Diyarbakır'da Suriye ve Irak'tan Gelenler İçin Seferberlik Başlatıldı
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Dr. Fuat Oktay'ın da katıldığı Diyarbakır'daki toplantıda Ezidi ve Suriyelilere yardım için seferberlik kararı alındı.
İŞİD'in katliamlarından kaçarak Diyarbakır'a gelen Yezidiler ve Suriyeli savaş mağduru sığınmacıların sorunlarının çözülmesine yönelik olarak Diyarbakır'da yürütülen çalışmalar Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay'ın da katıldığı toplantıda masaya yatırıldı.
Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve kamu kurum müdürleri katıldı.
VALİ KIRAÇ: İHTİYAÇLAR KARŞILAMA NOKTASINDA TESPİTLER YAPIYORUZ
Diyarbakır'daki Yezidilerin ve Suriyelilerin sorunlarının çözümü için bir ekip oluşturulduğunu belirten Vali Kıraç şöyle konuştu:
" Suriye'den ve Irak'tan gelen savaş mağduru insanlar var ve ilimize de göç eden bu insanlar için bir ekip oluşturuldu. Vali Yardımcımız Ahmet Günaydın Başkanlığında; İl Emniyet Müdürlüğünden, İl Jandarma Komutanlığından, Büyükşehir Belediye Başkanlığından, Sağlık İl Müdürlüğünden, Halk Sağlığı Müdürlüğünden, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığından ve ilgili İlçe Kaymakamlıklarından oluşan bir ekip ilk günden itibaren bu mağdur kardeşlerimizin kaldıkları yerleri ve burada sıkıntılarının giderilmesi için gereken tedbirleri özellikle sağlık ihtiyaçlarının karşılanması noktasında belli tespitler yapmaya çalışıyor.
KAPIMIZI KAPATMADIK, KAPATMAYACAĞIZ
Bu son dönemde de Irak'tan Yezidi kardeşlerimiz gelmeye başladı. Büyükşehir Belediyemiz aktif olarak işin içerisinde yer aldı. Şuana kadar 6 binin üzerinde Suriye'den, 4 binin üzerinde de Irak'tan gelen kardeşimiz var. Dolayısıyla bu yapı içerisinde savaş mağduru, ülkelerinde eziyet gören bu insanlar; ülkelerini, topraklarını terk ederek ölümle kucak kucağa çoluk-çocuklarıyla bir kaçış yaşamaktalar. Tabi biz Türkiye olarak hiçbir zaman kapımızı bu insanların yüzüne kapatmadık. Şuanda da kapatmıyoruz. Bir taraftan bu hizmetleri verirken diğer taraftan da bu insanların ülkelerini, kimliklerini, yaşam ve geleceğe dair umutlarını da kaybetmemeleri için özen göstermemiz gerekiyor. Yoksa çocuk yaşta başka ülkelerde belli bir süre kalıp kendi yaşantılarına dönme istekleri de bir gerçektir. Bu vesile ile AFAD Başkanımız ile ilimizde ve bölgemizde bu insanlara yapılan hizmetleri, sorun ve sıkıntıları ve çözüm önerilerini konuşmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz"
İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi Müdür Yardımcısı Hayrettin Bayraktar tarafından Diyarbakır'daki Suriyeli ve Iraklı vatandaşlar hakkında geniş bir brifing verildi.
KIŞANAK: İŞ BİRLİĞİ İLE BU SORUNU AŞABİLİRİZ
Mağdur vatandaşlar ile ilgili olarak belediyenin çalışmalarından söz eden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak "Gerçekten büyük bir insanlık dramıyla karşı karşıyayız. Doğrusu bu konuda merkezi hükümetin yereldeki birimleri ve yerel birimleri iş bölümü yaparak bu sorunun üstesinden gelebilirler. Sorun büyük sıkıntı fazla ama iş birliği halinde bu sorunların üstesinden gelebiliriz. Bu konuda biz de belediye olarak bize yapılan başvurularda gıda yardımı ve çocuklara destek anlamında yardım yapıyoruz. Suriye'den gelip de çok az sayıda vatandaşımız çalışıyor. Çok azı da kendi işini kurmaya çalışırken yaklaşık 5 bini de yardımlarla ayakta duruyor. İhtiyaçlarını karşılamak için çeşitli istismarlara maruz kaldıkları konusunda bilgiler aldık. Birilerinin barınma, iş ve para vaatleriyle kendilerine fuhuş ve hırsızlık yaptırdıkları konusunda bilgiler alıyoruz. Irak'tan da büyük çoğunluğu Yezidi olan vatandaşlarımız 8 Ağustos itibariyle ilimize gelmeye başladılar. Bizler de belediyemizin Sümerpark'taki Sosyal Yaşam Alanında var olan imkânları bu vatandaşlarımıza sunmaya gayret ettik. Kayapınar, Bağlar ve Yenişehir ilçelerimizinde katkılarını almaya başladık. Diyarbakır Yenişehir Belediyesi Fidanlığı ve Sosyal Tesislerini onlara tahsis ettik. Şuanda elimizdeki verilere göre Irak'tan 4383 kişi kentimizde bulunmaktalar. İş biriliği yaparak bu sıkıntıları atlatacağımıza inanıyorum" dedi.
22 KAMPTA 220 BİN MAĞDUR VATANDAŞ VAR
Son olarak konuşan AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay ise Diyarbakır'da yapılan özverili çalışmalar için ilgililere teşekkür ettiğini belirterek, "Biz Türkiye olarak bu olayların yabancısı değiliz. Elimizde bir Suriye tecrübesi var. Bugün itibariyle bu sayı 1 milyon 360 bin olarak belirlenmiştir. 2011 Nisan ayında Hatay'da başlayan süreç sonrasında bugün itibariyle 22'ye ulaşan kamp sayısı ve 220 bin vatandaşımız bu kamplarda ağırlanıyor. Irak'tan gelen ve sayıları şuanda 26 bini bulan Yezidi vatandaşlarımızın durumuna bakacak olursak, özellikle Şırnak'ta büyük bir yoğunluk bulunmakta. Diyarbakır'da da sürekli artan bir şekilde devam ediyor. Aslında nüfusa oranla baktığımızda Diyarbakır'daki problem çokta büyük değil. Bir defaya mahsus çözümler bulabiliriz ancak kalıcı bir çözüme ihtiyacımız var. Bu nedenle bizler de sorunları yerelden, sizlerden dinleyip kalıcı çözüm bulmak için bugün buraya geldik" dedi.
Toplantının ardından Vali Kıraç, AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Vali Yardımcısı Ahmet Günaydın ve kamu kurum müdürleri Yezidi sığınmacıların bulunduğu Diyarbakır Yenişehir Belediyesi Fidanlığı ve Sosyal Tesislerinde incelemelerde bulundular.