Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Dünya Astım Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Erginel, astımın, akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler ile seyreden müzmin bir kronik akciğer hastalığı olduğunu söyledi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Erginel, astımın, akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler ile seyreden müzmin bir kronik akciğer hastalığı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Erginel, Dünya Astım Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, astımın, akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler ile seyreden müzmin bir kronik akciğer hastalığı olarak tanımlandığını belirtti.

Hava yollarındaki bu daralmanın nedeninin mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesi olduğunu, belirtilerinin ise tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı, hışıltı, ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük olduğunu belirten Erginel, şunları kaydetti:

"Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastası. Astımın görülme sıklığı ise yıllar içinde giderek artmaktadır. Kişisel risk faktörleri içinde kalıtım yani genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık sayılabilir. Çevresel risk faktörleri ise kalıtsal olarak yatkın bireylerde astımın ortaya çıkması ve ağırlığı üzerinde rol oynar. Bunlar alerjenler, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, sigara dumanına maruziyet, bazı ilaçlar, iç ve dış ortam hava kirliliği ve beslenme tarzıdır. Yakınmaları astımla uyumlu olan hastalarda yapılan muayene ve nefes ölçüm testleri ile astım teşhisi konulur. Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir."

Astımın tedavisi mümkün

Erginel, dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzemenin bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de astımlı hastaların yüzde 10'undan fazlasının halen sigara içtiğini, yüzde 30-40'nın da obez olduğuna işaret eden Erginel, "Yapılan araştırmalar sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığını göstermiştir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel
title