Doğa Harikası Uzungöl Yıl Sonuna Temizlenecek
Dünyanın ve Türkiye'nin önemli turizm destinasyonları arasında bulunan Uzungöl'ün temizlenmesi için hazırlanan projeyle gölden, derelerin taşıdığı toprak ve diğer malzemelerden oluşan 150 bin metreküp birikinti çıkarılması planlanıyor.
TUĞBA YARDIMCI - Dünyanın ve Türkiye'nin önemli turizm destinasyonları arasında bulunan Uzungöl'ün temizlenmesi için hazırlanan projeyle gölden, derelerin taşıdığı toprak ve diğer malzemelerden oluşan 150 bin metreküp birikinti çıkarılması planlanıyor.
Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'un Çaykara ilçesinde vadinin ortasında bulunan Uzungöl'ün, yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi'nin önünü kapatmasıyla meydana gelen doğal bir göl olduğunu söyledi.
Her yıl yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği Uzungöl'ün, dünyanın ve Türkiye'nin önemli turizm destinasyonları arasında bulunduğunu vurgulayan Tok, 6 bin civarında yatağa sahip turistik mahallenin aynı zamanda Türkiye'nin ve Doğu Karadeniz'in en çok turist ağırlayan merkezlerinden olduğunu da anımsattı.
Tok, "Özel Çevre Koruma Bölgesi" içinde yer alan Uzungöl'de, ilgili kurumlarla yürüttükleri projelerden birinin de gölün temizlenmesine yönelik olduğunu ifade etti.
Gölün en son 2005 yılında temizlendiği bilgisini paylaşan Tok, "Göl, o günden beri derelerin taşıdığı rüsubatla (birikinti, çöküntü, tortu) nerede ise dolma noktasına geldi. Gölün belirli noktalarında tensip bentleri var ancak onlar da dolma aşamasına geldi. Yağmura bağlı yüksek debiyle akan dereler ve göle ulaşan yan su kolları göle birçok malzeme taşıyor." dedi.
Tok, Uzungöl'ün temizlenmesi için DSİ tarafından hazırlanan projenin ihale aşamasının tamamlandığını anlatarak çalışmanın, ekiplerin temizliğin hangi yöntemle yapılacağına karar vermesinin ardından en kısa sürede başlayacağını söyledi.
"Temizlik işlemi, yıl sonuna kadar tamamlanacak"
Uzungöl'den, yaklaşık 6 milyon lira harcanacak üç aylık temizleme çalışması sırasında 150 bin metreküp rüsubat çıkarılacağını tahmin ettiklerini dile getiren Başkan Hanefi Tok, şu değerlendirmede bulundu:
"İş makineleri yardımıyla gölden çıkarılacak malzeme, depolama alanına aktarılacak ve burada dinlendirildikten sonra paketlenecek. Ardından ise sudan ayrılacağı için hacim olarak da azalacak malzeme, kamyonlarla sahildeki dolgu alanına nakledilecek. Gölün boşaltılması, temizlenmesi işini inşallah yıl sonuna kadar tamamlamış olacağız."
Tok, yapılan incelemede gölün en derin noktasının 8-10 metre arasında olduğunun belirlendiğini ifade ederek temizleme çalışmaları sırasında çok fazla derine de inilmeyeceğini söyledi.
Uzungöl'ün su ve kanalizasyonunu revize etmek için hazırlanan başka bir projenin ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresince (TİSKİ) ihale edileceğini belirten Tok, şöyle devam etti:
"Yeniden Uzungöl'ün arıtma tesisini aktif hale getireceğiz. Hem yağmur suları hem kanalizasyon şebekesi yeniden düzenlenecek. Çok önem verdiğimiz bu projeyi de 2017 yılı sezonuna yetiştirmeye gayret edeceğiz. Mevcut kanalizasyon sularının göle karışması neticesinde gölde hem farklı organizmalar hem de yosunlaşma artıyor. Bunu da önlediğimiz zaman inşallah göle sadece su girecek. Demirkapı bölgesinden gelen atık su göle ulaşamayacak."