni başlattıklarını hatırlatarak, "Bunun Türkiye lansmanını törenle gerçekleştirmiş olacağız. İlk pilot sevkiyatlar ile İan ile karşılıklı Türk tırları, tüm işlem ve bilgi aktarımını elektronik ortamda yapmaktadır. Komşu ülke Gürcistan ile bu sene içerisinde tamamlamayı plandığımız ikinci projeyi uygulamaya koyduğumuzu bildirmek istiyorum. Bu projeyle de gümrükten gümrüğe tam anlamıyla gerçek bir veri değişimini test etmeyi hedefliyoruz" dedi.
Ankara'da gümrük kapılarının her türlü kontrol ve komuta edildiği komuta kontrol merkezini oluşturduklarını belirten Tüfenkci, açılışını 26 Ocak'ta yapacaklarını kaydetti.
Konuşmasının ardından Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü çalışanlarınca Bakan Tüfenkci'ye çiçek takdim etti.
Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Bölge Müdürlüğü çalışanlarından üstün başarı gösterenlere başarı belgesi verdi.
Tüfenkci, kentte bir spor salonunun açılışını da yaptı. Bakan Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, spor tesislerine ve camiaya ayrı bir önem verdiklerini belirterek, sporu ve sporcuyu desteklemeyi amaçladıklarını söyledi.
Açılışı yapılan salonun, vatandaşların sağlıklı bir ortamda spor yapmasına imkan sağlayacağını aktaran Tüfenkci, daha sonra açılışı gerçekleştirdi.