Doktora Şiddet Uygulayanlar Kara Listeye Alınacak
Kayseri Tabip Odası Başkanı Öktem, hekime şiddet uygulayan kişinin adını soyadını 2 bin doktora anında bildireceklerini söyledi.
Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Suat Öktem, hekime şiddet uygulayan kişinin adını soyadını 2 bin doktora anında bildireceklerini belirterek, "Bu kişinin hayatının herhangi bir döneminde acil durumlar haricinde Kayseri'de muayene olmasını mümkün olduğunca engellemeye çalışacağız" dedi.
Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Suat Öktem, bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, "Hekimlerin şiddet algısı ve şiddete uğrama durumları"nın belirlenmesine yönelik bir anket çalışması yaptıklarını ifade etti.
Kayseri'de görev yapan 2 bin doktordan 597'si üzerinde yapılan anket çalışması sonucunda dikkat çekici verilere ulaştıklarını dile getiren Öktem, hekimlere yönelik şiddetin engellenmesi için daha kalıcı ve caydırıcı çözüm önerilerinin alınması gerektiğini vurguladı.
Hekimler olarak kendilerine şiddet uygulayan saldırganı kara listeye alacaklarını açıklayan Öktem, şöyle devam etti:
"Bizim canımız en fazla Gaziantep'te öldürülen hekim arkadaşımız Ersin Aslan olayında yandı. Hekime şiddet uygulayan kişinin kimliğini, adını soyadını bir tuşla 2 bin doktorumuza anında bildireceğiz. Bu kişinin hayatının herhangi bir döneminde acil durumlar haricinde Kayseri'de muayene olmasını mümkün olduğunca engellemeye çalışacağız. Bu bizim demokratik bir hakkımız ve tepkimiz. Acil değilse dokunmayacağız. 'Git kardeşim ben seni hasta olarak kabul etmiyorum, kabul etmeme hakkımı kullanmak istiyorum' diyeceğiz. Bunu devreye sokarsak belki bizim de biraz canımız yanacak ama birilerinin de aklını başına getirmiş olacağımıza inanıyorum. Bu tepkimiz sonucunda bize bir ceza mı verilecek- Bize 3-5 kuruşa mal olacaksa, biz de gidip o 3-5 kuruşu ödeyelim."
Tepkilerinin sadece şiddet gösteren kişiye yönelik olacağını, hasta yakınlarını kapsamayacağını ifade eden Öktem, "Saldırganlara yönelik hekimlerin de neler yapabileceğini gösterebilmek adına bu tür bir uygulamaya inşallah gerek kalmaz ama son çare olarak bu tür bir uygulamanın da olabileceğini göstereceğiz. Acil durumda düşmanımız da olsa tedavi ederiz. Ama normal bir durumda bize gelip
'ben bugün size muayene olmak istiyorum' derse, 'ben sizi muayene edemem randevularım dolu denilecek.' Randevu vermemeyi düşünüyoruz. Bu iş bu kadar kolay" şeklinde konuştu.
-"Doktorlar işinden memnun değil"-
Hekimlerin dışarıdan bakıldığında mesleklerinden çok memnunmuş gibi göründüğünü ifade eden Öktem, yaptıkları anketin sonucunun durumun böyle olmadığını gösterdiğini söyledi.
Ankete katılanların yüzde 35'inin kesin olarak mesleklerini değiştirmeyi düşündüğüne dikkati çeken Öktem, "Bu cevabı verenlerin yüzde 53,3'ünü eğitim ve araştırma hastanesi acil servisi çalışanları oluşturuyor. Mesleğini değiştirmeyi düşünenlerin en az olduğu yer ise toplum sağlığı merkezleri. Burada görev yapan hekimlerin yüzde 21,4'ü mesleğini değiştirmeyi düşünüyor" diye konuştu.
-Hekime şiddet oranları-
Hekimlerin yüzde 86,4'ünün meslek hayatları boyunca en az bir sefer fiziksel, sözel yada cinsel şiddet türlerinden birine maruz kaldıklarının ortaya çıktığını vurgulayan Öktem, şunları kaydetti:
"Kadın hekimlerin yüzde 89,5'i, erkek hekimlerin yüzde 84,7'si meslek hayatları boyunca hasta, hasta yakınının sözel veya fiziksel şiddetine maruz kaldığını ifade etmiştir. Şiddete maruz kaldığını belirten erkek doktorların yüzde 27,7'si fiziksel, yüzde 81,2'si sözel şiddete maruz kalmıştır. Kadınların ise yüzde 14,9'u fiziksel, yüzde 88,5'i sözel şiddetle karşılaştığını ifade etmiştir. Fiziksel şiddette erkekler, sözel şiddette ise bayanlar daha fazla ön plana çıkıyor."
-"Şiddete maruz kalan hekimler nereye başvuracağını bilmiyor"-
Anket sonuçlarına göre hekimlerin yüzde 47,5'inin şiddete maruz kalma durumunda nereye başvuracağını bilmediğinin ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Öktem, "İş yerinde şiddetin bildirileceği yer tanımlı mı- sorusuna 'evet' diyenlerin oranı yüzde 31,1, 'hayır' diyenler 50,9 ve 'bilmiyorum' diyenlerin oranı yüzde 18 olmuştur. Hekimlerin yüzde 85,3'ü de çalıştıkları kurumlarda şiddete karşı yeterli önlemin alınmadığını düşünüyor" dedi.
Öktem, sağlık personeline yönelik şiddetin önlenmesi için yetkililerin gerekli düzenleme ve çalışmayı yapması gerektiğini sözlerine ekledi. - KAYSERİ