Haberler

Doktora El Kaldıranların Ceza Aldığı Dizilerde Gösterilmeli"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı (ATUDER) Prof. Dr. Başar Cander, öğretici olması gereken dizilerde bile doktorlara şiddet uygulanan sahnelere yer verildiğine dikkati çekerek, "Dizilerde doktora saygısızlık yapan, elini kaldıran kişinin çok büyük ceza aldığını göstermemiz gerekiyor.

SÜLEYMAN ELÇİN - Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı (ATUDER) Prof. Dr. Başar Cander, öğretici olması gereken dizilerde bile doktorlara şiddet uygulanan sahnelere yer verildiğine dikkati çekerek, "Dizilerde doktora saygısızlık yapan, elini kaldıran kişinin çok büyük ceza aldığını göstermemiz gerekiyor." dedi.

Cander, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yılda ortalama acil servislere 120 milyona yakın başvuru olduğunu, bazı acil servislerin günde 2 bin hasta baktığını ifade etti.

Acil servis çalışanlarını "sağlık ordusunun en önde çarpışan askerleri" olarak tanımlayan Cander, sağlık çalışanlarının diğer meslek mensuplarına göre 16 kat daha fazla şiddete maruz kaldığını bildirdi.

Cander, sağlık çalışanları arasında da en fazla şiddete acil servis personelinin uğradığını belirterek, acil servislerin, normal hayatta şiddet uygulamayacak insanların bunu yapabildiği yer olduğunu kaydetti.

"Panik yönetiminde ülke olarak iyi değiliz"

Acil servislerde heyecan, kaygı, şiddet ve risk ortamı bulunduğuna dikkati çeken Cander, "Böyle olunca insanlar normal davranamıyor. Panik yönetiminde ülke olarak iyi değiliz. Panik anında iyi davranamıyoruz. Bu durumun iyileştirilmesi gerekiyor. Panik yönetiminin ilkokuldan itibaren eğitimi verilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Cander, şiddette önleyici tedbirlerin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kalabalık bir ortamda sevdiğimiz birinin hayatını kaybedebileceğini düşünüyorsanız normal davranamıyorsunuz. Hasta yakınları, baş ağrısından kusan bir hastanın bile ölebilme ihtimali olduğunu düşünüyor. Doktor için böyle bir şey geçerli değil. Doktor, hangi hastanın hayati tehlikesi olduğunu biliyor, ona göre öncelik tanıyor. Bunu bilemedikleri için tepki gösterip şiddet uygulanabiliyor."

"Doktora tehditler savuran kahraman figür ortaya çıkarılıyor"

Sağlıkta şiddete karşı önleyici ve caydırıcı tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Cander, doktoru tehdit edip yumruklayan kişilerin polis merkezlerinde serbest bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Bununla ilgili TBMM'ye rapor sunduklarını anlatan Cander, sorunun düzeltileceği inancını dile getirdi.

Televizyonlarda, şiddet uygulayanları dışlayıcı yayınlar yapılması gerektiğini savunan Cander, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yapıcı, öğretici olması gereken dizilerde bile doktorlara şiddet uygulanıyor. Dizilerde doktora saygısızlık yapan, elini kaldıran kişinin çok büyük ceza aldığını göstermemiz gerekiyor. Diziler bu konuda toplumu eğitici yayınlar yapacağı yerde doktora tehditler savuran bir kahraman figür ortaya çıkarılıyor. Bundan çok şikayetçiyiz. Bu durumla ilgili medya ile iletişim kurmaya çalıştık."

Kaynak: AA / Güncel
title
Close