Haberler

"Döngüç Temizleyici" ile Artık Sinyal Kesilmeyecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Gayda köyündeki 75.Yıl İMKB Abidin İnan Gaydalı Kız Yatılı Bölge Ortaokulu'nda eğitim gören Ahmet Öcal, çanak antenler karla kaplanmasın diye ilginç bir çözüm üretti.

Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Gayda köyündeki 75. Yıl İMKB Abidin İnan Gaydalı Kız Yatılı Bölge Ortaokulu'nda eğitim gören Ahmet Öcal, çanak antenler karla kaplanmasın diye ilginç bir çözüm üretti.

Kışın kar yağışının fazla olduğu Hizan'da çanaklarının kar tutmasıyla televizyon yayınının kesilmesinin önüne geçmek isteyen Ahmet Öcal, okulun Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni'nden teknik destek alarak "Döngüç Temizleyici" yaptı. Öcal, kış aylarında evde maç izlerken veya film izlerken kar yağışı nedeniyle sürekli sinyal kesildiğini söyledi. Bu sinyal kesintisinin önüne geçmek için bir proje üretmeye karar verdiğini ifade eden Öcal, "Hazırladığım projeyle okulumuzun Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni'nden teknik destek aldım. Öğretmenimizle 'Döngü Temizleyici' adı altında kendi kendini silen bir çanak anten yaptık. Bu projeyle Ankara'da TRT Çocuk Proje yarışmalarına katıldım ve birinci oldum. Bu projeyi uygulamalı olarak evimde denedim ve kar yağışında televizyonun sinyali hiç kesilmedi" dedi.

Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Arif Uysal ise, öğrencisinin kendi yaşadığı bir soruna çözüm ürettiğini söyledi. Öğrencisinin hazırladığı projeyle yanına gelerek teknik destek almak istediğini ve kendisinin de ona yardımcı olduğunu ifade eden Uysal, şöyle konuştu:

"Doğu Anadolu Bölgesi'nde çok kar yağdığı için çanak antende kar birikiyor. ve bu karı temizlemek için sürekli çatıya veya çanak antenin kurulu olduğu yüksek yere çıkmak gerekiyor. Bu da çok zor olduğu için bazı insanlar uğraşmayıp televizyon izlemekten vazgeçiyor. ya da büyük zorluklarla yoğun kar yağışı altında dama, çatıya çıkıp çanak anteni temizlemek zorunda kalıyor. Öğrencimiz kendi yaşadığı bu sorunu düşünerek böyle bir çözüm üretti. Bu projeyle bana gelerek teknik yardım istedi. Bizde araba sileceklerinden esinlenerek, sileceklere bir fırça yerleştirdik. Daha sonra bu sileceği çalıştırmak için çanak antenin arkasında bir dinamo motor bağladık. Böylelikle kar yağışında silecekleri çalıştırdığımızda televizyonu kesintisiz izleme imkanı buluyoruz."

Projelerinin çok ilgi gördüğünü ifade eden Uysal, maddi imkansızlıklardan dolayı projelerinin patentini alamadıklarını ifade etti. Uysal, "Patent almak çok pahalı. Öğrencimizin

durumu da buna müsait değil. Eğer yetkililer patentini alma konusunda öğrencimize maddi yardımda bulunurlarsa patenini alabiliriz. Öğrencimizin kendi ürününü tescillemesi ayrı bir güzellik olur" dedi. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close