Doktor Melike Erdem'in İntiharıyla İlgili Suç Duyurusu
İstanbul Tabip Odası, asistan Dr.
İstanbul Tabip Odası, asistan Dr. Melike Erdem'in Samatya'daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 6 katından atlayarak yaşamına son vermesine ilişkin, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Eyüp Gümüş ile İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Salih Gürel hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Tabip Odası suç duyurusuna ilişkin yaptığı yazılı olarak yaptığı açıklamada, "3 yıldır acil tıp alanında ihtisas gören, bu nedenle kadrosunun bulunduğu Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Kliniği'nde yoğun şartlarda çalışan Dr. Melike Erdem, bu hastanede yaşadığı sorunlar nedeniyle, görev yeri değişikliği talep etmiş ve birkaç ay önce geçici görev ile İstanbul (Samatya) Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geçmişti. 30 Kasım günü, Sağlık Bakanlığı'na ait Alo 184 SABİM hattına yapılan bir hasta şikayeti nedeniyle, önce savunmalarını sundu, ardından da hastanenin 6. katına yönelerek, sessizce aramızdan ayrıldı. Sonrasında hastanedeki çalışma ortamı nedeniyle çok üzgün ve mutsuz olduğunu, mesleğine ve yaşamının bundan sonraki kısmına ilişkin kaygılı olduğunu, ardı ardına maruz kaldığı soruşturmaların, mevcut duruma dayanamayıp ardı ardına istifa eden asistanlar nedeniyle daha da ağırlaşan acil servisteki yoğun çalışma koşullarının sık sık hasta ve hasta yakınlarının hakaret, tehdit ve fiziki şiddetine maruz kalmanın, aldığı maaşın ailesinden ayrı tek başına yaşamaya olanak vermemesinin, üstelik Alo 184 SABİM hattına, kimi zaman isim-soyad ve imza dahi olmaksızın yapılan başvuruların hekimlerin kafasında demoklesin kılıcı gibi sallanmasının, tüm bunlara rağmen hiç takdir edilmeme, hocaları tarafından sürekli olarak azarlanma, eleştirilme halinin neden olduğu büyük bir baskı ve stres altında olduğu ortaya çıktı" ifadelerini kullanıldı.
"BAKAN AKDAĞ VE İSTANBUL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BAŞHEKİMİ'NDEN ŞİKAYETÇİ OLDUK"
Açıklamada "İstanbul Tabip Odası olarak, uyguladığı sağlık politikaları ve yaptığı açıklamalar nedeniyle Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ, ilgili mevzuat ile tıpta uzmanlık eğitimin çağdaş standartlarda verilmesini sağlamakla, güvenlik (şiddeti önemle) tedbirlerini almakla görevli olduğu halde, yoğun çalışma koşullarına, personel yetersizliğine, şiddetin açık hedefi hale gelmeye, eğitimsizlik sürecine ilişkin hiçbir önlem almayan, görevinin gereğini yerine getirmeyen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi, SABİM'in aktardığı "şikayeti en ufak bir süzgeçten geçirmeyip, doğrudan hekimden savunma istemenin vesilesi yapan İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi hakkında şikayetçi olduk" denildi.
"SAĞLIK BAKANI'NIN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ GEREKİR"
"Biliyoruz ki bu yaşananın ortak adı mobbing- psikolojik şiddet, faili ise sağlık politikalarıdır" denilen açıklama şu ifadelerle tamamlandı:
"Biliyoruz ki hekimler performans sistemi, kötü ve yoğun çalışma koşulları, idarenin yoğun baskısı ve hasta yakınlarının şiddeti ile sarmalanmış durumdalar. Tüm bunlar hem mobbingi yeniden üretiyor, hem sağlık alanında mobbingin var olduğunu, hem de yoğun olduğunu gösteriyor. Asistanlara özellikle acil tıp asistanlarına istifa ya da intihar dışında seçenek bırakmayan bu sağlık sistemini, kimi zaman yaptığı görevlendirmeler, açtığı soruşturmalar, verdiği ikaz, uyarı veya disiplin cezalarıyla, kimi zamansa hiçbir şey yapmayarak, müdahale etmeyerek yürüten idarecilerin, keza, Alo 184 SABİM hattını iletişim amacıyla kurduğunu belirttiği halde, bu iddianın aksine 184'ü 'sağlık çalışanını ispiyon' ve 'sağlık çalışanını taciz' hattı olarak işleterek, hiçbir eleme olmaksızın hekim hakkından soruşturma açılmasının dayanağı haline getiren, yaptığı açıklamalarla verdiği demeçlerle meslek itibarını ayaklar altına alan, şiddete kapı aralayan, hekim emeğini değersizleştiren Sağlık Bakanı'nın, sadece hekimlerin ve sağlık camiasının vicdanında değil, yargı ve adalet önünde hesap vermesi gerekir."
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan dilekçede, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Eyüp Gümüş ile İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Salih Gürel'in, 'İşkence, görevi kötüye kullanma ve intihara yönlendirme' iddialarına ilişkin yargılanmaları talep edildi. 30 Kasım 2012 tarihinde 30 yaşındaki asistan Dr. Melike Erdem görev yaptığı Samatya'daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 6 katindan atlayarak yaşamına son vermişti.
(BB) - İstanbul