Down Sendromlu Gençler Üniversitelilerle Birlikte Eğlendi
Yeni Yüzyıl Üniversitesi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında "Hayata Başlarken" konulu program da "Down Sendromu" ele alındı.
YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ'NDEN 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜNDE ÖZEL PROGRAM "HAYATA BAŞLARKEN" SEMİNERİ
Açılış konuşmasını yapan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, "Engelsiz, eşit ve adil bir üniversite ve ülke olması için bu yolda buradayız." dedi.
Açılış konuşmasının ardından "Hayata Başlarken" konulu konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Engelli Uygulama Araştırma Merkezi (YUVAM) Müdürü ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İmer Okar, "Kromozomlar bizim kalıtsal mirasımızdır. 23+23=46 kromozom yani yeni bir insan demek. Bir kromozom eksik ya da fazla ne ile başlarsak başlayalım hayata tutunmalıyız." şeklinde konuştu. Okar konuşmasında ayrıca down sendromlu bebekler ile normal bebeklerin anne karnındaki gelişimine de slâytlar eşliğinde anlattı.
"Engelli yaşamın engelleri olmasın" adlı konuşmasında, Dünya Sağlık Örgütü'nün engelli tanımlarından ve Evrensel Beyanname'lerden bahseden Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral, "Engellilerle yaşamayı, onları sevmeyi ve kucaklamayı öğrenmeliyiz." dedi.
"Down Sendromu ve Genetik" konusuna değinen Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya, "40 yaş üstü down sendromlu insanlarda Alzheimer riskinin daha fazla olduğunu" söyledi.
"Engellilere Yönelik Hukuki Düzenimiz" den bahseden Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Korkusuz, Türkiye'de engelliler için 100'ün üzerinde kanun maddesinin yer aldığını ve devletin engellilere pozitif ayrımcılık yapmak zorunda olduğunu dile getirdi.
Programın ilk bölümünün kapanış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demir Budak, engelli olmanın ayıp ya da eksiklik olmadığını, asıl engelliyi hor görmenin ilkellik olduğunu vurguladı.
Programın ikinci yarısında Down Cafe kurucusu Saruhan Singen, down sendromlu bireylerin istihdamı konusunda açıklama yaptı. Ayrıca BKM oyuncusu Hamdi Kahraman ve oyuncu Cenk Acerler, Down Cafe çalışanları ve aileleriyle sohbet ettiler. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi programı öğrencileri ise konuklara çeşitli gösteriler sundu. Programın sonunda down sendromlu gençler konuklarla alkışlar eşliğinde 10. Yıl Marşı'nı söyledi.