Haberler

Doktor Balıklar Sırrını Koruyor.

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sedef hastalığını tedavi eden Sivas’ın doktor balıkları asırlardır süre gelen sırlarına halen koruyor.

Sedef hastalığını tedavi eden Sivas'ın doktor balıkları asırlardır süre gelen sırlarına halen koruyor.

Sivas'ın Kangal İlçesi sınırları içerisinde bulunan Balıklı Kaplıca'da başta sedef hastalığı olmak üzere bir çok cilt hastalığını tedavi eden doktor balıkların sırrının çözülmesi için Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Konya Selçuk Üniversitesi tarafından iki ayrı çalışma sürdürülüyor.

Asırlardır yer altında ki kaynak suyla birlikte yüzeye çıkan, tam olarak türleri bilinmese de sazangillerden oldukları düşünülen 2-10 cm arasında uzunlukta ki doktor balıklar 37 dereceye varan sıcaklıkta ki suda hayatlarını sürebiliyor. Hiçbir şekilde beslenmeyen, üretimlerine müdahale edilmeyen balıklar yer altından gelen yüksek selenyum içerikli suda kendiliğinden üreyip gelişiyor ve besleniyor. Bilindik diğer balıkların aksine su soğudukça sayıları azalan balıklar suyun ısınıp 37 dereceyi bulması ile sayıları da artıyor. Bir çok balık türünün hayatını sürdüremeyeceği sıcaklıkta doktor balıkların çoğalma nedeni ise araştırılıyor.

Doktor gibi çalışıyorlar.

Balıklar havuzlara veya dereye giren hastaların selenyumlu suda yumuşayan ciltlerini sarıp yaraların üzerindeki kabukları ve ölü derileri büyük bir ustalıkla yaradan ayırıp yaralı kısımların da yumuşamasını sağlıyorlar. Balıklar diğer balıklardan farklı olarak 37 dereceye ulaşan sıcaklıkta yaşayabildikleri gibi yine diğer balıkların aksine insanlardan kaçmıyor adeta insan vücudun da ki yara ve ölü deriye yapışıyorlar.

Çareyi doktor balıklarda buldular.

Geçirdikleri sedef hastalığına çare bulamayan bir çok hasta doktor ve ilaçlarda bulamadıklarını şifayı doktor balıklarda buldu. Dünyanın bir çok bölgesinden hastalar şifa bulmak için Kangal'a geliyor. Geçirdiği ağır sedef hastalığına çare bulamayıp Rusya'dan Kangal'a gelen Lubof Kolina isimli bayan, bir çok doktora gittiği ve farklı tedaviler ile kurtulamadığı rahatsızlıktan yoğun selenyum içerikli su ve doktor balıkların tedavisi ile kurtulduğunu belirtti. Kolina gibi şifa bulmak için Kangal'a gelenler arasında Alman ve Azeri hastalarda var. Öte yandan sürekli doktor balıklara gelerek tedavi olduğunu belirten Türk hastalar, "Doktor ve ilaçlarda bulamadığımız tedaviyi burada bulduk." Dediler.

Balıklar kaynak suyu ile birlikte geliyor.

Balıklı Kaplıca'da görevli sağlık çalışanı Hemşire Merve Kaya yaptığı açıklamada, "Sedef hastalığının tedavisinde asıl etken su. Yüzde 80 su yüzde 20 balıklar. Balıkların görevi vücutta oluşan ölü deriler ve kabukları temizlemek. Balıklar ölü derileri temizliyor. Suda ki selenyum ise hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Bu şekilde de sedef hastalarının yaraları iyileşiyor. Su sıcaklığı arttıkça balıkların sayısı da artıyor. Balıklar tamamen kendiliğinden üreyip kaynaktan suyla birlikte buraya ulaşıyor. Kendileri besleniyorlar." dedi. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close