"Doğa Geri Almadan" Kısa Film Yarışması Sonuçlandı!
Koç Bilgi Grubu'nun Yeşil Bilgi Platformu'na Tunceli'den Konya'ya Kadar Türkiye'nin Dört Bir Yanından 50'den Fazla Film Başvuru Yaptı!
Yeşil Bilgi Platformu'nun "Doğa Geri Almadan" konseptinden hareketle,
Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftası paralelinde düzenlediği kısa çevre filmleri yarışması, önceki akşam İstinye Park AFM sinemalarında gerçekleşen ödül töreni ile sonuçlandı. Koç Bilgi Grubu'nun evsahipliğinde gerçekleşen ve iş dünyası, sinema sektörü, sivil toplum kuruluşları ve basın sektöründen seçkin isimleri buluşturan gecede, birincilik ödülünü "Mekansız Unutulan Cennet"; ikinciliği "Ezber"; üçüncülük ödülünü ise "2084" isimli film aldı.
Koç Bilgi Grubu'nun kurumsal sosyal sorumluluk platformu Yeşil Bilgi Platformu'nun, Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftası gündemine paralel olarak, "Doğa Geri Almadan" konseptinden hareketle, tüm çevre dostlarını ortak bir dil oluşturmaya davet ettiği "kısa çevre filmleri" yarışması sonuçlandı. Yarışmaya Elazığ, Tunceli, Samsun, Konya, Eskişehir, İzmit, Ankara, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere, Türkiye'nin dört bir tarafından 50'den fazla film katıldı.
Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu ve Koç Bilgi Grubu Kurumsal İletişim Direktörü Banu Aydoğan başta olmak üzere, Koç Bilgi Grubu şirketleri üst düzey yöneticilerinin ev sahipliğinde düzenlenen gecede, jüri ve halk oylaması sonucu dereceye giren filmler açıklandı.
Uluslararası İstanbul Kısa Film Festivali'nin Direktörü Hilmi Etikan'ın danışmanlığını yaptığı, yönetmen Andaç Haznedaroğlu, oyuncu Yetkin Dikinciler, Mehtap Bayri, Ufuk Özkan, gazeteci/yazar Günseli Özen Ocakoğlu, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Genel Sekreteri Levent Ballar, TEMA Vakfı Başkanı Lütfü BAŞ, sinema yazarı Mehmet Açar, yapımcı ve yönetmen Mustafa Şevki Doğan, radyo yapımcısı/siyaset bilimci Ömer Madra, WWF Türkiye CEO'su Tolga Baştak, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, Koç Bilgi Grubu Kurumsal İletişim Direktörü Banu Aydoğan ve gazeteci-yazar-programcı ve Gazeteport Yazarı Yavuz Semerci'nin ise Seçici Kurul'da yer aldığı yarışmanın sonucunda, beş film ödüle layık görüldü.
Yaşanabilir bir dünya için sınırlı doğal kaynaklar henüz tükenmeden yapılabilecek çok şey olduğunu sinemanın etkili diliyle anlatmayı başaran filmler ve dereceleri şu şekilde oldu: Şenol Çöm'ün yönetmenliği yaptığı kurmaca türündeki Hasta ile Hakan Gök'ün yine kurmaca türündeki Olta filmi "Jüri Özel" ödüllerinin sahibi oldular. Yönetmenler ödüllerini oyuncu Yetkin Dikinciler'den aldı. Yarışmanın birincisi; küresel ısınma nedeniyle Meke Gölü'nde meydana gelen değişimi ve yok olan türleri farklı bir dilde ele alan belgesel türündeki Mekansız "Unutulan Cennet" filmi oldu. Filmin yönetmeni Şenol Karaaslan ödülünü Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan'dan aldı. Yarışmanın ikincisi ise Tolga Öztorun'un kurmaca türündeki kısa filmi Ezber oldu. Pekçok ünlü sanatçının rol aldığı ve yıllardır ezbere öldürülen ve işkenceye maruz kalan hayvanların doğada yaşadığı sıkıntıları farklı bir bakış açısıyla ele alan filmin ödülünü: Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu verdi. Yarışmanın en iyi üçüncü filmi ise, gelecekte su sıkıntısı yüzünden insanlığın yaşayacağı sorunları ve buna neden olan savaşı, çarpıcı karelerle gözler önüne seren kurmaca türündeki 2084 filmi oldu. Filmin yönetmeni İbrahim Sertaç Kasaplar ödülünü gazateci - yazar Yavuz Semerci'den aldı. Birinci Eserin: 3.000 TL, İkinci Eserin: 2.000 TL ve Üçüncü Eserin: 1.000 TL para ödülü almaya hak kazandığı yarışmada, jüri özel ödülü alan filmler de ödüllendirildi.
Mehmet Nalbantoğlu; "500.000'e yakın kişiye, "Doğa Geri Almadan ve Geç Kalmadan, Yapılacaklar Var" mesajını ulaştırdık"
Ödül törenine katılarak kapanış konuşmasını yapan Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, Koç Bilgi Grubu liderliğinde, çevre bilgisini toplum geneline yayarak bilginin çevre bilincine dönüşmesini sağlamak amacıyla kurulan Yeşil Bilgi Platformu'nun, kısa sürede başarılı çalışmalar gerçekleştirerek 1 milyon 200 bin kişiye ulaşırken, 42 milyon kişiye de erişim sağlamayı başardığını ifade etti. Nalbantoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Geçtiğimiz sene Yeşil Bilgi Platformu olarak 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftası gündemine paralel, "Orman yangınlarına ve doğal kaynakların korunmasının önemine yönelik farkındalığı artırmak" ve "kamuoyunun dikkatini çekmek" amacıyla, Burgazada'da bir etkinlik gerçekleştirdik ve "Türkiye'de bu yaz, "Yaz mevsimi, yangın mevsimi olmasın" mesajını verdik. Her etkinlikte üstünde durduğumuz gibi, doğanın sürdürebilirliğinin, doğal kaynakların korunmasının ve doğru şekilde kullanılmasının öneminin altını çizdik.
Bu sene, yine çevreyle ilgili böyle önemli bir dönemde, bu misyonumuzu, daha önce de etkisine inandığımız ve desteğini aldığımız sanatın etkin diliyle sürdürmeye karar verdik. "Doğa Geri Almadan" mesajıyla, kamuoyuna, bireysel ve toplumsal sorumluluklarımızı yerine getirme çağrısında bulunduk. Yarışma ile 500.000'e yakın kişiye "Doğa Geri Almadan ve geç kalmadan, yapılacaklar var" mesajını ulaştırmayı başardık. Yarışmamıza Tunceli, Diyarbakır, İzmir, İstanbul, Konya, İzmit, Eskişehir başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından 50'den fazla film katıldı. Yeşil Bilgi Platformu'nun çağrısını duyarak yanımızda yer alan herkese, çevre duyarlılıklarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Ödül alan ve de almayan filmlerde katkısı bulunan herkesi kutluyorum."
Banu Aydoğan; "Yeşil Bilgi Platformu, 20 farklı kurum ve kuruluşun ortak sosyal sorumluluk çalışmasıdır."
Koç Bilgi Grubu Kurumsal İletişim Direktörü Banu Aydoğan da törende bir konuşma yaptı. Koç Bilgi Grubu şirketlerinin liderliğinde kurulan ve Türkiye'nin önde gelen Çevre Sivil Toplum Kuruluşları'nın yanısıra, diğer iş ortaklarıyla beraber, bugün itibariyle, toplamda 20 farklı kurum ve kuruluşun ortak sosyal sorumluluk çalışması olarak faaliyet gösteren Yeşil Bilgi Platformu'nun, 24 Eylül 2008'den bu yana, toplum genelinde çevre sorunlarıyla ilgili farkındalığı artırmak için çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiğini ifade eden Aydoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yeşil Bilgi Platformu olarak, geçtiğimiz yıl olduğu gibi, bu yıl da "doğal kaynakların korunmasının önemine" dikkat çekmeye devam etmek amacıyla, bu kez, "Doğa Geri Almadan" mesajından yola çıkarak, bir kısa çevre filmleri yarışması düzenlemeye karar verdik. Geçtiğimiz yıl yaptığımız bazı projelerde, sanatın etkileyici gücünden faydalanmış ve geniş kesimlere çok önemli mesajlar iletmiştik. Bu sene de sanatın şiirsel dilinden yola çıkmayı ve hayalleri işin içine dahil etmeyi düşündük. Bu nedenle sinemanın etkili anlatımından faydalandık. Türkiye'nin kendi alanında saygıdeğer isimlerinden oluşan bir Seçiçi Kurul'la çalışma şansına sahip olduk. Başta Fida Film olmak üzere, Gazeteport ve Natural Life Channel'dan önemli destekler gördük. 500.000 binden fazla insana "başka dünya yok" mesajını verebilen bu projenin, henüz sonuçlanmadan dahi amacına çoktan ulaşmış bir proje olduğunu düşünüyorum. "
Seçici Kurul üyelerine ayrı ayrı teşekkürlerini sunan Banu Aydoğan, Yetkin Dikinciler'in bir Yeşil Bilgi Elçisi olduğunu söyleyerek, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: "Seçici Kurul üyelerimiz arasında bulunan Yetkin Dikinciler bu projede en fazla mesai yaptığımız kişi oldu. Bu süreçte, bir gün Antalya'daydı, bir gün Kanada'da, ama ne zaman İstanbul'da olsa, biz onunla hep bu proje için konuştuk. Zaman yaratmayı hep bildi. Bu projeyle birlikte, Yetkin Dikinciler, artık bir Yeşil Bilgi Elçisi olmuştur."
Koç Bilgi Grubu üst yönetimi dışında törene; oyuncular Yetkin Dikinciler, Mehtap Bayri, TEMA Vakfı Başkanı Lüftü Baş, yapımcı ve yönetmen Mustafa Şevki Doğan, yönetmen Andaç Haznedaroğlu ve Ezber filminin oyuncuları katıldı. İlk üçe kalan ve jüri özel ödülü alan filmlerin gösterimin ardından gerçekleşen kokteyl ile gece sona erdi.