Dünya Fotoğraf Sanatına Türk Damgası
Konya'da fotoğraf sanatçısı Reha Bilir'in öncülüğünde 2011'de açılan Sille Sanat Sarayı, Fransa, İtalya, Yunanistan, Finlandiya ve Çin'in de aralarında bulunduğu pek çok ülkenin mesleki dernekleriyle fotoğraf değişimi programı yürütüyor Çalışmaları ile bu yıl Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu.
ABDULLAH YILDIZ - ABDÜLHAMİT YAŞAR - Konya'da üç yıl önce kurulan Sille Sanat Sarayı, aradan geçen kısa zamana rağmen dünyanın pek çok ülkesinde fotoğraf değişim programları yaparak Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlıyor.
Merkez ofisini bu yıl başında kapatarak yerel ofisler kullanmayı tercih eden Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP), bu ofislerden ilkini İtalya'da, ikincisini de Konya'daki Sille Sanat Sarayı'nda açtı. Federasyona ait sürekli sergi merkezlerinden birisi olacak mekanın, dünyada fotoğraf sanatı alanında öne çıkan sanat merkezi olması bekleniyor.
Sille Sanat Sarayı kurucusu Reha Bilir, federasyon tarafından fotoğrafa uzun yıllar hizmet etmiş kişilere verilen onursal unvan "ESFIAP Sertifikası"nı alarak, 24 yıl aradan sonra ödülün Türkiye'ye gelmesini sağladı.
Bilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında Zihinsel Engelli Çocuklar Eğitim Vakfı fotoğraf atölyesi öğrencilerinin eserlerinin sergisi ile açılışını yaptıkları sanat sarayında fotoğraf ağırlıklı sanatsal çalışmalar yapıldığını, kısa sürede dünya fotoğrafçılarının eserlerine ev sahipliği yapabilecek konuma gelindiğini söyledi.
Sarayın, her yıl düzenlenen "FIAP Dünya Kupasında" 2012'de dünya ikincisi olduğunu ifade eden Bilir, sadece üyelerinin açtığı sergilerle değil, diğer ülkelerin fotoğraf dernekleri ve federasyonları ile yaptığı etkinliklerle de Türk fotoğrafının adını duyurmaya devam ettiklerini vurguladı.
FIAP'ın dünyadaki iki ofisinden biri
Bilir, Sille Sanat Sarayı üyelerinin çalışmalarının üç yılda Türkiye sınırlarını aşarak dünyada da fotoğraf alanında tanınmaya başladığına işaret ederek, şöyle konuştu:
"Sadece üyelerinin açtığı sergilerle değil, diğer ülkelerin fotoğraf dernekleri ve federasyonları ile yaptığı etkinliklerle de Türk fotoğrafının adını duyurmaya devam ediyor. Çin, Lüksemburg, İtalya, Sırbistan, Fransa, Finlandiya, Yunanistan ve daha birçok ülke ile fotoğraf değişim programları yaparak ülkemizin yurt dışında tanıtımı için önemli katkılar sağlıyor. Topluluğumuzun ülkemizde 40 ayrı ilde ve Azerbaycan, İtalya, Lüksemburg, Yunanistan, Çin, Endonezya, Güney Afrika, Sırbistan'da üyeleri bulunuyor. Sille Sanat Sarayı'nın FIAP'ın kendine ait ofisi ve sürekli sergi salonu olarak kabul edilmesi, Türk fotoğrafının dünyaya açılması için yeni bir adım oldu. FIAP'ın halen iki ofisi bulunuyor."
FIAP'ın, Sille Sanat Sarayı'nın yaptığı çalışmaları değerlendirerek nisan ayında yönetim kurulunun aldığı kararla kendisine en önemli onur unvanlarından "Excellence for Services Rendered - Üstün Hizmet Onur Unvanı (ESFIAP)" verdiğini anlatan Bilir, bunun 24 yıl aradan sonra bir Türk fotoğraf sanatçısına verilen en önemli ödüllerden biri olduğunu dile getirdi.
ESFIAP unvan sertifikası ve rozetinin bu yıl Türkiye'de yapılan 32. FIAP Kongresi gala yemeğinde Yönetim Kurulu Başkanı Riccardo Busi tarafından takdim edildiğini ifade eden Bilir, "Sille'de başlatılan fotoğraf sanatı ateşinin üç yıl gibi kısa sürede dünyaya yayılması sevindirici bir gelişmedir. Katkı sağlayan tüm üyelere ve yetkililere teşekkür ediyorum" diye konuştu. - Konya