"Dumansız Aileler" Projesi
"Dumansız Aileler" Projesi pilot olarak Malatya'da başladı!
Sağlıkta Umut Vakfı (SUVAK), Malatya Valiliği, T.C. Sağlık Bakanlığı Ulusal Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilciliği'nin destekleriyle gerçekleştirilen "Dumansız Aileler" projesi Malatya'da başladı.
"Dumansız Aileler" projesi; özel olarak eğitilen 700 lise çağı kız öğrenci aracılığıyla tüm Türkiye'de "Sigara Bağımlılığı" bilinci oluşturmayı hedefliyor. Malatya'da pilot proje olarak start alan organizasyonda hedef, 2013'te tüm Türkiye'de bu eğitim programını başlatmak.
"Dumansız Aileler" tanıtım etkinliği, 1 Haziran Cuma günü Malatya Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlendi. Etkinliğe Malatya Valisi Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Murat Tuncer, Dünya Sağlık Örgütü Ulusal Tütün Kontrol Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Nail Umay, Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Proje Sorumlusu Dr. Nejat Özgül ve eğitim almış öğrenciler katıldı.
Sağlıkta Umut Vakfı (SUVAK), Malatya Valiliği, T.C. Sağlık Bakanlığı Ulusal Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı Hacettepe Üniversitesi, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilciliği'nin işbirliği içinde gerçekleştirilen ve Malatya ili özelinde uygulanan "Dumansız Aileler" projesi ile 700 lise çağı kız öğrencinin eğitilmesi ve devamında 16.000 akranları ve ailelerinde Sigara Bağımlılığı bilinci oluşturmaları hedefleniyor. Gençler aracılığı ile akranlarına, öğretmenlerine, ebeveynlere ve özellikle de annelere ulaşmak ve sigara kullanımını mümkün olan en düşük seviyeye indirmek amaçlanıyor.
Etkinliğe destek veren Malatya Valisi Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran sigarayla mücadele konusunda son yıllarda gelişme kaydedildiğine değinerek sigarasız ve sağlıklı hayatı destekleme vizyonlarını şöyle açıkladı: "Birçok ölümcül hastalığın en büyük etkeni olan sigara bağımlılığı ile mücadele için ülkemizde uzun yıllardır bilinçlendirme çalışmaları yürütülmektedir. Devletimizin çalışmaları doğrultusunda, toplumumuzda sigara konusunda giderek artan bilincin ve sigaradan kurtulmaya duyulan ihtiyacın gün geçtikçe artığını gözlemliyoruz. Böyle projelerin çoğalarak ülke çapında yayılmasını ve destek bulmasını diliyoruz."
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A.Murat Tuncer tütün mücadelesi için Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü bünyesinde Tütün Kontrol, Eğitim, Araştırma ve Vergilendirme Merkezi kurduklarını, ülkemizin tütün kontrol mücadelesinde Hacettepe Üniversitesinin her zaman yol gösterici bir rol oynayacağını bildirdi.
Sağlıkta Umut Vakfı (SUVAK) Proje Yürütücüsü Dr. Nejat Özgül ise şunları söyledi: "Sağlıkta Umut Vakfı (SUVAK) olarak Malatya Valiliği, T.C. Sağlık Bakanlığı Ulusal Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilciliği ile birlikte çalışmaktan ve bu projenin yürütücüsü olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sigarasız ve sağlıklı bir yaşamı destekleyen benzer projelerin her zaman destekçisi ve çözüm ortağı olduğumuzu ve olmaya da devam edeceğimizi söylemek istiyorum. "
Sigara ile mücadelenin önemi
Sigara kullanımının, nikotine karşı fiziksel ve psikolojik bağımlılığa neden olan kronik, nüksedici bir hastalık olduğu artık tüm dünyaca kabul ediliyor.i Tütün kullanımı, dünya genelinde başlıca önlenebilir ölüm nedeni.ii Avrupa'nın ve dünyanın en çok sigara içen ülkelerinden biri olan ülkemizde her 6 dakikada 1, günde 275, yılda ise en az 100.000 kişi tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle kaybediliyor.iii 2030 yılında 240.000 kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.iv
Dünya çapında ise 1 milyar sigara içicisi bulunuyor ve her yıl 5 milyondan fazla kişi tütün ürünlerinin kullanıma bağlı hastalıklardan ötürü hayatını kaybediyor.v Tütün kullanımı bugünkü seyrinde devam ederse 2020 yılında bu sayının 7 milyonu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere 10 milyona çıkacağı öngörülüyor.