Haberler

Doğa harikası Çarpanak Adası, suların çekilmesiyle yarımadaya dönüşüyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğa harikası Çarpanak Adası, suların çekilmesiyle yarımadaya dönüşüyor Van Gölü'ndeki seviye düşüşüyle 'antik yol' ortaya çıktı Prof. Dr.

Doğa harikası Çarpanak Adası, suların çekilmesiyle yarımadaya dönüşüyor

Van Gölü'ndeki seviye düşüşüyle 'antik yol' ortaya çıktı

Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu: "Yürüyerek seyahat edebileceğiniz bir yapıya dönüşecek"

VAN Van Gölü'nün el değmemiş adası olan Çarpanak Adası ile yarımadanın arasında yer alan 'antik yol', suların çekilmesiyle tekrar ortaya çıktı.

Asırlar öncesinde bir yarımada parçası olan Çarpanak Adası, Van Gölü suyunun 1990-1995 yılları arasında yükselmesiyle ada haline geldi. Çarpanak Adası ile ana kaya arasındaki 800 metrelik antik yol ise Van Gölü'nün yükselmesiyle sular altında kalmıştı. Ancak küresel iklim değişikliği ve onun muhtemel sonuçlarından biri olarak ortaya çıkan buharlaşma, göldeki su seviyesinin yeniden düşmesine neden oldu.

Van Gölü'nde 2020 ve 2021 yıllarındaki büyük çekilmeyle birlikte sular altında kalan Çarpanak Adası antik yolu, yeniden belirgin hale geldi. Suların çekilmeye devam etmesi durumunda Çarpanak Adası'nın tekrar yarımada durumuna gelmesi bekleniyor.

"Çarpanak Adası gizemli bir ada niteliğinde"

İHA muhabirine konuşan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Van Gölü'nün bir bütün olarak turizme konu olabilecek yeterliliğe sahip doğa harikası bir yer olduğunu belirtti. Çarpanak Adası'nın gizemli bir ada niteliğinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoğlu, "Ana kaya ile ada arasında bir bağlantı var. Bu geçmişte adanın ana kayaya bağlı olduğunu bize gösteriyor. Zamanla göldeki seviye artışları adanın bir koridorla bağlı olduğu ana kayayı kesmiştir. Dolayısıyla bir ada şekline dönüşmüştür. Bu 800 metrelik bir mesafeden oluşuyor" dedi.

"Adaya yürüyerek seyahat edilebilecek"

Van Gölü'nün geçmişten çok yüksek seviyelerden aşağıya doğru düştüğünü dile getiren Alaeddinoğlu, "Kapalı göller uzun süreler içinde alçalır ve yükselirler. Van Gölü de bunları yaşamıştır. 1990-1995 yılları arasında yoğun bir yağış ve buharlaşmanın çok az olduğu bir dönem yaşandı. O dönem gölde çok ciddi bir seviye artışı gerçekleşmiştir. Dolayısıyla bu alanın tamamı sular altında kalmış. Ancak küresel iklim değişikliği ve onun muhtemel sonuçlarından biri olarak ortaya çıkan buharlaşma, bu alanın tekrar insanın yürümesine imkan verecek hale getirdiğini görüyoruz. Bu seviye farkı Van Gölü'nün aleyhine giderek azalacaktır. Dolayısıyla Çarpanak Adası'na giderken yüzme durumuna kalınan o küçük koridorun da yüzmeden adadan ana karaya yürüyerek seyahat edebileceğiniz bir yapıya dönüşecektir" şeklinde konuştu.

Çarpanak Adası ile yarım adasındaki antik yolun doğaseverler için bir fırsat olduğuna dikkat çeken Alaeddinoğlu, doğaseverlerin adayı ziyaret ederek o heyecanı yaşamaları tavsiyesinde bulundu.

Doğa harikası Çarpanak Adası, suların çekilmesiyle yarımadaya dönüşüyor
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title