Haberler

Dokuma Tezgahları Teknolojiye Direnemedi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Kozaklar Tarımsal Kalkınma ve El Dokuma Halı Üretim Kooperatifi'ndeki dokuma tezgahları, 12 yıldır atıl bir vaziyette yeniden canlanacağı günü bekliyor.

1993 yılında 8 köyden 101 ortakla kurulan ve içindeki 60 dokuma tezgahında 18. yüzyıla ait Türk halı modellerinin dokunduğu kooperatifteki tezgahlar makine halılarıyla rekabet edemeyince 2002 yılında kapılarını kapattı. 12 yıldır içindeki makine ve iplerle atıl durumda yeniden halıların dokunacağı günü bekleyen kooperatifin yeniden canlanması için girişimlerde bulunduklarını belirten Kozaklar Tarımsal Kalkınma ve El Dokuma Halı Üretim Kooperatifi Başkanı Ahmet Tekbaşdokuma tezgahları, Yunusemre Belediyesi'nden destek istedi.

Kozaklar Tarımsal Kalkınma ve El Dokuma Halı Üretim Kooperatifi Başkanı Ahmet Tekbaş, “Kooperatifi 1993’te kurduktan sonra burada dokunan el halıları çok kıymetli, çok değerliydi. Bilhassa İstanbul piyasasında ihracata yönelik çalışmalarımız çok yoğundu. Fakat İran işi el halılarından sonra makineleşme sistemine geçilmesinin ardından başta Yuntdağ bölgesinde biz olmak üzere Demirci ve Selendi ilçelerinde de el halılarının tamamen değerleri yok olmaya yüz tuttu” dedi.

Kooperatifi canlandırmaya yönelik çalışmalar yapmaya çalıştıklarını belirten Tekbaş, “Yunusemre Belediyesi ile görüşmelere başladık. Yuntdağlılar dernek başkanı da yanımızda. Bize yardımcı olmaya çalışıyor ama makineleşmeden dolayı çok mağdur durumdayız. Hem bölge olarak hem de kooperatif olarak. Biz bu kooperatifte 18. yüzyıla ait Kültür Bakanlığı’nın modellerini yapıyorduk. Kooperatif el emeğinin karşılığını alamadıktan ve makineleşmenin sıkıntısından dolayı bu duruma düştü. Sadece Kozaklar değil. Bütün Manisa’daki kooperatifler bu durumda. Yunusemre Belediyesi’nin destekleri ile kooperatifi yeniden kalkındırmak istiyoruz. Manisa’da iş dünyasının da ileri gelenlerinden destek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yuntdağlılar Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma, Kültür, Spor ve Turizm Derneği (Yunt-Der) Başkanı Mustafa Uyumaz ise, “Yuntdağı’nda bulunan Kozaklar Tarımsal Kalkınma ve Halıcık Kooperatifi yıllar önce çok aktifti. Teknolojinin gelişmesi ve makine halıcılığının öne çıkması ile üretimi duran kooperatifi Yunusemre Belediyemizin destekleriyle tekrar kalkındırmak istiyoruz. Bu kooperatifi bölgemizde belediyemizin desteği ile tekrar öne çıkarmak istiyoruz. İnşallah destekle mahallelerimizde bu işi yapan kızlarımızın bu işi bilenlerin bilmeyenleri öğrenerek devam etmesi düşüncesi ile bu eserleri tekrar ortaya çıkarmak istiyoruz” diye konuştu. 

ERSAN ERDOĞAN - SADIK CANGEL 

Dokuma Tezgahları Teknolojiye Direnemedi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close