DSİ'nin Çankırı'daki Yatırımları
Devlet ve Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, son 15 yılda inşa ettikleri sulama projeleri ile Çankırı'da 90 bin 990 dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını, yıllık 59 milyon lira zirai gelir artışı sağladıklarını bildirdi.
Devlet ve Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, son 15 yılda inşa ettikleri sulama projeleri ile Çankırı'da 90 bin 990 dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını, yıllık 59 milyon lira zirai gelir artışı sağladıklarını bildirdi.
DSİ Genel Müdürü Acu, yaptığı yazılı açıklamada, DSİ Genel Müdürlüğü olarak Çankırı'da 2003 yılından bugüne kadar inşa ettikleri 8 baraj ve 4 göletle toplam 241,59 milyon metreküp su biriktirme hacmine ulaşıldığına işaret etti.
Koyunbaba Barajı ve Çerkeş Akhasan Barajı'nı da tamamladıklarını belirten Acu, "102 bin 910 dekar araziyi sulayacak Koyunbaba Barajı'nı tamamladık. Biriktirme hacmi 210 milyon metreküp olan barajı 2014 yılında hizmete sunduk. Çerkeş Akhasan Barajı, 15,3 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahiptir. Baraj ile 22 bin 530 dekar araziye sulama suyu sağlanmıştır." ifadelerini kullandı.
Korgun Demirçevre Barajı'nın 29 Kasım'da 375 tesisin toplu açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete alındığını bildiren Acu, barajın 2 bin 930 dekar zirai arazinin sulamasına hizmet edeceğini vurguladı.
Acu, 9 baraj ve 2 göletin inşaatına devam ettiklerini anlatarak, şöyle devam etti:
"İnşa etmekte olduğumuz baraj ve göletlerimiz ile takriben 193 bin 560 dekar arazinin daha sulanmasını sağlayacağız. Devrez Kızlaryolu Barajı, Çankırı'nın hasretle yıllardır beklediği bir barajdır. Barajın su biriktirme hacmi 103 milyon metreküptür. 159 bin 890 dekar zirai arazinin sulanmasını sağlayacak barajda 5 megavat kurulu gücünde hidroelektrik santralı (HES) ile de elektrik üretilecektir. 18 Eylül'de sözleşmesi imzalanmış olup, 17 Ekim'de yer teslimi yapılarak inşaat çalışmasına başlanmıştır."
Sulama tesislerine büyük önem verdiklerini vurgulayan Acu, "Son 15 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleri ile Çankırı'da 90 bin 990 dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Böylece Çankırılı çiftçilerin hasadına bereket kattık. Yıllık 59 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. 5 sulama tesisi ile takriben 283 bin 250 dekar arazinin daha can suyu olacağız. Çankırı Kızılırmak Hamzalı Sulaması ile 95 bin 510 dekar araziyi sulayacağız. Bugüne kadar 6 bin 500 dekar arazinin sulanmasını sağladık. 77 bin 50 dekar araziyi sulayacak Tımarlı Sulaması 2. Kısım işinde de bugüne kadar 13 bin 350 dekar arazinin sulanmasını sağladık." değerlendirmesinde bulundu.
Çankırı için yeni projelerin devam ettiğine dikkat çeken Acu, şunları kaydetti:
"Proje hazırlama çalışmaları devam eden 14 sulama tesisi ile çiftçilerimizin yüzlerini güldürmeye devam edeceğiz. 194 bin 440 dekar araziyi sulayacak tesislerin proje hazırlama çalışmalarının tamamlanması akabinde inşaat ihalesini gerçekleştireceğiz. Çankırı şehir merkezi ile Orta, Dodurga, Kalfat, Dumanlı, Taşkaracalar, Yaylakent, Elmalı, Karaören, Gümerdiğin, Şabanözü, Gürpınar, Sarayköy ve Eldivan belediyelerine yıllık 14,83 milyon metreküp içme suyu sağladık. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü kısım halinde inşa ettiğimiz toplam 150 kilometrelik isale hattı ve su hazneleri ile en tabii hakkı olan sağlıklı içme suyunu halkımıza götürdük. Ayrıca günlük kapasitesi 60 bin metreküp olan içme suyu arıtma tesisi inşa ettik."
Çankırı için taşkın koruma tesislerinin önemine değinen Acu, son 15 yılda inşa edilen 35 taşkın koruma tesisi ile Çankırı şehir merkezi, 35 meskun mahal ve 2 bin 950 dekar araziyi taşkınlardan koruduklarını, 3 taşkın koruma tesisinin çalışmalarının da devam ettiğini aktardı.
Acu, 1954 yılında teşkilatlanan Türkiye'deki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu DSİ Genel Müdürlüğünün belirlenen hedeflere ulaşması için çalışmalara hızla devam edildiğini vurgulayarak, en büyük destekçileri olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na teşekkür etti.