Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Milyonların gözü bu toplantıda: Bakan asgari ücret için tarih verdi

Bakan Işıkhan asgari ücret için tarih verdi: İşte masadaki rakamlar

Dü, Çerkez ve Gürcü Filologlar Yetiştirecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DÜ Çerkez ve Gürcü Dili Edebiyatı bölümlerine ek kontenjanla öğrenci alımına başlandı DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çakar: "Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü, dünyada ilk özelliği taşıyor. Bölümümüze bu nedenle talebin çok olacağını düşünüyoruz" DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Genç: "Bölümü bitiren öğrencilerimiz Çerkez veya Gürcü filoloğu olarak önemli iş imkanlarına sahip olabilecekler"

Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde açılan Çerkez ve Gürcü Dili Edebiyatı bölümlerine, ek kontenjanla öğrenci alımına başlandı.

DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite için büyük önem taşıyan Çerkez ve Gürcü Dili Edebiyatı bölümlerine ek kontenjanla öğrenci alımına hazır olduğunu söyledi.

"Çerkez Dili ve Edebiyatı ile Gürcü Dili ve Edebiyatı bölümlerimizde ek kontenjanlar kapsamında yirmişer öğrenci ile kayıtlar başlamıştır" diyen Çakar, üniversitenin çabalarıyla açılan bölümlere Düzce Kuzey Kafkas Kültür Derneği ve Düzce Gürcü Kültür Derneğinin destek verdiğini anlattı.

Eğitime Adige Cumhuriyeti ve Gürcistan'daki Batum Devlet Üniversitesinden gelen akademisyenlerle devam edileceğini belirten Çakar, "Düzce'nin kozmopolit özelliği göz önüne alındığında, bu farklı yapısı değerlendirildiğinde, bölümümüze çok fazla talep olacağını öngörüyoruz" ifadesini kullandı.

Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümünün Kafkas Üniversitesinden sonra dünyada ikinci kez Türkiye'de yani DÜ'de açıldığına dikkati çeken Çakar, şunları söyledi:

"Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü ise dünyada ilk özelliği taşıyor. Bölümümüze bu nedenle talebin çok olacağını düşünüyoruz. Açılan yeni bölümlerimiz Fen-Edebiyat Fakültesi Kafkas Dili Edebiyatı Bölümü altında faaliyet gösterecek. İlk olarak temel bilgisinin öğretileceği bölümümüzde ilerleyen yıllarda da çok farklı alanlarda, özellikle toplum bilimi ve sosyolojik temeller konusunda faaliyet yürütülecek. Başvuruda bulunacak öğrenciler için 30 Eylül Pazartesi son gündür. "

Çalışmalar Cumhurbaşkanı Gül'ün önerisiyle başladı

DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Genç ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün DÜ Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu'na Kafkas dilinde eğitim verilmesi konusundaki görüşlerini bildirmesinin ardından iki yıldır bu bölümlerin açılması için çaba gösterdiklerini söyledi.

Çalışmaların başlamasıyla Gürcistan'a ve Adige Cumhuriyeti'ne giderek bazı görüşmeler yaptıklarını anlatan Genç, şunları kaydetti:

"Biz Batı dillerinin yanı sıra ilk defa Kafkaslara uzandık ve böyle bir faaliyetin içine girdik. Bundan sonra amatörce dil eğitimi değil de profesyonelce lisans eğitimi alarak bu dilleri öğrenebilecekler. Bu lisans eğitimi sonucunda da Çerkez Dili ve Edebiyatı ve Gürcü Dili ve Edebiyatı uzmanı olacaklar. Ticari, ekonomik ve akademik faaliyetler gibi her türlü faaliyetlerde artık lisans diploması olan uzmanlar görev alacak."

Adige Cumhuriyeti ve Gürcistan'dan diller konusunda uzman hocalarla görüştüklerini ifade eden Genç, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlk etapta Çerkez ve Gürcü dillerinin altyapısı olmasıyla önceliği bu dillere vererek, bu ülkelere gittik. Orada üniversiteler ve uzman hocalarla görüştük. Buraya eğitim vermek için gelen hocalarımız konularında uzmandır. Bazıları profesör, bazıları ise doçent unvanlarına sahip, konularında başarılı isimlerdir. Programımızı YÖK'e bildirdik. Bölümü seçen ve yerleşen öğrenciler ilk 2 yıl Çerkez ve Gürcü dillerini öğrenecekler. İlk 2 yılda 8 kredilik yoğun dil eğitimi var. Burada İngiliz Dili ve Edebiyatı gibi bu dilleri öğrenecekler ve bu bölümü bitirdiklerinde filolog olacaklar. Bölümü bitiren öğrencilerimiz Çerkez veya Gürcü filoloğu olarak önemli iş imkanlarına sahip olabilecekler." - Düzce

Kaynak: AA / Güncel
title