Haberler
Suriye'de Baas Partisi çalışmalarını süresiz olarak askıya aldı

Esad'ın gidişi onları da bitirdi! Faaliyetlerini durdurdular

Sosyal medya platformları WhatsApp, Facebook ve Instagram çöktü

3 sosyal medya platformu, aynı anda çöktü

Bakan Uraloğlu, 16 yaş altı için sosyal medya düzenlemesi geleceğini açıkladı

16 yaş sınırı konuşuluyordu! Sosyal medyaya yeni düzenleme geliyor

Somali ve Etiyopya arasındaki krizi Türkiye çözdü

Afrika'daki krizi Türkiye çözdü

Diyarbakır'da 'Türkiye-Kürdistan İlişkileri' Paneli

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Üniversitesi'nde 'Değişen Ortadoğu Dengelerinde Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi İlişkileri' paneli düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Siyasal Araştırmalar Merkezi (DÜSİAMER) ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Genç Yaklaşımlar Kulübü işbirliğiyle düzenlenen "Değişen Ortadoğu Dengelerinde Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi İlişkileri" konulu panel, geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Ergün'ün moderatörlüğünü yaptığı panele Irak-Kürdistan Bölgesel Yönetimi KDP Milletvekili Vaman Faisal Saleem, Süleymaniye'den Çevdar Gazetesi Editörü Heja Dilşad ve DÜSİAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu panelist olarak katıldı.

Diyarbakır'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek söze başlayan Irak-Kürdistan Bölgesel Yönetimi KDP Milletvekili Vaman Faisal Saleem, Dicle Üniversitesi'nin Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında köprü olması gerektiğini belirtti.

Diyarbakır'ın büyük tarihi bir kent olduğunu Dicle Üniversitesi'nin büyük bir üniversite olduğunu söyleyen Saleem, 2010 yılından beri Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında ticari anlamda yeni kapılar açıldığını anlattı.

İki tarafın da bu kardeşliğin ve dostluğun anlamını bildiğini kaydeden Saleem, "Ortadoğu'daki değişim bizi yakınlaştırmaktadır. Son 10 yılda başta Arap baharı olmak üzere son derece köklü ilişkiler oldu. Ticari boyutta çok kapsamlı ilişkilerimiz var" dedi.

Kürdistan Bölgesel Yönetiminin 'Kuzey Irak' olarak ifade edilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getiren Heja Dilşad, Bunu reddettiklerini ve her fırsatta Türkiye'deki yetkililere de bunu ilettiklerini Belirtti. Dilşad, Irak anayasasına göre Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi olarak geçtiğini, anayasalarının bulunduğunu, Irak anayasasına göre resmi bir statü olduklarının altını çizdi.

Dünya çapında Kürdistan bayrağıyla temsil edildiklerini vurgulayan Dilşad, "Kürdistan Yetkililerimiz Türkiye'ye geldiğinde resmi olarak Başbakanlık düzeyinde karşılanmıyor. Kürdistan bayrağını görmüyoruz. Bu bizi üzüyor. Siz müttefik diyorsunuz, önemli komşu diyorsunuz. Ama fiilen bunu göremiyoruz" diye konuştu.

Önemli ticari ilişkilerin varlığına dikkat çeken Dilşad, barış sürecini önemsediklerini ve desteklediklerini ifade etti.

Dünya dengelerinin, son 30 yılda kökünden değiştiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, şunları söyledi: "Soğuk savaş dediğimiz 2 bloklu dünya düzeni değişti. Rusya yıkıldı. Amerika tek güç oldu. Bu güç 2000 yılında Irak'ı işgal etti. 10 yıl sonrasında Arap baharının emareleri görülmeye başlandı. Yeni güç odakları çıkmaya başladı. Bunlardan biri Kürtlerdir. Kürtler artık Ortadoğu'da bir aktör olarak vardır. Türkiye de bu bilinçte, bu şuurda. Her şeyden önce iç barışını sağlayıp ikinci aşamada Erbil başta olmak üzere Kürtlerle çok yakın dostane ittifak ilişkileri içerisindedir. 50 yıllık petrol antlaşması bunun en somut göstergesidir. Irak Kürdistanı da bu anlamda Türkiye ile kader birliği etmişçesine her boyutuyla Türkiye ile birliktedir" Panel, öğrencilerin sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.

Kaynak: Temsilci / Güncel
title