Doktorların Çabasıyla Kurtuluş
Adana'da servis aracında geçirdiği kalp krizi sonucu kalbi ve solunumu durmuş halde özel bir hastaneye getirilen 52 yaşındaki Kadir Doğan, 45 dakika süren müdahale sonucu hayata döndürüldü.
Adana'da servis aracında geçirdiği kalp krizi sonucu kalbi ve solunumu durmuş halde özel bir hastaneye getirilen 52 yaşındaki Kadir Doğan, 45 dakika süren müdahale sonucu hayata döndürüldü. Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mustafa Karaboğa, hastasının herhangi bir nörolojik olumsuzluğu olmadan sağlığına geri kavuşmasını 'sıra dışı bir durum' olarak değerlendirdi.
Kent merkezinde oturan 2 çocuk babası Kadir Doğan, sabah işine gitmek üzere servis minibüsüne bindi. Yaklaşık 3 yıl önce by-pass ameliyatı olması gerektiği doktorlarca söylenen ancak ameliyat olmayan Doğan, servis minibüsünde fenalaşınca Acıbadem Adana Hastanesi'ne getirildi. Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mustafa Karaboğa ve ekibi Doğan'ı hayata döndürmek için müdahale etti. Kalbi ve solunumu duran Kadir Doğan'a acil müdahale ekibi tarafından kalp masajı yapılırken, beyin fonksiyonlarının zarar görmemesi için de solunum desteği sağlandı. Tam 45 dakika boyunca aralıksız yapılan müdahale sonrasında hayata döndürülen Kadir Doğan, yaşam fonksiyonlarının geri gelmesinin ardından yoğun bakım ünitesine alındı. Yoğun bakım servisinde uyutularak takibine devam edilen Doğan, 1 gün sonra uyandırıldı.
BY PASS OLDU, TABURCU EDİLDİ
Yapılan kontrollerinde beyninde herhangi bir hasar oluşmadığı saptanan Kadir Doğan, by-pass ameliyatına alındı. Kalp Damar Cerrahisi ekibi Prof. Dr. Bülent Kısacıkoğlu, Op. Dr. Bülent Bolat ve Op. Dr. Ömer Ulular tarafından başarılı bir ameliyatla 4 damarına by-pass uygulanan Kadir Doğan 4 gün yoğun bakım ünitesinde kaldıktan sonra taburcu edildi.
DR. KARABOĞA: MANEVİ DEĞERİ ÖLÇÜLEMEZ
Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mustafa Karaboğa, Geçirdiği krize bağlı kalbi ve solunumu duran Kadir Doğan'a 45 dakika kalp masajı yapılmış olmasına rağmen herhangi bir nörolojik olumsuzluk olmaksızın sağlığına kavuşmasının sıra dışı bir durum olduğunu söyledi. Dr. Karaboğa şöyle dedi:
"Bu pek sık rastlanan bir olay değildir. Burada ilk yardım ekibinin azmi ve hastayı hayata geri döndürebilmek için umutsuzluğa kapılmadan yapılan müdahalenin önemi büyük. Eğer ilk yardım ekibi olarak biz 'hastayı kaybettik' diye müdahaleyi sonlandırmış olsaydık hastamız şu an hayatta olmayacaktı. Ama ne mutlu ki şu an kendisi sağlığına kavuşmuş bir şekilde evinde nekahet dönemini geçirmekte. Bunun manevi değerinin ise biz hekimleri için ölçülemez olduğu muhakkak." - Adana