Diyarbakır'da 'Sivil Bir Anayasa Arayışı' Konferansı Düzenlendi
Diyarbakır'da Düzenlenen 'Sivil Bir Anayasa Arayışı' Konulu Konferansta Konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Kürt Sorununun Cumhuriyet Tarihinden Bu Yana Anayasa Sorunu Olduğunu Savunarak, "Bugün Herkesin Kendisini İçinde Bulabildiği Toplumsal Mutabakat Üzerinde Yükselen Bir Anayasaya Sahip Olsaydık, Belki Bu Son Günlerde Yaşadığımız Acı Olaylar Olmazdı, Kürt Sorunu Olm...
Diyarbakır'da düzenlenen 'Sivil Bir Anayasa Arayışı' konulu konferansta konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Kürt sorununun cumhuriyet tarihinden bu yana anayasa sorunu olduğunu savunarak, "Bugün herkesin kendisini içinde bulabildiği toplumsal mutabakat üzerinde yükselen bir anayasaya sahip olsaydık, belki bu son günlerde yaşadığımız acı olaylar olmazdı, Kürt sorunu olmazdı, sınır ötesi operasyonlar olmazdı" dedi.
Diyarbakır Barosu ve Alman Heinrich Böll Derneği tarafından 'Toplumsal Barışın İnşası: Sivil Bir Anayasa Arayışı' başlıklı bir konferans düzenlendi. İki gün sürecek olan ve Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapılan konferansa Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Sezgin Tanrıkulu, sivil toplum örgütü temsilcileri ile Dicle Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ''Anayasaların tasada ve kıvançta toplumsal ortaklık yarattığı oranda toplumsal sözleşme niteliğini taşıdığını'' söyledi.
KÜRT SORUNU ANAYASA SORUNUDUR Cumhuriyet tarihinden bu yana yaşanan Kürt sorununun bir anayasa sorunu olduğunu savunan Baydemir, ''Toplumun çatısını inşa ederken, farklılıkları kapsamanın ve dışlamamanın, barışçıl bir toplumu inşa etmenin olmazsa olmazı olduğunu'' belirtti. Anayasaların toplumsal barışa götüren yolu çizmesi gerektiğini ifade eden Baydemir, şöyle konuştu:
"Bugün herkesin kendisini içinde bulabildiği toplumsal mutabakat üzerinde yükselen bir anayasaya sahip olsaydık, belki bu son günlerde yaşadığımız acı olaylar olmazdı, Kürt sorunu olmazdı, sınır ötesi operasyonlar olmazdı, şovenizm ve ırkçılık yükselen değerler olmazdı." Yerel yönetim reformuna yerelde yaşayan vatandaşların dahil edilmediğini savunan Osman Baydemir, yerel yönetimlerde özerklik talep ederek, şunları söyledi:
"Merkez karşısında yerel yanı ağır basan, atanmışlar karşısında seçilmişler yanı ağır basan, idari ve mali açıdan yerelleşmeyi ve özerkliği güvence altına alan yeni bir kamu yönetimi sistemini kodlayan bir anayasa, Türkiye'deki ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi ve idari birçok soruna yapısal bir çözüm sağlayacaktır. Farklı dil ve kültürlerin zenginlik olarak kabul edilip, varlıklarını koruyup yeni nesillere aktaracağı bir toplumsal düzeni kodlamayan bir anayasa, toplumsal barışı ve mutabakatı sağlayamaz." Toplantıda konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Sezgin Tanrıkulu ''Şiddetin ve operasyonların en zirvede olduğu bir dönemde bu toplantının gerçekleşmesinin sivil anayasa fikrinden vazgeçmeyeceklerinin göstergesi olduğunu'' söyledi. Tanrıkulu, "Her ortamda ve şiddetin en yoğun dönemlerde bile sivil bir çözümün mümkün olduğuna inanıyoruz" dedi.
AK Parti'nin oluşturduğu Sivil Anayasa Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem konferansta yaptığı konuşmada, "Türkiye'de toplumsal doku yırtılmıştır. Bu nedenle her toplumsal kesimin üzerinde mutabakata varacağı sivil bir anayasa metni oluşturmak zordur" şeklinde konuştu.
Diyarbakır Barosu ve Alman Heinrich Böll Derneği tarafından düzenlenen 'Toplumsal Barışın İnşası: Sivil Bir Anayasa Arayışı' konulu konferansın 2 gün süreceği öğrenildi.
(AYŞ-ZG-CMH-Y)