Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Doğu Afrika'daki Saklı Cennet: Malindi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kenya'nın Hint Okyanusu kıyısındaki Malindi kenti, doğal güzellikleri ile büyülüyor Kent, batılı turistlerin favori tatil merkezleri arasında yer alıyor Malindi, Kenya'da Müslüman nüfusun ...

Ahmet Erkan Yiğitsözlü - Doğu Afrika ülkelerinden Kenya'nın Hint Okyanusu sahilindeki Malindi, el değmemiş doğası, uçsuz bucaksız kumsalları, kendine özgü mimarisi, tarihi ve kültürel dokusu ile görenleri hayran bırakıyor. Doğu Afrika'nın saklı cenneti kabul edilen kent, doğası, iklimi, tropikal meyveleri ve kültürel zenginliği ile tanınıyor.

Malindi, turkuaz mavisi okyanusu, beyaz kumsalları, okyanusa uzanan palmiye ağaçları, cadde ve sokakları süsleyen rengarenk begonvil çiçekleriyle göz kamaştırıyor. Yabani hayat açısından da oldukça zengin olan kıyı kentinin sokaklarında maymun, papağan, yaban domuzu, antilop ile geyiklere; akarsu ve göletlerinde ise su aygırlarına sıkça rastlanıyor.

Tropikal meyve cenneti olan Malindi'de sahilin arkasındaki yamaçlarda mango, muz, hindistan cevizi, ananas, papaya, çarkıfelek meyveleri yetişiyor. Cadde ve sokaklara kurulan tezgahlarda satışa sunulan tropikal meyveler, kente görsel zenginlik kazandırıyor.

Balıkçılık, kentin turizmden sonra ikinci en önemli geçim kaynağını oluşturuyor. Sokaklarda satılan balıklar ve ilkel yöntemlerle inşa edilen balıkçı tekneleri dikkat çekiyor. Ahşap işçiliğiyle meşhur olan kentin sokaklarında sergilenen hediyelik eşyalar ve deniz kabukları göze çarpıyor.

Tarih boyunca ticaret gemilerinin Afrika'daki uğrak noktalarından biri olan kentte ünlü Portekizli kaşif Vasco da Gama adına yapılmış bir de anıt bulunuyor.

Tabiatın dokusunu ve kentin görünümünü bozacak büyüklükte yapılara izin verilmeyen Malindi'de bina ve evler, taş, ağaç, toprak ve kamıştan inşa ediliyor. Turistik amaçlı otel, pansiyon, lokanta ve barlar, genellikle batılılar tarafından işletiliyor. İşletmelerin yerli görevlileri, günlüğü ortalama 2 Amerikan doları ücretle çalışıyor.

Başkent Nairobi'den her gün düzenli uçuşların yapıldığı doğa harikası Malindi'ye liman kenti Mombasa üzerinden kara yoluyla da ulaşılıyor. Sahip olduğu güzellikleri nedeniyle zengin batılı turistler tarafından tercih edilen Malindi'yi genellikle İtalyanlar ziyaret ediyor. 5 binden fazla İtalya vatandaşının yaşadığı kentte bazı İtalyanlar, büyük araziler üzerine inşa ettikleri evleri pansiyon olarak işletiyor.

-İslam diyarı Malindi-

Nüfusunun yüzde 90'ına yakını Hıristiyan olan Kenya'da Müslümanlar, genellikle ülkenin doğusundaki kıyı şeridinde yaşıyor. Malindi, Kenya'da Müslüman nüfusun yoğun olduğu birkaç kentten biri. Yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Malindi'nin nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlar oluşturuyor.

Arap tüccarların 7. yüzyıldan itibaren bölgeye gelmesiyle Müslümanlaşmaya başlayan kente uzaktan bakıldığında cami ve minarelerin siluetleri buranın bir İslam şehri olduğunu gösteriyor. Hıristiyanlar ise genellikle şehrin kenar bölgelerindeki ormanlık alan içine yapılmış kamış ve ağaçtan evlerde yaşıyor. Müslümanlar ile Hıristiyanların bir arada yaşadığı kentte şimdiye kadar sosyal barışı bozacak hiç bir sorun yaşanmamış.

Malindi'de çoğunluğu Arap ve Hindistanlı Müslümanlar tarafından inşa edilmiş onlarca cami, mescit ve medrese bulunuyor. Bu camilerden bazıları, tarihi özellik taşıyor. Cami ve mescitler etrafında yoğunlaşan yerleşim bölgelerindeki yaşam kültürü, şehre İslami kimlik kazandırmış.

Şehrin en eski camisi olan Cuma Mescidi, Müslümanların merkezi kabul ediliyor. Halk, cuma ve bayram namazları için burada toplanıyor. Önemli gün ve geceler de cami bahçesinde ya da çevresinde kurulan çadırlarda kutlanıyor. Cuma Mescidi'nin bahçesindeki mezarlıkta ise Arap harfleriyle yazılan ve İslami motiflerle süslenen bin yıllık mezar taşları göze çarpıyor. - Coast

Kaynak: AA / Güncel
title