Diyarbakır Adliyesinde Medya İletişim Bürosu Açıldı
Diyarbakır Adliyesinde, kitlesel medya ve yargı arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi projesi kapsamında medya iletişim bürosu açıldı.
Diyarbakır Adliyesi'nde, kitlesel medya ve yargı arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi projesi kapsamında medya iletişim bürosu açıldı.
Diyarbakır Adliyesi'ndeki medya iletişim bürosu açılışına Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü, Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hilmi Atabay, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Stratejik Geliştirme Planlama Başkanlığı Daire Başkanı İbrahim Demirtaş, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kenan Şenlik, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, AB Uzmanı Ulrich Hermanski ile çok sayıda basın mensubu katıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz'ın konuşmasıyla devam etti. Solmaz, kitlesel medya ve yargı arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi projesi kapsamında medya iletişim bürosunun ikincisini Diyarbakır'da açmanın mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. Projeyle Türk yargı sisteminin medya ile olan ilişkilerini güçlendirmesinin hedeflendiğini belirten Solmaz, Diyarbakır'da kurulan pilot uygulama ile bunun daha da güçlü hale getirileceğinden hiçbir şüphelerinin olmadığını dile getirdi. Solmaz, "Bu projenin temel hedefi yargı organları tarafından yürütülmekte olan dava ve soruşturmalar hakkında toplumun bilgi alma hakkı çerçevesinde medyaya hızlı ve güvenli bilgi akışını sağlamayı hedeflemektedir. Bu proje ile kitlesel medya ve yargı kurumları arasındaki ilişkiyi kurumsal hale getirerek toplumun adalet sistemine olan güvenini güçlendirmek hedeflenmekle birlikte yargı bağımsızlığı ilkesi ve masumiyet karinesi çerçevesinde yargısal faaliyetler hakkındaki sağlıklı bilgi akışını sağlamak amaçlanmaktadır. Bunun sağlanması ile yargıya olan güvenin arttırılması ve insan hakları ile temel özgürlüklerin güçlendirilmesi de gerçekleştirilmiş olacaktır. Yeni kurulan medya iletişim bürolarının bu anlamda önemli görevler üstleneceği ve yargı medya ilişkilerinde kurumsallaşmanın alt yapısını oluşturacağını düşünmekteyim. Ayrıca yargı organları ile medya arasındaki doğru ve güvenilir bilgi akışının da sağlanacağını düşünmekteyim. Haber alma özgürlüğünün anayasal koruma altına alınan bir özgürlük olduğu ancak diğer taraftan masumiyet karinesinin de bir o kadar önemli olduğu da tartışmasızdır. Bu proje ile ilk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır illerinde pilot uygulamanın başlatılması Diyarbakır'a verilen önemin açıkça bir ifadesidir. Medya iletişim bürosu ile basın mensuplarının özellikle doğrudan muhatap alabilecekleri, doğrudan bilgi alabilecekleri bir büro açmayı hedefledik" dedi.
"KAMUOYU BİLGİ EDİNME HAKKINA SAHİPTİR"
Daha sonra konuşan AB Uzmanı Ulrich Hermanski ise kamuoyunun bilgi edinme hakkına sahip olduğunu söyledi. Hermanski, "Yargının kendi çıkarları da durumun diğer yönüdür. Önemli çalışmalarını kamuoyuna doğru ve gerçeğe uygun bir şekilde yansıtması gerekir. Bu koşulun sağlanması için medya aracı olarak kullanılmaktadır. Gerek gazete, radyo gerekse modern internet medya araçlarından faydalanır. Kamuoyu yargı hakkında yapılan bilgilendirmeleri, yani haberleri doğrudan yargı kurumları tarafından değil medya üzerinden yapılmasını tercih etmektedir. Bu aşamada dünya genelini kapsayan bir sorunla karşı karşıyayız. Genellikle yargı, ki çok doğru ve haklı sebeplerden dolayı, gelişmelerin medya tarafından yanlış aktarıldığına dair şikayetlerde bulunur. Şüphesiz her zaman arkasında bir art niyet yatmıyordur. Çoğunlukla gazeteci yanılıyor ya da gazetenin yazı işleri haberi hazırlarken bir hata yapıyordur. Her koşulda sonuç yetersiz olup bir memnuniyetsizlik söz konusu olmaktadır. Basın ofisleri yargı ve medya arasındaki araca enstrüman olarak görev yapması gerekir. Savcılıktaki soruşturmalar ve mahkemelerce görülen davalar çoğunlukla kamuoyunun algısına dönük çok uzun süreçlere sahip olan hususlardır. Basın ofisleri de bunları açıklamak ve izah etmek durumundadır. Yargı dili resmidir. Sokaktaki vatandaş ve gazeteciler tarafından kolaylıkla anlaşılamayabilir. Basın ofisi ve çalışanları herhangi bir yanlış anlaşılmaya mahal vermeyen yalın bir dil kullanmalıdır açıklamalarda bulunmalıdır" diye konuştu.
Programda, gazetecileri temsilen Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı da bir konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından medya iletişim bürosunun açılışı gerçekleştirildi. - DİYARBAKIR