Haberler

Down Sendromlu Ayşegül'ün Azmi İş Sahibi Yaptı

Down Sendromlu Ayşegül'ün Azmi İş Sahibi Yaptı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'da doktorların ve okul idarecilerinin olumsuz yaklaşımına rağmen üniversiteyi bitiren down sendromlu Ayşegül Kara, cilt bakım usta öğretici belgesi de alarak huzurevinde işe başladı.

Adana'da doktorların ve okul idarecilerinin olumsuz yaklaşımına rağmen üniversiteyi bitiren down sendromlu Ayşegül Kara, cilt bakım usta öğretici belgesi de alarak huzurevinde işe başladı.

Adana'da öğretmenlik yapan İsmail (61) Serpil Kara (58) çiftinin 2 çocuğundan biri olan Ayşegül Kara (24) "down sendromlu" olarak dünyaya geldi. Aile kızlarını 2.5 yaşına kadar hastane hastane gezdirerek derman aradı ancak doğuştan bir rahatsızlık olduğu için kızlarının derdine bir çare bulamadı. Doktorların, olumsuz yaklaşımına rağmen anne ve baba kızlarını 2.5 yaşından itibaren özel eğitim merkezlerine götürdü.

Ayşegül'ün toplum içinde büyümesi için büyük mücadele veren aile, okul çağına geldiğinde kızlarını ilköğretime kaydettirmek istedi. Ancak okul yöneticileri down sendromlu olduğu için Ayşegül'ü okula almak istemedi. Anne ve baba yılmayarak kızlarını ilköğretimde karma sınıfa kaydettirdi. Ayşegül, 8 yılda sağlıklı yaşıtları gibi 3.30 diploma notuyla ilköğretimi bitirdi.

Aile kızlarının sadece ilköğretim değil, lise eğitimin de almasını istiyordu. Bunun için de büyük bir mücadele verildi. Liseye kayıt yaptırmaya gidildiğinde, "Bu kız okuyamaz" tavrıyla karşılaşan aile, yöneticileri ikna ederek kızlarını İhsan Sabancı Kız Meslek Lisesi Kuaförlük Bölümü'ne kaydettirdi. Lise 1. sınıfta zorlanan Ayşegül, okula kısa sürede uyum sağlayarak liseyi de 3.30 diploma notuyla bitirip Çukurova Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Cilt Bakım ve Güzellik Bölümü'ne dikey geçiş yaptı.

Öğretmenler Ayşegül'ü down sendromlu olduğu için yine okula almak istemedi ama öğretmen olan anne-baba ısrar ederek kızlarını okula kaydettirip 2 yılda mezun olmasını sağladı. Ayşegül, cilt ve deri hastalıkları üzerine tez bile hazırladı.

Üniversiteyi bitirmekle yetinmeyen Ayşegül, mezun olduktan sonra Çıraklık Eğitim Merkezi'nden ustalık ve usta öğreticilik belgesi aldı. Ayşegül ayrıca katıldığı bilgisayar ve NLP kurslarını da başarıyla tamamladı. Ayşegül, üniversite mezunu olmasına, çok sayıda da kursa katılmasına rağmen bir türlü iş bulamadı. Bu nedenle Çukurova Halk Eğitim Merkezi'nde cilt bakım kursuna katılarak buradan da başarıyla usta eğitici belgesi aldı.

Ayşegül Kara bu başarısını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin gazetelerden öğrenerek Adana'daki görevlileri genç kızla ilgilenmeleri talimatını verdi. En son Özürlü Memur Seçme Sınavı'na da katılan Kara 68 puan aldı. Ayşegül'ün çocukluktan buyana hayalini gerçekleştirmek için beklerken Adana Huzurevi'nden cilt bakımı usta öğreticisi olarak iş teklifi geldi. Çukurova Kaymakamı Abdulhamit Erguvan'ın 'olur' vermesiyle Ayşegül Kara huzurevinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde işe başladı. Kaymakamdan işe alındığını öğrenen Kara, huzurevinde şimdi yaşlılara cilt bakımlarını yapıyor. Çok iyi de masaj yapan Kara, işe yeni başlamasına rağmen yaşlılar tarafından çok sevildi. Özenle işini yapan Kara, işe başladığı için çok mutlu.

Çukurova Kaymakamı Abdulhamit Erguvan, down sendromlu genç kızın Çukurova Halk Eğitim Merkezi'nde cilt bakım kursuna katıldığı ve başarıyla usta eğiticilik belgesini aldığını belirterek, "Daha sonra bize bir kurumda çalışmak için başvurdu bulundu. Yapılan memurluk sınavından da 68 almış, hatta üniversite bitirmiş, çok başarılı bir öğrenci. Hayat hikayesini incelediğim de işi yapabileceğine inandığımız için arkadaşlarla birlikte Adana Huzurevi'nde usta öğretici olarak işe başlamasına karar verdik. İşe alındığını duyunca sevinçten herkesi 5 kez öpmüş" dedi.

Erguvan, bunun diğer engelli arkadaşlara da örnek olacağını ailelerin engelli çocuklarını eve hapsetmeyeceğini sözlerine ekledi.

Anne Serpil Kara, ilk başta onu kabul etmeyen öğretmenlerin daha sonra ona sadece sevgiyle yardımcı olduğunu belirterek, "Kızımızın bugünlere gelmesi için çok mücadele ettik. Eşim, ben ve kızım engelli bir kişinin neler yapabileceğini herkese gösterdik. Kızım üniversite bile bitirdi. Onun en büyük hedefi bir işe girmekti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin sayesinde bu da gerçekleşti. Onun bir işi olduğu için çok mutluyum. Bugün benim için dünyanın en mutlu günü" diye konuştu.

Ayşegül Kara, down sendromlu olduğu için her gittiği yerde zorluklarla karşılaştığını ancak annesi ve babasının yardımıyla başarılı olduğunu belirterek, "Okuyamayacağımı söylediler. Hocalarımdan tepki aldım. Sınava girdiğim halde hocalarım, 'Yapamaz' dediler. Ama ben her şeyi başardım, okulu hakkımla bitirdim. Üniversitede ayın sorunla karşılaştım ama o sorunlarında üstesinden geldim, çok sayı da kursa katıldım ama bir türlü iş bulamıyordum. Çukurova Halk Eğitim Merkezi'nde en son cilt bakım kursuna katıldım. Buradan usta öğretici belgesi aldım. Daha sonra huzurevinde cilt bakım hocası olarak işe başladım. Çok sevinçliyim, işe alındığımı duyunca hayalimi gerçekleştirdiğim için çok mutlu oldum. Bakan Fatma Şahin sayesinde hayalimi gerçekleştirdim. Şimdi hedefim kadroya geçmek eğer bakanım beni kadroya da alırsa çok daha da mutlu olacağım" şeklinde konuştu. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close