Haberler

Dünya Aıds Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Torunoğlu: ''Türkiye'de AIDS/HIV'li vaka sayısında her yıl bir önceki yıla göre önemli bir artış trendi görülüyor. Bunun durdurulması, tersine çev...

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, "Türkiye'de AIDS/HIV'li vaka sayısında her yıl bir önceki yıla göre önemli bir artış trendi görülüyor. Bunun durdurulması, tersine çevrilmesi Sağlık Bakanlığının temel hedefleri arasında" dedi.

Torunoğlu,Türk Halk Sağlığı Kurumu tarafından 1 Aralık Dünya AIDS günü nedeniyle düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada  2012 sonu itibariyle 35,3 milyon kişinin HIV/AIDS ile yaşamak durumunda olduğunu belirtirken, son yıllarda alınan tedbirlerle dünyadaki vaka sayısında ve ölümlerde azalışın söz konusu olduğunu bildirdi.

Türkiye'de ilk vakanın 1985 yılında görüldüğünü hatırlatan ve o günden bugüne alınan tedbir ve düzenlemeler hakkında bilgi veren Torunoğlu, son rakamlar dikkate alındığında Türkiye'de toplam 7050 vakanın bulunduğunu söyledi.

Yıllar itibariyle bakıldığında Türkiye'de AIDS/HIV'li hasta sayısında her yıl bir önceki yıla göre önemli bir artış görüldüğüne dikkati çeken Torunoğlu, bunun durdurulması ve tersine çevrilmesinin Sağlık Bakanlığının temel hedefleri arasında olduğunu belirtti.

Türkiye'deki vakaların yüzde 73'ünün erkek olduğunu ve en fazla görülen yaş aralığının da  40-49  olduğunu anlatan Torunoğlu, HIV/AIDS'in heteroseksükel cinsel ilişki başta olmak üzere homoseksüel cinsel ilişki, damar içi bağımlılığı, anneden bebeğe geçiş, nozokomiyal yolla bulaştığını ifade etti.

Türkiye'de görülen  vakaların yüzde 17'sinin de yabancı uyruklu olduğuna dikkati çeken Torunoğlu, Ukrayna, Türkmenistan, Moldovya, Özbekistan, Rusya uyruklularda bu vakanın yaygın olduğunu belirtti.

-Hastaların damgalanmaması için kodlu bildirim

Bu vakaların hasta mahremiyetine önem verildiğini ve toplumda hastaların damgalanmaması için Sağlık Bakanlığı olarak kodlu bildirimi öngördüklerini anlatan Torunoğlu, bu kapsamda tespit edilen vakanın kimliği ile bilgilerin kodlanarak bildirildiğini bunun damgalama ile mücadelede en önemli tedbirlerden biri olduğunu ifade etti.

Torunoğlu, toplumun her boyutunda, sağlık çalışanları dahil damgalanmayla mücadele etmenin önemini vurguladı.

HIV/AIDS konusunda yürütülen çalışmalara da değinen Torunoğlu, bu konuda bir bilim kurulu olduğunu, HIV/AIDS çalışma grubunun bulunduğunu, Ulusal Eylem Planı geliştirmeye çalıştıklarını, test merkezlerinin artırılması yönünde çalışmalar yapıldığını bildirdi.

Sosyal güvenlik sisteminde Türkiye'de HIV/AIDS hastalarının tedavilerinin karşılanıyor olmasının da çok önemli bir avantaj olduğuna işaret eden Torunoğlu, "sonuç itibariyle erken tanı ve uygun tedavi ile HIV/AIDS'li olmak artık kader değil" dedi.

HIV/AIDS'in artık kronik bir hastalık olduğunu; şeker hastası, tansiyon hastasında olduğu gibi bu hastalarla da çok rahat yan yana yaşanabileceğini ifade eden Torunoğlu, AIDS/HIV konusunda toplumu bilgilendirmek ve bilinçlendirmenin çok önemli olduğunu söyledi.

-Diğer konuşmacılar

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı İnfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal da dünyada HIV/AIDS epidemisi yaygınlığının giderek azaldığına işaret ederken, ancak Türkiye'de HIV-AIDSl'li hasta sayısının arttığını bildirdi.

AIDS'in ölümcül bir hastalıktan, tedavi yöntemleriyle kronik bir hastalığa dönüştüğünü belirten Ünal, virüsün bağışıklık sistemine zarar vermesini engellemek için erken tedavinin ve ilaçların  düzenli kullanılmasının önemini vurguladı.

Bu hastalıkta ölüm oranlarının düştüğüne de dikkat çeken Ünal, ancak virüsün yaşlanmayı hızlandırdığını,  bu hastalarda 50'li yaşlardan sonra kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da  diyabet, kolestorol yüksekliği, hipertansiyon gibi sorunların ortaya çıktığını söyledi. Ünal, "Artık HIV/AIDS infeksiyon hastalığı olmaktan çıktı diyabet gibi hipertansiyon gibi özel süreli komplikasyonlarla uğraştığımız bir hastalık haline geldi." dedi. Ünal, AIDS'le mücadele için eğitimin önemli olduğunu, kondom kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Pozitif Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı, Sosyolog Dr. Pınar Öktem de Türkiye'de HIV ile yaşayan bireylere ve yakınlarına destek veren dernek hakkında bilgi verirken, HIV ile yaşayan bireylerin karşılaştıkları sorunları aktardı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
'Safları sıklaştırın' diyen Kılıçdaroğlu'na adliye önünde coşkulu karşılama

Adliye önünde istediği oldu

Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Macaristan Başbakanı Orban, hakkında tutuklama emri verilen Netanyahu'ya sahip çıktı

Onlarca ülke tutuklamak için sıraya girerken bir liderden destek mesajı geldi

title