Dünya Astım Günü
Kırşehir Sağlık Müdürü Dr. Suat Türkoğlu, astımın akciğer içinde mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesine neden olan kronik bir akciğer hastalığı olduğunu bildirdi.
Kırşehir Sağlık Müdürü Dr. Suat Türkoğlu, astımın akciğer içinde mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesine neden olan kronik bir akciğer hastalığı olduğunu bildirdi.
Türkoğlu, Dünya Astım Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, dünyada yaklaşık 300 milyon astımlı hasta olduğunun tahmin edildiğini, Türkiye'de ise her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan birinde astım hastalığının bulunduğunu belirtti.
Türkiye'de astım'ın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzemenin bulunduğunu, tedavi sürecinde günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlama olmadan devam edebildiklerini vurgulayan Türkoğlu, şunları kaydetti:
"Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Özel cihazlarla verilirler. Tedaviye başlanırken bu özel cihazların kullanım şekli mutlaka hastalara gösterilmelidir. Astımlı hastalar, çevresel olarak yakınmalarını artıran faktörlere dikkat etmek koşulu ile günlük yaşamda diledikleri birçok şeyi yapabilirler. Astımlı hastaların doktor tanılı besin alerjileri olmadıkça özel bir diyet yapmalarına gerek yoktur. Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri astımlı hastalar için de geçerlidir.
Astımın düşmanı sigara dumanı
Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında sigara dumanı, alerjenler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Yapılan araştırmalarda hastaların ilaçlarını doktorunun önerdiği şekilde kullanmasının, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanın, solunan ortam havasını temiz tutmanın astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir."