Diyarbakır'da Din Kültür Merkezi'nin Temeli Atıldı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Fen Daire Başkanlığı tarafından projelendirilen ve bölgede ilk olma özelliği taşıyan Dini Kültür Merkezi'nin temeli atıldı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Fen Daire Başkanlığı tarafından projelendirilen ve bölgede ilk olma özelliği taşıyan Dini Kültür Merkezi'nin temeli atıldı.
Temel atma törenine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, İlçe Belediye Eş Başkanları, HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Nimetullah Erdoğmuş, HDP, DBP İl ve İlçe Eş Başkanları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, Fen İşleri Daire Başkanı Bülent Uçan, Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyeleri, DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, Belediye Meclis Üyeleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Bağcılar Mahallesi'nde yapılacak Din Kültür Merkezi'nin temel atma törenine Kuran'ı Kerim okunarak başlandı. Ardından açılış konuşması yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, proje hakkında teknik bilgi verdi. Merkezin ihalesinin ocak ayında yapıldığını, yapımına 3 Mart'ta başlandığını ve tesisin 1 milyon 214 bin liraya mal olacağını söyleyen Sevinç, çalışmaların ekim ayında tamamlanacağını kaydetti. Sevinç, merkezin 4 kattan oluşacağını proje dahilinde tesiste kadın ve erkek taziye evi, yemekhane, misafirhane, mescit ve idari alanların bulunacağını belirtti.
Anlı: Toplumun Birbirini Tanıması İçin Önemli Bir Etken Olacak
Din Kültür Merkezi'nin daha önce bir hayal olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, İslamiyet'in barış dini olduğunu ve her inancın İslam çatısı altında rahatça ifade edilebileceğinin altını çizdi. Anlı, şöyle konuştu: "Bugün Şengal ve Kobane'de dinimizi, inancımızı kötü tanıtmaya çalışıyorlar. Bizler doğru yolda yaşamı inşa etmeye devam edeceğiz. Siyasetçiler dini değerleri kullanarak halkımızı kandırmaya çalışıyorlar. Değerli büyüklerimiz, imamlarımız, sayesinde bugün başımız diktir. Din Kültür Merkezimiz ibadetlerimiz, taziyelerimiz ve toplumun birbirini tanıması için önemli bir etken olacaktır. Yanında Pir Sultan Cem Evi var. Sur İlçemizde Surp Gragos Kilisesi, Surp Sarkis Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi var. Diyarbakır çok dilli, çok kültürlü ve çok inançlı bir şehirdir. İmamlarımız sayesinde Diyarbakır'ın bu özelliği hep devam edecektir."
Kışanak: Amed'i İnanç Özgürlüğünün Başkenti Yapacağız
Eş Başkan Gültan Kışanak ise yerel yönetimlerin halkın ihtiyaçlarını karşılamak ve erişebilirliği artırmak için önemli bir mekanizma olduğunun altını çizerek, "Amed'te yaşayan bütün insanlarımızın ihtiyacı neye varsa biz yerel yönetimler olarak halkımızın hizmetindeyiz, hizmetkârıyız." dedi. Medreselerin ilimle irfanın buluştuğu, aynı zamanda toplumsal değerlerin, dilin ve kültürün yeniden öğrenildiği mekânlar olduğuna dikkat çeken Kışanak, "Medreselerimizi kapatarak bizim tarihimizle geçmişimizle toplumsal değerlerimizle olan bağımızı koparmak istediler. Ama çok şükür her şeye rağmen din alimlerimiz imkansızlıklara rağmen bu değerlerimizi koruyup bugünlere kadar getirdiler." dedi.
Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Amed hepimiz için tarihi ve kültürel misyonuyla özel bir kent. Bizim bir idamız daha var Amed özgürlüklerin başkenti olacak. Amed inanç özgürlüğünün de başkenti olacak. Bu kentte hiç kimse inancından dolayı zerre kadar olsun incinmeyecek ötekileştirilmeyecek. İnançlarımız ve inanç değerlerimiz bizim kutsallarımızdır. Her bir insanımızın taşıdığı inanç değerlerine yerel yönetim olarak saygılı olacağız ve elimizdeki imkânlarımızı sunacağız. Amed'i inanç özgürlüğünün de başkenti yapacağız. "
Şimşek: Dini Öğrenmek Özgür Bir Şekilde Gerçekleşsin
Medrese kültürünün kendiliğinden oluşmadığına dikkat çeken DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek de, "Geçmişimizde dinin öğretilmesi ve toplumla paylaşılması medreseler üzerinden gerçekleşmiştir. Bugün bu kültürü daha da güçlendirip büyütmemiz gerekiyor. Dini öğrenmek ve öğretmek egemenlerin buyruğuyla değil, özgür bir toplum ile özgür bir şekilde gerçekleşsin. Bu şekilde toplumla paylaşılsın." dedi.
HDP'nin Diyanet İşleri Bakanlığını şahıslar üzerinden bir tartışmadığını dile getiren HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Nimetullah Erdoğmuş, şunları söyledi: "Bir başkasının görüşünü, mezhebini, inancını da sorgulamıyoruz. Diyanet işleri Bakanlığının koltuğu başbakanın koltuğuna vidalanmış durumdadır. Başbakan hangi tarafa koltuğunu çevirirse Diyanet İşleri Bakanlığının da koltuğu o tarafa dönecek. Biz bunu tartışırken, görüşürken eşitliği inançlardaki özgürlük eşitliğini savunuyoruz. Biz din hizmetlerinin mezhep hizmetlerinin inanç hizmetlerinin tarafsız bir şekilde, layıkıyla hakkıyla yürütebilecek alanların açılması için bu tartışmaları yapıyoruz"
Büyükşehir Belediyesinin bugün attığı temel sayesinde birçok kişinin burada yetişme imkanı yakalayacağını kaydeden Erdoğmuş, "Burası bir fidanlık olacak. İslam dininin diğer dinlerin bütün inanışların hakikatleri buradan bölgeye yayılacak"
Konuşmaların ardından Eş Başkanlar ve konuklar tarafından merkezin temeli atıldı.