Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Diyarbakır'da "Rekabetçi Sektörler Programı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun, Rekabetçi Sektörler Programına ilişkin, "Programımızı bütün Türkiye'ye yaymış olsak da kaynağımızın önemli bir kısmını bu bölgelere yatırma zorunluluğu getirdik.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun, Rekabetçi Sektörler Programına ilişkin, "Programımızı bütün Türkiye'ye yaymış olsak da kaynağımızın önemli bir kısmını bu bölgelere yatırma zorunluluğu getirdik. Bunu programımızın içerisine koymuş olduk. 60 milyon Avronun üzerinde bir kaynağı bu bölgede yatırım için kullanacağız." dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ve Türkiye ortak finansmanıyla yürütülen programın yeni dönem destekleri kapsamında imalat sanayi, yaratıcı endüstriler, Ar-Ge, teknoloji transferi gibi birçok alanda valilikler, belediyeler, kalkınma ajansları, ihracatçı birlikleri, meslek örgütleri, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, kuluçka merkezleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve bu konularla ilgilenen dernek ve vakıflar tarafından geliştirilecek projelere 405 milyon avro kaynak ayrıldı.

Programın yeni dönem desteklerine ilişkin Diyarbakır'da bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Altun, Rekabetçi Sektörler Programının ilk döneminde bölgesel rekabet edebilirlik çerçevesinde destek sağlandığını, yeni dönemde de rekabetçilik ve yenilik çerçevesinde destekler olacağını söyledi.

"Önemli bir istihdam yarattık"

Bakanlık olarak Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla yürütülen programı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde tanıtmak için Diyarbakır'a geldiklerini belirten Altun, program kapsamında bölgesel kalkınmaya destek sunacaklarını aktardı.

Altun, temel amaçlarının illerdeki öne çıkan sektörlerin kurumsal kapasitelerini ve alt yapılarını geliştirmek anlamında destekler vererek, bölgeler arasındaki gelişmişlik düzeyini kapatmak ve kalkınmalarına yardımcı olmak olduğunu kaydetti.

Programın iki dönemden oluştuğunu belirten Altun, şunları söyledi:

"İlk dönemde bu bölgede 7-8 proje uyguladık. Toplam 61 milyona yakın bir kaynağımızı Diyarbakır, Şanlıurfa, Bingöl ve Elazığ'da uyguladık. Önemli sonuçlar aldığımızı düşünüyorum. Bölgede yapmış olduğumuz iş geliştirme merkezleriyle önemli bir istihdam yarattık. Yeni girişimcilere destek vererek bunların iş programlarını geliştirmelerine, ekonomik olanakları değerlendirmelerine yardımcı oluyoruz. Bu işletmeler yeni istihdamlar yaratarak işçi alımı yapıyor. İkinci program kapsamında geliştirdiğimiz finansal araç projeleriyle Türkiye'de ilk uygulama örneği olan bölgesel ortak girişim sermayesi fonunu kurduk."

Altun, uluslararası bir fon yöneticisiyle anlaşıldığını bölgede Şanlıurfa'da bir yatırım yapıldığını vurgulayarak, bu firmanın önemli bir kapasite geliştirildiğini, firmanın ihracat düzeyini artırdığını aktardı.

Programın tüm Türkiye'de uygulandığına, birinci program kapsamında bu bölgelere önemli yatırımlar yaptıklarına işaret eden Altun, şunları kaydetti:

"İkinci programımızda şunu öngördük ki; programımızı bütün Türkiye'ye yaymış olsak da kaynağımızın önemli bir kısmını bu bölgelere yatırma zorunluluğu getirdik. Bunu programımızın içerisine koymuş olduk. 60 milyon Avronun üzerinde bir kaynağı bu bölgede yatırım için kullanacağız. Bu alt limitimiz. Bunun üzerinde yatırım yapmamız mümkün. Bölgede yeni projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Kurumlarla çok yakın çalışıyoruz. Projelerini geliştirmek için teknik destek vermeye çalışıyoruz."

Altun, bölge illerinden çok yoğun talep aldıklarını dile getirerek, en çok Gaziantep, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinden yoğun talep olduğunu aktardı.

Bu bölgelerden katma değeri yüksek, ticareti, sanayileşmeyi rahatlatacak, altyapı sorunununu giderecek projeler gelirse değerlendireceklerini anlatan Altun, GAP Bölge Kalkınma İdaresiyle Diyarbakır'da bir kümeleme yatırımı yaptıklarını, projenin başladığını bildirdi.

Altun, "Bütün KOBİ'lere hizmet sunan projeleri desteklemeye çalışıyoruz. Diyarbakır'da pamuk çırçırlama ilgili bir projemiz var. Burada pamuk üretiminin çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu biliyoruz. Pamuk üreticisi ve KOBİ'ler ayrı ayrı yatırım yapmasın. Bu kendilerine ayrı ayrı maliyetler yüklüyor." ifadelerini kullandı.

Altun, bunu bertaraf etmek için bu projeyi kabul ettiklerini, ihale işlemleri tamamlanarak, uygulamaya geçtiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel
title