Haberler

Dün Denizle Birleşen İzmir'de Bugün Güneş Açtı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Kordon, dün etkili olan sağanak yağış ve fırtına nedeniyle denizin taşması sonucu göle dönüştü.

İzmir Kordon, dün etkili olan sağanak yağış ve fırtına nedeniyle denizin taşması sonucu göle dönüştü. Bugün ise güneş açtı, hayat normale döndü. İnsanlar kendilerini sokaklara atarken, esnaf da yaralarını sarmaya başladı.

İzmir'de dün sabah saatlerinde etkili olan şiddetli fırtına ve sağanak yağış, kentin farklı bölgelerinde önemli hasarlara yol açtı. Deniz taştı, Kordon boyu dize kadar su içinde kaldı. Sahil şeridinde yer alan dükkanlar da felaketten nasibini aldı. Esnaflar, dükkanlarının içine kadar giren yağmur suyunu boşaltmak için yoğun çaba sarf etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerinin çalışması ile bir süre sonra hayat normale döndü. Bugün ise güneş açtı. Karne günü olması sebebiyle de vatandaşlar soluğu Kordon'da alarak güneşin keyfini çıkardı. Kafe ve restoranlar dolup taşarken, esnaflar da yaralarını sarmaya başladıklarını söyledi.

"Yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz"

Dün sabah iş yerine geldiklerinde dükkanı su içinde gördüklerini söyleyen restoran çalışanı Sancak Korkmaz, "Dün sabah işe geldiğimizde sürprizle karşılaştık. Saat 11.00'e kadar iş yerlerimize giremedik. Diz kapağımıza kadar su içindeydik. Şu an sular çekildi ama akşama hazırlık için temizlik yapıyoruz. Hayat normale döndü. Bugün hava da güzel" dedi. Esnaf Sami Güner ise "Yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Şu anda cihazlarımızın bakımını yaptırıyoruz. Akşama hazırlık yapıyoruz" diye konuştu. Hasan Ergül isimli esnaf ise "Dün afet oldu. Dalga boyları 4 metreye kadar çıktı, sular dükkanların içine girdi. Zararlarımızı kapatmaya çalışıyoruz ama her şey yolunda. Hava güzel. İnsanlar da mutlu, biz de mutluyuz. Bugün karne günü. Bir bahar havası var" ifadelerini kullandı.

"Dün denizle kara buluştu, bugün de biz buluştuk"

Güneşli havanın keyfini en çok da karne alan öğrenciler çıkardı. Doğa Değirmenci isimli öğrenci, "Buralar dün su doluydu. Haberlerde gördüm, köpekler suya kapılmıştı. Dün burada yüzülebilirdi. Karne aldıktan sonra arkadaşlarımla Kordon'a geldik. Eski haline döndüğünü gördük" derken, Melisa Öner isimli öğrenci de "İzmir'in havasına güven olmuyor. Dün yağmur vardı, bugün güneş var. Bizim için de iyi oldu. Karne aldıktan sonra gezmeye çıktık" dedi. Berfin Demir isimli öğrenci de dün ve bugün arasındaki farkı şu sözlerle anlattı:

"İzmir'in havası her zaman böyle. Dün karne aldıktan sonra eğleniriz diye plan yapmıştık ama bir baktık ki her yer sel oldu. 'Çıkmayalım' dedik ama bugün güneş açınca soluğu burada aldık. Dün denizle kara buluştu, bugün de biz buluştuk."

İskelelerde hasar oluştu

Dün, saatteki hızı zaman zaman 100 kilometreyi aşan çok kuvvetli fırtına nedeniyle Konak, Göztepe, Alsancak ve Bostanlı iskelelerinde hasar oluştu. Metrelerce yükseklikteki güçlü dalgalar, Konak İskelesi'nin kapılarını kırdı ve elektrik aksamına zarar verdi. İskele binasını su aldı. Dalgalar, Göztepe İskelesi'nde taşları yerinden kaldırdı. Su altında kalan Alsancak İskelesi'ndeki turnikeler, kesintisiz güç kaynağı (UPS) üzerinden elektrik verilerek çalıştırılabildi. Bostanlı İskelesi'nde iki usturmaça deforme oldu. Metin Oktay gemisi iskeleye bağlı iken "baba kopması" nedeniyle bordasında küçük çaplı bir hasar oluştu. Şiddetli fırtına nedeniyle Alsancak, Konak, Bornova, Balçova, Buca ve Karabağlar bölgelerinde bazı trafik levhaları zarar gördü. Kuvvetli fırtına etkisiyle Karataş kıyı şeridindeki 30 adet kronman üzeri harpuşta ve bir olta grubu yerlerinden koptu. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerindeki ahşap iskelelerden üçünde (Günbatımı, Begonvil ve Kayıklı İskele) hasar oluştu. Cumhuriyet Meydanı ile Alsancak Liman arasındaki farklı noktalarda andazit ve arnavut taşlar yerinden kalktı. Bu taşların ve sahil boyunca bozulan karoların tamiratı gerçekleştiriliyor.

Yeşil alanlarda 1.9 milyon liralık hasar

Kordon'da 52 bin 500 metrekarelik çim alan ve çalı grupları ile Konak'ta 16 bin 600 metrekarelik çim alan deniz suyuna maruz kalarak zarar gördü. Seyir teraslarındaki 200 metrekarelik zemin kaplaması hasara uğradı. 1.5 kilometrelik yürüyüş yolu kenarındaki çiçekler ve damlama sistemi büyük zarar gördü. Kordon girişindeki oyun grubu ile yürüyüş yolunun kauçuk zemininde hasar oluştu. Karşıyaka Yelken Kulübü ile Yunuslar asındaki çim alan büyük zarar gördü. Sadece yeşil alanlarda yaklaşık 1.9 milyon liralık hasar riski tespit edildi. Tuzlu sudan arındırmak amacıyla yeşil alanlarda erken saatlerden itibaren yüzey sulaması yapıldı. Sahil bandı boyunca kompozit kaplamalarda hasar oluştu. Bir adet BİSİM istasyonu bisiklet parkı kırıldı. Sahilevleri sahildeki sert zeminde hasar oluştu. Oturma grupları zarar gördü. Şiddetli fırtına nedeniyle muhtelif ilçelerde 17 ağaç devrildi. Afete 30'a yakın ekip ve yüzlerce araçla müdahale eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, 100'den fazla noktada su çekme ve tahliye işlemi gerçekleştirdi. Hasar Tesbit Komisyonu tarafından sigortasız işyerlerine ilişkin çalışmalar yapıldı.

Yollar dezenfektan ile yıkandı

Afet sonrasında iyileştirme çalışmalarıyla birlikte bina ve işyerlerini önlerindeki çamurlar temizlendi. Cadde ve sokaklar deterjanlı sularla yıkandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi temizlik ekipleri, Kordon, Gündoğdu ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplamda 2,7 kilometrelik sahil hattında gece 23.00'ten itibaren aralıksız çalıştı. Çalışmalarını öğle saatlerine kadar devem ettiren ekipler, ana arterleri vakumlu yol süpürme, elektrikli süpürme, basınçlı yol yıkama ve basınçlı yol süpürme araçları ve dezenfektan içeren portakal esanslı köpüklerle yıkadı. Körfezden sahile çıkan midyeler, yosunlar ve deniz bitkileri temizlendi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close