Diyarbakır - Edp Genel Başakanı Ziya Halis:´Çözüm İçin Pkk Silahlı Eylemlerine Son Vermeli´
Eşitlik ve Demokrasi Partisi enel Başkanı Ziya Halis, Diğer Partilere ve Terörö Örgütüne Çağrı Yaptı
Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ziya Halis, Kürt sorununun kalıcı çözümü için hükümete ve diğer partilere uzlaşma çağrısı yaptı. Halis, "Demokratik, sivil siyasetin, yeniden devreye girmesini zorunlu görüyoruz. Kürt sorunun kalıcı çözümü için PKK silahlı eylemlerine son vermeli, askeri operasyonlar durmalı, devlet aleyhine işlenen suçlar için genel af çıkarılmalı, sivil ve demokratik bir Anayasa hazırlanmalı" dedi
Üç ay önce kurulan Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ziya Halis, Genel Başkan Yardımcıları ve MYK üyeleriyle birlikte Diyarbakır'a gelerek son zamanlarda bölgede yaşanan olayları değerlendirdi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde bir açılama yapan EDP Genel Başkanı Ziya Halis, kentte bulunan birçok sivil toplum kuruluşunu ziyaret ederek, halkın sorunları hakkında bilgi alacaklarını söyledi.
SEÇİLMİŞLER MUHATAP ALINMALI
Partilerinin Kürt sorununun kalıcı çözümünü siyaset aracılığı ile gerçekleştirmek için belirledikleri çeşitli yasal düzenlemelerin, kısa ve orta vadede yapılmasını zorunlu gördüklerini ifade eden Halis, Türkiye'nin yeniden kanlı bir çatışma ortamına girdiğini söyledi. Halis, "Artan şiddet toplumda yeni gerilimlerin ve çatışmaların doğmasına ortam hazırlıyor. Türkiye'nin içine yuvarlandığı şiddet sarmalından bir an önce çıkması, silahların susması, akan kanın durması ve kanlı bir iç çatışmanın önlenmesi için demokratik, sivil siyasetin, yeniden devreye girmesini zorunlu görüyoruz. Hangi partiden seçilmiş olursa olsun bölge milletvekilleri ve belediye başkanları seçilmiş kişiler olarak görevlerini yerine getirirken Kürt sorununun çözümü noktasında da sorumluluk almalıdır. Siyasi iktidar tüm seçilmiş temsilcileri çözüm için muhatap kabul etmelidir" dedi.
TUTUKLULAR BIRAKILMALI
Siyasetin devreye girmesini sağlayabilmek için tutuklu belediye başkanları ile belediye meclis üyeleri ve diğer tutuklu siyasetçilerin bir an önce serbest bırakılmasını isteyen Ziya Halis, Kürt sorununun çözümü için atılması gereken adımları şöyle sıraladı:
"PKK silahlı eylemlerine son vermeli ve ateşkes ilan ederek kendine bağlı tüm grupların bu ateşkese kesin kez uymasını sağlamalı ve barışçıl politikaları benimsediğini açıklamalıdır. Askeri operasyonlar hemen durdurmalıdır. Devlet aleyhine işlenen suçlar için genel af çıkarılmalıdır. Mahmur kampında bulunan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının güven içerisinde ülkelerine dönmesi sağlanmalıdır. Demokratik açılım çerçevesinde Habur'dan gelen ve geçtiğimiz günlerde tutuklananlar bir an önce serbest bırakılmalıdır. Korucular silahsızlandırılarak başka alanlarda görevlendirilmeli, gönüllü koruculuk sistemine son verilmelidir. TBMM bünyesinde sivil toplum örgütleri ile kurulacak komisyon ile birlikte geçmişte işlenen faili meçhul cinayetlerin açıklığa kavuşturulması ve kamuoyu ile paylaşılması sağlanmalıdır. Boşaltılan köylere geri dönüş olanakları yaratılmalı, zarar görenlerin tüm zararları tazmin edilmelidir. AKP Kürt sorununun çözümü için geliştirdiği önerileri biran önce somutlaştırmalı ve bir takvime bağlayarak kamuoyu ile paylaşmalıdır. CHP hükümetin her yaptığına doğrudan karşı çıkmak yerine demokratik ve barışçıl bir çözüm için önerilerini kamuoyuna duyurmalıdır. MHP geçmişteki alışkınlıklarını tekrarlayarak kan ve cenaze üzerinden siyaset yapmaktan OHAL, idam cezası, sınır ötesi harekat gibi önerilerinden vazgeçmelidir. BDP, siyasi sorumluluk üstlenerek somut ve ilk adımda gerçekleşebilir taleplerini açıkça ve samimiyetle dile getirmelidir. Sorunun çözümünün mecliste gerçekleşeceğini ilan etmelidir. Çocuklara isim koyma önündeki engellere son verilmeli terör ve mücadele kanunundan yargılanan çocuk tutukluların hemen serbest bırakılması sağlanmalıdır. EDP Kürt sorunun önündeki en büyük engelin 12 Eylül Anayasası olduğunu bilmektedir. Bu nedenle uzlaşmaya dayalı geniş ve katılımcı bir tartışma süreci sonunda sivil ve demokratik bir Anayasa hazırlanmalıdır. Bu Anayasa etnik ve kimliklerin ve inanç gruplarının varlıkları, farklı kültürlerin korunması anlayışı ile güvence altına alınmalı. Vatandaşlık ile etnik köken arasında bağ kurulmamalıdır. Ana dilde eğitimin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Üniversitelerde Kürt dili edebiyatı ve araştırma merkezleri kurulmalıdır."