Haberler

Doğalgaz ithalatında 15 milyar dolar tasarruf mümkün

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danimarkalı Danfoss'un TMA Başkanı Levent Taşkın, santral ve fabrikalardaki atık ısıların konutlara ulaştırılmasıyla doğalgaz ithalatının yüzde 30-50 oranında azaltılabileceğini söyledi.

Söz konusu atık enerjiyle her yıl 10-15 milyar dolar tasarruf sağlanabilecek.

Danimarkalı ısıtma-soğutma ve motor kontrol sistemleri şirketi Danfoss'un Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi (TMA) Başkanı Levent Taşkın, Türkiye'de enerji santrallerinin ve fabrikaların atık ısılarının bölgesel ısıtma ile şehirlerde ve konutlarda ısınma ve sıcak su tedariki için kullanılmasıyla elde edilecek tasarrufla doğalgaz ithalatının yüzde 50 azaltılabileceğini söyledi. Dünya Enerji Kongresi nedeniyle Türkiye'ye gelen ve burada binalarda enerji tasarrufunun yöntemlerini anlatan Taşkın, Türkiye'nin ekonomisine ve çevre kirliliğinin azaltılmasına katkıda bulunmayı ve geleceğe yönelik konforu artırmayı amaçladıklarını anlattı.

Sadece mevcut konutlarda yıllık 2 milyar dolarlık tasarrufu potansiyeli

Türkiye'de konutlarda enerji verimliliği yüksek ürünlerin kullanılmasıyla, her yıl 2 milyar dolar tasarruf sağlanabileceğini belirtti. Taşkın şöyle konuştu: "Şu anda Türkiye'de yaklaşık 40-50 milyon civarında eski bina var. Bu binaların tamamında akıllı ve enerji verimliliği yüksek ısıtma-soğutma sistemleri kullanıldığında 2 milyar dolar tasarruf edilecek. Bu tasarrufla eğitimden alt yapıya, sağlıktan üretime birçok alanda yeni yatırmlar ülkemize heryıl kazandırılabilir. Ayrıca binalarda enerji santrallerinin, üretim tesislerinin ve hatta süpermarketlerin atık enerjilerinin bölgesel ısıtma sistemleriyle şehirlerde kullanılmasıyla yılda 10-15 milyar dolarlık ilave tasarruf imkanı bulunuyor. Yani yüzde 30-50 arasında enerji tasarrufu yapmak mümkün."

Soma'da 10 bin konuta ulaşıyor

Halen enerji kenti olarak bilinen Manisa Soma'da konutlar termik santralin suyu ile ısınıyor. Doğalgaza gore yüzde 40 maliyet avantajı sağlayan sistemden 2018 yılına kadar 10 bin konut faydalanacak. Isıtma, soğutma ve motor kontrol sistemleri alanında dünya lideri Danfoss'un bina altı istasyonları, Soma Bölgesel Isıtma Sistemi'nde yüksek sıcaklıktaki ısıyı en verimli şekilde kullanarak düşük maliyetle hanelere sunuyor. Danfoss, Soma'daki termik santralin atık ısısı ile binlerce konuta ısıtma ve sıcak su sağlıyor. Santralin verimliği iki katına çıkarken, mevcut konutlardaki yakıt giderini de yüzde 60 oranında azaldı.

Bugün basit bir örnekle mevcut binalarda dijital termostatik radyatör vanası kullanımı sağlanabilse, mevcut manuel radyatör vanalarına göre yüzde 43, diğer termostatik vanalara göre yüzde 23 daha fazla enerji tasarrufu sağlanıyor.

Enerjinin yüzde 43'ü binalarda kullanılıyor

Türkiye yüzde 75 oranında enerjisini dışarıdan ithal ediyor ve dışarıdan ithal edilen enerjinin büyük kısmı elektrik enerjisi üretiminde ve binalarda kullanılıyor. Bugün tüm dünyada kullanılan enerjinin yüzde 43'ü sadece binalarda kullanılıyor. Hem eski hem yeni binalarda enerji tasarrufu sağlayan mevcut ürün ve teknolojiler kullanıldığında, yüzde 50 daha az enerji harcanabiliyor. Bu nedenle binalarda enerji tasarrufu çok önemli ve odaklanılması gereken en önemli konu haline geliyor.

Levent Taşkın şöyle konuşuyor: "Bizler sürekli enerji üretmeye odaklanıyoruz. Nüfus artıyor, şehirlere göç artıyor, konfor talebi artıyor. Dolayısıyla enerjiye ihtiyaç da artıyor. Enerji ihtiyacını karşılamak için sadece yeni enerji kaynakları bulmak ve sürekli enerji üreten tesisler kurmak için çaba sarf ediyoruz. Bu konuda çalışmalar yapılmalı. Ancak enerjinin nasıl tasarruf edileceği de ayrı bir başlık olmalı. Bir yandan enerjiyi üretirken, bir yandan da enerjiyi nasıl tasarruflu kullanacağımıza çaba sarfetmeliyiz. Bunun içinde binalardaki enerji tasarrufu en önemli unsur. Çünkü ne kadar çok enerjiyi tasarruf edersiniz, o kadar az enerjiyi üretmek için yatırım yaparsınız ve dolayısıyla daha az enerji için ithalat yaparsınız.

Biz de şirket olarak tüm dünya'da bölgesel ısıtma, bölgesel soğutma çözümleri ile şehirlere enerji tasarrufu çözümleri sunuyoruz. Binalar ve endüstriyel tesislere akıllı ekipmanlarımız ile var olan prosesleri yüzde 60'lara varan oranlarde iyileştirip, enerji tasarrufu sağlıyoruz. Çevreye atılan atık gazları azaltıyoruz, Paris Anlaşması'nın getirdiği küresel ısınmanın sınırlandırılmasına yönelik çözümleri sunuyoruz."

Yaratıcı uygulamalar

Bir atık su arıtma tesisi düşünün. Bu tesis hem kendi elektriğini ihtiyacının iki katı üretiyor, aynı zamanda da bulunduğu bölgedeki şehirdeki konutları bölgesel ısıtma ile ısıtıyor. Danfoss çözümleri ile Danimarka'nın Aarhus kentindeki atık su arıtma sistemi Dünya'daki ilk elektrik enerjisini kendisi üretip şehir şebekesini de besleyen ve aynı zamanda şehirdeki konutlara ısıtma çömzümü sağlayan tek tesis. Bu konularda seminerler ve eğitimler verdiklerini anlatan Taşkın, şehirler bazında da belediyelerle konuşarak bu uygulamayı yerleştirmeye çalıştıklarını anlattı. Taşkın, bu yatırımların 3-5 yıl içinde kendini amorti ettiğini vurguluyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close