Haberler

Down Sendromlu Öğrencilere Kafede Eğitim

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'nın Ereğli İlçesi'nde Kazım Demirel Sevgi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde 'Servis Hizmetleri ve Aşçılık Mesleki Eğitim Programı' bölümü öğrencileri, 'Sevgi Down Cafe'de çalışarak uygulamalı eğitim görüyor.

Konya'nın Ereğli İlçesi'nde Kazım Demirel Sevgi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde 'Servis Hizmetleri ve Aşçılık Mesleki Eğitim Programı' bölümü öğrencileri, 'Sevgi Down Cafe'de çalışarak uygulamalı eğitim görüyor. Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme ve Hibe Programları kapsamında 2 yıl önce açılan kafede uygulamalı eğitim gören öğrenciler, aynı zamanda çalışarak topluma kazandırılıyor.

Ereğli'de faaliyet gösteren Kazım Demirel Sevgi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde zihinsel engelli ve down sendromlu öğrenciler eğitim görüyor. İlk, orta ve lise kategorisinde eğitim verilen merkezde, lise düzeyindeki öğrenciler Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme ve Hibe Programları kapsamında açılan 'Sevgi Down Cafe'de, servis hizmetleri ve aşçılık eğitimlerini uygulamalı olarak alıyor. Kafenin 14 Kasım 2012 tarihinde açıldığını belirten eğitim merkezi müdürü Vefa Demirkıran, kafenin eğitim merkezine bağlı Gençlik Kulübü Derneği tarafından işletildiğini belirtti. Amaçlarını zihinsel ve down sendromlu öğrencileri hem uygulamalı eğitim vermek hem de onları topluma kazandırmak olduğunu ifade eden Demirkıran, şunları söyledi:

"Sevgi Down Cafe, Konya Ereğli Belediyesi'nce tahsis edilen müstakil binada Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programları desteği ile zihinsel engelli ve down sendromlu gençlerin uygulamalı eğitim alıp staj yapmaları için tasarlanarak hizmete açıldı. Down Cafe, eğitim iş uygulama merkezimizin Servis Hizmetleri ve Mutfak Hizmetleri Mesleki Eğitim Programlarının Uygulamalı eğitim faaliyetlerinin halka açık eğitim anlayışıyla gerçekleştirildiği örnek bir eğitim modelidir. Kafede görev alan öğrenciler öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı resmi özel eğitim okulumuzda oluşturulan eğitim ortamında eğitime başladılar. Okulda gerçekleştirilen eğitime geçen yıl 37 öğrenci alındı. Bu öğrencilerden 24'ü Ereğli Down Cafe'de uygulamalı eğitime katılmaya hak kazandı. Bu öğrencilerden 8'i kafede görev alırken haftanın iki günü iki genel işletmede de staj uygulamasına alındı. 11 Kursiyer 704 saatlik Servis Hizmetleri Yardımcılığı kursunu tamamlayarak sertifikalarını aldılar. Bu yılda 11 kursiyer 1026 saatlik Mutfak Hizmetleri kurs programına devam ediyor."

Sevgi Down Cafe'nin engelliler ile ilgili toplumda büyük bir farkındalık çalışmasına da imza attığını ifade eden Demirkıran, kafenin, Sosyal İşletme anlayışıyla çalışmaları planladığını, 'Korumalı İşyerleri' olarak Örnek Model olarak çalışmalarına yeni hedefler koyduğunu söyledi. Demirkıran, şöyle konuştu:

"Bu anlamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu'nun birlikte açtığı 'Korumalı İşyerleri Destek Proje' başvuruları kapsamında kafenin 'Korumalı İşyeri' olarak çalışmalarına devam etmesi için proje başvurusunda bulundu. 06 Şubat 2014 tarihinde çıkarılan 6518 sayılı yasa Korumalı İşyerlerinin açılmasına büyük olanaklar sağlıyor. Yasa kapsamında Korumalı İşyerlerinde 8 zihinsel engelli çalışanın sigorta primleri ile maaşlarına hazine tarafından büyük destekler sunuluyor. Eğer müracaatımız kabul görürse buradaki 8 öğrencide sürekli çalışma imkanı bulacak."

Kazım Demirel Sevgi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Müdürü Vefa Demirkıran, Sevgi Down Cafe'de uygulamalı eğitim alan öğrencilerin, çalışma saati karşılığında ücret aldığını ifade etti. Demirkıran, "Öğrencilerimiz artık toplumla bir bütün olarak yaşamaya başladılar. Özgüvenleri arttı. Toplumunda zihinsel engelli ve down sendromlulara karşı bakışı değişti" dedi. - Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close