DOSİDER Ekonomi Sempozyumu Düzenlendi
DOSİDER Ekonomi Sempozyumu'nda dünya ekonomisi ve inşaat sektörü tartışıldı
Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) tarafından düzenlenen Ekonomi Sempozyumu'nda dünya ve Türkiye ekonomisinin son durumu, inşaat sektöründeki gelişmeler, doğalgaz ile ısıtma sektöründeki 2012 yılındaki pazar rakamları ve 2013'e dair öngörüler değerlendirildi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin Türkiye'nin halen istediği takdirde büyüyebilecek bir ekonomi olduğunu ve büyümesinde bir sorun olmadığını söyleyerek, "Türkiye isterse bugün yüzde 8 büyür. Ama bunun zararını 5 yıl sonra görürüz. Kaynağını oluşturmadan büyüme Türkiye'nin zararına olur." dedi
Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) tarafından Moda Deniz Kulübü'nde düzenlenen Ekonomi Sempozyumu'na İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel ve Beykent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Av. Harun KILIÇ katıldı.
Duayen isimlerden dünya ekonomisi
DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Köse yaptığı açılış konuşmasında 1993 yılında kurulan derneğin her yıl yaptığı toplantılarda sektörün duayen isimlerinden dünya ve Türkiye ekonomisini dinlediklerini söyledi. Bu toplantıların DOSİDER üyesi şirketlerin vizyonlarını geliştirdiğini ve dünyada yaşananları anlamaya yardımcı olduğunu aktardı.
Türkiye isterse büyür
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin yaptığı konuşmasında Avrupa, Amerika ve Asya piyasalarında gelişen olayları ve kur politikaları ile ilgili yaşananları anlattı. ABD'de mali uçurum tartışmalarıyla birlikte Avrupa'daki kriz konuları hakkında ise "Krizi sona erdirecek kişiler aslında krizi çıkartan kişiler." şeklinde konuştu. Ekonomik konuların büyük bir kısmının algılama ve psikoloji ile ilgili olduğunu sözlerine ekleyen Alkin, "Türkiye'nin büyüme sorunu yok, tam tersine Türkiye isterse yüzde 8 büyür. Ancak bunun zararını 5 yıl sonra görürüz. Türkiye'nin kaynağını oluşturmadan büyümesi doğru değil." dedi.
İnşaat sektörü küçülüyor
Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel yapı ve inşaat sektörüne yönelik konut, konut dışı yapı, istihdam, konut satışı, konut kredisi kullanımı gibi başlıklarda rakamlarla pazarın durumunu aktardı. İnşaat sektöründeki büyümenin ilk kez milli gelir rakamlarının altında kaldığını, bu durumun yeni politikanın sonucu olduğunu söyledi. İnşaat sektöründe bir küçülme olduğunu ancak yeni ruhsat alımlarında yüzde 19 büyüme olduğuna dikkat çekti. Gürlesel konut kredilerinde 2011 yılında yüzde 30, 2012 yılında ise yüzde 12 onanında büyüme gerçekleştiğini belirterek, "2013 yılında konut kredilerindeki büyümenin yüzde 12 – 15 oranında olacağını tahmin ediyoruz. Ancak önümüzdeki dönemde konut kredilerinin konut satışına etkisi daha yavaş olacak, konut satışlarını desteklemekten uzak olacak" diye konuştu. Gürlesel ayrıca, Ankara, İzmir, İstanbul'un yeni yapılan konutlardaki payının azaldığını, yeni konutların bu iller dışındaki şehirlerde geliştiğine vurgu yaptı.
Beykent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Av. Harun Kılıç ise yeni Türk Ticaret Kanunu'nun anonim ve limited şirketlere getirdiği yükümlülükler ile yeni çek yasasındaki uygulamalar hakkında bilgi verdi ve merak edilen uygulamalar hakkında soruları yanıtladı.