Düğünlerin Vazgeçilmez Lezzeti: "Düğün Böreği"
Kastamonu'da düğünlerin vazgeçilmez lezzeti "düğün böreği" geleneği, yüz yılı aşkın süredir yaşatılıyor.
BİLAL KAHYAOĞLU - Kastamonu'da düğünlerin vazgeçilmez lezzeti "düğün böreği" geleneği, yüz yılı aşkın süredir yaşatılıyor.
Seydiler, Devrekani ve Ağlı ilçelerinde, hazırlanan börekler düğünlerde misafirlere ikram ediliyor.
Ustalar, düğünden günler önce damadın evine giderek börekleri hazırlıyor.
Seydiler ilçesinde börek ustası Erdoğan Aytekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 32 yıldır bu işi yaptığını söyledi.
Dedesi ve babasının da düğün böreği ustası olduğunu dile getiren Aytekin, düğün böreğinin geçmişinin yüz yıldan fazla olduğunu belirtti.
Düğünlere 3 gün önceden gittiğini aktaran Aytekin, "Günde yaklaşık iki buçuk çuval undan ortalama 500 börek yapıyoruz. Düğün böreğinde un, tuz, su ve yağ kullanılıyor. Kendi özel undan kullanınca yufka yırtılmıyor. Ayda en az 3 düğüne gidiyorum. Çuvalını 200 ila 350 lira arasında değişen fiyatlardan yapıyoruz." dedi.
"Düğün böreğini yaparken oklava kullanmıyoruz"
Düğünlerde Erdoğan Aytekin ile düğün böreği yapan Ferdi Karaş da 16 yıldır bu işle uğraştığını anlattı.
Düğün böreğinin ayrı bir ustalık gerektirdiğini belirten Karaş, "Düğün böreğini yaparken günde 17 saatten fazla çalışırız. 3 gün boyunca neredeyse hiç uyumadığımız zamanlar oluyor. İşin yoğunluğuna göre çalışma saatimiz değişiyor. Düğün böreğini yaparken oklava kullanmıyoruz. Hamuru elimizle başımızın üzerinde çevirerek inceltiyoruz. Yazın 4-5 ay çalışıyoruz. Kışın da dinleniyoruz. Kışın bizim dinlenme sezonumuz." diye konuştu.
Karaş, Türkiye'de sadece düğünde verilmek için yapılan börek olduğunu duymadığını belirterek, "Düğüne özel başka illerde börek yok. Kastamonu'nun da her ilçesinde yapılmıyor." ifadesini kullandı.
Düğün sahibi Hakkı Karahasan da düğünde herkese börek dağıtıldığını vurgulayarak, "Düğün konvoyunda araçların içindeki kişi sayısına göre börek dağıtıyoruz. Böreksiz düğün olmaz. Bizler de gelenek göreneklerimizi yaşatmaya devam ediyoruz." dedi.