Haberler

"Dünya Gıda Günü"Ne Doğru

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Arzu: "Dünya, bugün tüketmesi gereken kaynaktan çok daha fazlasını tüketiyor. Ancak dengesiz tükettiği, eşit ve adil kullanmadığı için dünyada bi...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbetttin Arzu, dünyada tüketilmesi gereken kaynaktan çok daha fazlasının tüketildiğini belirterek, "Ancak dengesiz tükettiği, eşit ve adil kullanmadığı için dünyada bir açlık ve yoksulluk sorunu söz konusu. Bütün tüketicilere düşen en büyük görev; fazla ve yanlış tüketime, israf ekonomisine karşı çıkmaktır" dedi.

Arzu, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından bu yılki teması "Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri" olarak belirlenen "Dünya Gıda Günü" etkinlikleri kapsamında Türkiye Gıda Sanayii İşverenler Sendikasınca (TÜGİS) Cevahir Otel ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıya katıldı.

Toplantıda konuşan Arzu, dünyada 7 milyar kişinin yaşadığını, 2050'de bu rakamın 9 milyara çıkacağını söyledi.

Arzu, dünyada tüketilmesi gereken gıdanın 2,3 kat fazlası tükettiği halde, dağılımdaki dengesizlik nedeniyle 1,5 milyar insanın aşırı kilolu, bunların 500 bininin obez olduğunu, 870 milyon insanın ise açlık sınırında yaşadığını dile getirdi.

Dünyada, yılda 10 milyon kişinin açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybettiğini, her 4 çocuktan birinin yetersiz beslenme ve açlık nedeniyle iyi gelişemeyerek ileriki süreçlerde hastalıklara maruz kaldığını aktaran Arzu, "Dünya, bugün tüketmesi gereken kaynaktan çok daha fazlasını tüketiyor. Ancak dengesiz tükettiği, eşit ve adil kullanmadığı için dünyada bir açlık ve yoksulluk sorunu söz konusu" diye konuştu.

Arzu, bugünkü şartların ilerleyen yıllarda bu konuda daha fazla sıkıntı çekileceğini gösterdiğine işaret ederek, kaynakların artırılması, kuraklığın giderilmesi gibi küresel gıda problemleri konusunda yapılacak çok şey olduğunu ancak ilk yapılması gerekenin kaynakların eşit şekilde dağıtılması olduğunu vurguladı.

"Yeme-içme kültürü, yaşam alışkanları gözden geçirilmeli"

"Bütün tüketicilere düşen en büyük görev fazla ve yanlış tüketime, israf ekonomisine karşı çıkmaktır" diyen Arzu, yaşam alışkanlıklarının, yeme-içme kültürünün gözden geçirilmesi, dünyanın kaynaklarının herkesin ortak kaynağı olduğunun unutulamaması gerektiğini söyledi.

Arzu, son 10 yılda Türkiye'de tarımsal gayri safi milli hasılanın 22 milyar dolardan 63 milyar dolara çıktığını aktararak, bunu, verimliliği artırarak, ıslah ve Ar-Ge çalışmaları yaparak, sertifikalı tohum kullandırarak, hayvancılıkta ırk aşılamaları gerçekleştirerek, üniversitelerle ve ilgili kurumlarla işbirliği yaparak, yeni tohum şekilleri geliştirerek, kırsal kalkınmayı destekleyerek sağladıklarını anlattı.

Tarım alanında son 10 yıldaki gelişmeleri rakamsal verilerle paylaşan Arzu, Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde birçok yenilikler yaptıklarını belirtti.

Arzu, gıda güvenliği ve hijyen açısından Türkiye'deki çalışmaların uluslararası arenada parmakla gösterildiğini ve bu konularda takdir edildiğini sözlerine ekledi.

"1,5 milyar insan yetersiz kazanç ile karşı karşıya"

TÜGİS Başkanı Necdet Buzbaş da son 50 yılda 7 kat büyüyen dünya ekonomisinin doğal kaynakları bozduğunu belirtti.

Dünya genelinde büyümenin, yoksulluğun azalmasına katkısının ülkeden ülkeye değiştiğini dile getiren Buzbaş, büyümeyle eşitsizliğin durmadan ilerlediğini, dünya genelinde çalışan 1,5 milyar insanın yetersiz kazanç ile iş sağlığı ve güvenliği açısından yeterli olmayan koşullarla karşı karşıya olduğunu anlattı.

"Daha fazla alışveriş kişiyi daha çok sağlıklı veya mutlu yapmıyor"

Buzbaş, dünya genelinde tüketim ürünlerine yönelik talebin tam anlamıyla sürdürülemez düzeylere çıktığına işaret ederek, farklı ülkelerine göre kişi başına düşen tüketim miktarları hakkında bilgi verdi.

Geçen yıl satılan araç ve cep telefonu rakamlarını paylaşan Buzbaş, daha fazla alışveriş yapmanın insanları daha mutlu veya sağlıklı yapmadığını kaydetti.

Toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da mesaj gönderdi.

FAO'nun geneksel ödülleri de sahiplerini buldu

Toplantıda, her yıl verilen FAO ödülleri de sahiplerini buldu.

Başbakan Erdoğan tarafından 17 Ocak'ta başlatılan "Ekmek İsrafının Önlenmesi Kampanyası"nı yürüten Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), bu konudaki faaliyetleri doloyasıyla ödüle layık görüldü. Ödülü, TMO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Küçük, FAO Türkiye Temsilcisi Mustafa Sinaceur'un elinden aldı.

Tarım ve gıda sektöründe önemli faaliyetler yürüten Atatürk Orman Çiftliği, "Türkiye'de keçi besiciliğinin geçim kaynağı olarak ekonomik katma değer artırımı sağlamasındaki katkıları" dolayısıyla ödül almaya hak kazandı.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Derneği, gazeteci Oğuz Haksever ve Gıda Hattı Dergisi de ödüle değer bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
'Safları sıkı tutalım' diyen Kılıçdaroğlu'na adliye önünde coşkulu karşılama

Adliye önünde istediği oldu

Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

title